Polar powersensorHvis du cykeltræner, så kender du det godt – du kommer hjem en time senere end planlagt og skal forklare noget om modvind og bakker uden at komme til at ligne tudefjæs. Eller du har været ude og køre med gutterne og du har trukket gruppen afsted med 42 km/t hele vejen, men når i kommer hjem, er der ingen grænser for hvor seje de andre er. Disse diskussioner kan nemt stoppes, hvis bare man kan måle hvor mange watt man har trådt på hver enkelt tur.

Hvad vil det sige at måle watt?

Pakkens indhold. Der medfølger bolte der passer til næsten alle gængse bagskiftere. Man skal i forvejen være i besiddelse af et S710 pulsur.

Watt er den enhed der bruges til at måle effekt (power på engelsk). Enheden watt kan også defineres som newton gange meter pr. sekund. Med andre ord er watt et udtryk for kraft gange hastighed. I praksis betyder det, at hvis man træder pedalerne hurtigt rundt med stor kraft, så producerer man mange watt, hvilket resulterer i at cyklen presses fremad.

Hastigheden på cyklen alene er ikke noget særligt godt mål for hvor hårdt man arbejder. Medvind, at ligge på hjul, køre nedad bakke, opad bakke osv. kan jo gøre at given hastighed kan være alt fra let til umulig at holde. Det er her watt’ene kommer ind i billedet, da dette er et objektivt udtryk for hvor hårdt der arbejdes. Det er imidlertid ikke særlig nemt at måle watt på en almindelig racercykel. Profesionelle har i nogle år kunnet bruge de særlige SRM-kranke, men de er generelt for dyre til selv fanatiske amatører.

Sidste år kom Polar med deres bud på en anvendelig og betalelig wattmåler. Vi har haft den til test for at se om den virker og om den faktisk kan bruges til noget fornuftigt i træningssammenhæng.

Hvordan virker effektmåleren?
Watt-måleren tager udgangspunkt i et sindrigt princip. Ved hjælp af forskellige sensorer måles kædens hastighed og den kraft der er på kæden. Kædens hastighed er ikke så svær at måle, men det er kraften på kæden til gengæld. Polar har konstrueret en måler der registrerer kædens vibrationer. Du kan sammenligne det med en guitarstreng – jo mere den er spændt, desto højere tone giver den (= hurtigere vibrationer). Udfra viden om sammenhænge mellem kædetype bølgelængde, frekvens, amplitude og spænding er det faktisk muligt på denne måde at beregne kraften på kæden – i teorien ihvertfald. Opgaven er straks lidt sværere når det skal foregå på en cykel i fart henover alskens overflader. Polar opgiver præcisionen til at være +/- 10 % ved gennemsnitsmålinger på jævn vej, hvilket lyder sandsynligt. Præcision skal forstås som hvor tæt måleren er på at måle det korrekte antal watt. Hele systemet snakker sammen med S710-uret, som tidligere er anmeldt her.

De forskellige sensorer ses på billedet til højre.

 

Uret monteret på styret viser hvor mange watt der trædes – her 70 watt.

Vores Målinger
Når vi sammenlignede sammenhørende værdier for puls og watt på vores gadecykel passede det meget godt med de puls- og wattværdier vi normalt ser på cykelergometre i laboratoriet. Man skal imidlertid være klar over at watt-udlæsningen når man cykler er meget varierende. Det betyder, at man godt kan bruge gennemsnitsværdien når man kommer hjem til at evaluere træningspasset med, men det er næsten umuligt at bruge watt-aflæsningen på turen til holde en bestemt watt-belastning med. Det er ikke fordi at måleren er unøjatig, men ved landevejscykling varierer kraften i trådet faktisk ret meget, også selv om man holder konstant hastighed. Watt-kurverne er derfor også meget takkede og kan være lidt svære at aflæse. Det kan der kompenseres for i softwaren ved at man kan vælge forskellige filtreringer (udglatninger) af kurven. Nedenfor vises nogle forskellige kurver (åbner i et nyt vindue).

Graf 1 Puls, hastighed og ufiltreret watt-kurve. Prøv at identificere op- og nedkørsler på kurven.
Graf 2 Samme som ovenstående, men med filtreret watt-kurve. Bemærk at pulsen i højere grad følger watt-kurven end den følger hastighedskurven.
Graf 3 Kraftfordelingen på hhv. højre og venstre pedal. Kan bruges til at sige om man træder pedalerne asymmetrisk.

Har du brug for en watt-måler?
Hvis du er typen der ikke kan få nok informationer omkring din træning er powermåleren et anvendeligt hjælpemiddel. Eksempelvis kan det være svært objektivt at konstatere præstationsforbedringer ved landevejscyjling. Hastighed eller tid på en given distance er altid meget påvirkelige af ydre omstændigheder. En højere gennemsnitseffekt (flere watt) målt på en given rute er derimod et objektivt mål for en bedre præstation. Hvis man kører i grupper kan powermåleren ubamhjertigt afsløre hvem der har unddraget og hvem der har knoklet, også selv om alle har kørt med samme hastighed.

Priser (vejledende uds.):

Polar wattmåler sæt
Pris: 2999 kr.

Polar S710i
Pris:2699 kr.

Polar Infrarød Interface
Pris: 399 kr.

Kort sagt
Polar er lykkedes med et kompliceret stykke ingeniørkunst til en overkommelig pris. Præcisionen kan ikke hamle op med de dyrere SRM-kranke og watt-visningen er for svingende under selve cykelturene til at man kan bruge watt’ene som pacer. Til gengæld får man et informativt værktøj til efterfølgende at lave evaluering af træninger og præstationer. Gaven til techno-cyklisten der har (næsten) alt.

Links:
Polar Danmark
Polar Finland

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *