Sign in to follow this  
Kenneth Lund

Is på skade - hvor længe?

Recommended Posts

Jeg har været så uheldig at opleve, at min vilje overgik mine evner ;o)

Derfor kom jeg til at presse mig selv for meget til styrketræning i onsdag og har lige siden haft p***e ondt i min venstre albue. Den er givet vis "blot" overbelastet.

Jeg har lige siddet med en ispose på den i 15-20 min. og da isposen blev lunken, kom jeg til at tænke på hvordan man egentlig bedst køler skader.

Jeg vil mene at to-tre gange nedkøling med nogle timers mellemrum, i omkring et kvarters tid af gangen, ville være ok, men hvad siger I?

Share this post


Link to post
Share on other sites

R.I.C.E. (rest, ice, compression, elevation) princippet siger jo at man skal putte is på i ca. 20 minutter hver time, de første 3 timer (nogen mener flere timer). Du skal holde albuen i ro de første 24-48 timer. Evt. putte noget elastikbind på området og holde det løftet for at undgå yderligere hævelse. Så det ser fornuftigt ud, det du har gjort indtil videre :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

R.I.C.E princippet er mig bekendt primært rettet mod akut opståede skader, såsom forstuvninger eller forstrækninger. Tager jeg fejl?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu hedder den PRICEM. Nogle mente der skulle et P og et M på, men kan ikke lige huske hvad de står for.

Drop isen til din skade, det hjælper ikke en meter. Det tager smerten, men hjælper ikke på skaden. Det du ser på fjersyn hvor fodboldspillere får masser af isspray på benet, efter de er faldet hårdt, og så tilbage på banen. Det er ren vanvid, og går det kun værre pga. men tror det hjalp og løber så tilbage på banen, og gør dermed skaden en del værre.

Isen får kun musklerne til at trække sig sammen, når blodet flyver rundt i kroppen på dig, og musklerne er godt oppe at køre. Derfor er det godt på akutte skader, men det hjælper ikke på helbredelsen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Undskyld, jeg overså lige at det ikke var en akut skad :unsure: Men som venaN skriver, har is, så sent i forløbet, ikke rigtig nogen effekt hvis der ikke er hævelse. Smertestillende piller hjælper lige så godt.

P'et i PRICEM står for protection og M'et står mobilisation (i form af fysioterapeutisk rådgivning).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smerte er en af de fem kardinalpunkter i inflammationen, så hvis du føler en lindring, kan du roligt komme is på. Specielt efter træning, da man her kan antage at du vil rippe lidt op i skaden. Just my 50 cent :afro:

Share this post


Link to post
Share on other sites

isen hjælper da til at stoppe hævelsen på skaden.... det kunne jo være dejligt hvis man kunne komme på arbejde om mandagen med 2 ens sko, hvis man havde forstuvet den om søndagen til kamp...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kasper K: JA og det er jo netop derfor man skelner mellem akutte skader og alm. overbelastningsskader...

Der er selvfølig forskel efter hvor skaden er sket, men is er altid en god løsning. Du kan bruge det med fordel og effiktivt helt op til flere dage efter.

Det tager hævelserne, modvirker blodandsamlinger. - det er effektivt som andre har skrevet at have det på 15-20 hver time.

Man skal passe på med at holde det beskadiget (eks. ankel) helt i ro - Det er en forkert holdning, da ledet låser, blodansamlingerne og hævelsen har svært ved at komme væk. Selvfølgelig mener jeg ikke at man skal belaste det for meget - men lytte til sine smerter og hvis muligt få massage som hjælper ledet og de beskadiget dele omkring med at tømme ud for blodansamling og hævelse.

Dermed mindsker man væsentligt tiden for skaden.

Venlig hilsen

www.bodysystem.dk

Body self development system - Body sds

Massage, kiropraktik og zoneterapi - til behandling af sportsskader, problemer i bevægeapparatet: Forstuvninger, smerter, ømhed, kold skulder, tennisalbue, museskader, overanstrengelse, ryglidelser, hold i ryggen og nakken, træthed, skader m.m.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this