Salget af Matilde Kakaomælk er eksploderet. Dette skyldes bl.a. at Matilde er blevet populært som proteindrik efter træning. Kakaomælken er er bare ikke nær så god som den kunne være.Af Morten Zacho, cand. scient. 25. august 2004

Salget af Matilde kakaomælk er vokset med over 35% siden 2001. Salget af andre kakaomælksprodukter er også steget – men dog ikke så meget. Arla siger selv i en pressemeddelelse, at det øgede salg til dels skyldes en kraftigere markedsføring af Matildemærket, men de erkender også, at kakaomælkens nye forbindelse til træningsverdenen har haft stor betydning.

At salget tog fart i 2001 er interessant fordi, at det var dette år der blev publiceret nogle interessante forskningsresultater, der viste, at ældre mænd kun fik fuldt udbytte af styrketræning, hvis de indtog et protein/kulhydrat tilskud umiddelbart efter træningen.

JogMate - Bvadr!Kosttilskuddet man indtog i forsøget var en form for chokoladebudding på tube. Et rimeligt uspiseligt japansk produkt, men forsøget var til dels sponsoreret af japanerne. Forskerne omkring forsøget spredte naturligvis informationen, at indholdet af det anvendte kosttilskud mindede en del om udbyttet ved at drikke en kvart til en halv liter kakaoskummetmælk. En japansk tube indeholdt 10 gram protein, 7 gram kulhydrat og 3 gram fedt. En kvart liter kakaoskummetmælk indeholder 8,5 gram protein, 25 gram kulhydrat og 2,5 gram fedt. Sammenligneligheden gjorde også at Arla blev så interesserede, at de sponsorerede en del af den efterfølgende forskning (hvilket absolut kun er positivt).

En typisk motionsskraldespand
En typisk skraldespand i et motionsrum. Bemærk at Lille Lise også har sneget sig ind. Nok mest fordi hun er billig.

Som en naturlig følge heraf greb Arlas marketingsafdeling bolden i luften og udsendte en pressemeddelelse, der fortalte at kakaomælk får musklerne til at vokse. Strengt taget var det lidt af en tilsnigelse. Anyway – kombinationen af, at både seriøse forskere og medierne har omtalt kakaoskummetmælkens relevans som eftertrænings-drik, har haft en enorm effekt på skraldespandenes indhold i landets motionscentre.

Men er kakaoskummetmælken virkelig så god?
Nej! – og det er føst og fremmest fordi at der er alt for meget sukker i. Det er mælkeproteinet i kakaomælken der har den væsentlige effekt. Det er sandsynligvis også godt at få lidt kulhydrat samtidigt, men ikke så meget som 100 gram pr. liter. Man kan hævde, at den insulinstigning der følger den store sukkermængde er en fordel for muskelopbygning, men der er ikke belæg i den videnskabelige litteratur for at tillægge denne effekt væsentlig betydning. Desuden vil et mælkeprodukt uden tilsat sukker stadig indeholde så meget kulhydrat, at man får en insulinstigning.

Bedre alternativer?
Cocio Light er en bedre drik, da den indeholder samme mængde protein, men ellers kun har det naturlige kulhydratindhold fra mælken. Man kan selvfølgelig kritisere det kunstige sødemiddel, men uden det ville Cocioen nok ikke kunne sælges. Største anke er, at den er alt for dyr. Det allerbedste er almindelig skummetmælk, men det bliver nok aldrig kult.

Vågn op Arla!
Når nu Arla kan konstatere at de sælger så mange millioner liter ekstra pga. kakaomælkens forbindelse til træning, så burde de gøre sig den ulejlighed at fremstille et bedre målrettet produkt. De fleste mennesker, der drikker kakakaomælk for at få mere ud af deres styrketræning, er samtidigt interesserede i at holde deres fedtprocent nede, og i den sammenhæng er sukkeret ikke en ven.

Udover at bruge kunstigt sødemiddel i stedet for tilsat sukker, så skulle Arla også spæde drikken op med lidt ekstra valleprotein ligesom de gør i deres milkshakeprodukter. Matilde Sport, som produktet passende kunne døbes, bør primært sælges i kvart og halv-liters tetrapak-pakninger for at holde prisen nede – og fordi det faktisk er de perfekte størrelser ift. de anbefalede mængder. Indholdet pr. 100 gram kunne f.eks. være: 5 gram kulhydrat, 5 gram protein og 0,5 gram fedt. Hvis prisen kan holdes rimelig, vil det blive et sikkert hit – og samtidigt vil det være et samvittighedsfuldt bidrag til at begrænse danskernes sukkerorgie.

Diskutér evt. denne artikel her!

Similar Posts

10 Comments

  1. Da jeg tog min idrætsuddannels e lærte vi at 1 gram kulhydrat pr. kilo kropsvægt skulle indtages, hvis man ville opnå en hurtig opfyldning af kulhydratdepote rne, så 5 gram i en mathilde sport virker ikke af meget. Jeg drikker selv dagligt kakao og kan mærke stor forskel de dage hvor jeg glemmer det. Men jeg leder efter et alternativ, da mælk giver meget slim i luftvejene.

  2. Kakao er bestemt ikke godt før, efter eller under træning. I forhold til den store mængde sukker som arla indenholder, er det bestemt ikke godt. Jeg ved ikke hvem der startet myten om at det er godt at drikke en ARLA efter træning, men det svare (groft sagt) til at indtage en sodavand. Det er rigtigt at der er en relativ fornuftig mænge protein i en ARLA Kakao. Men skulle jeg personligt tag valget mellem at indtag RTD
    (Ready to drink) kakao fremfor intet protein tilskud, er det mulighed nr. 2 jeg vælger.

    – Anders Thorup

  3. ahh Thorup, nu må du lige! det svarer ikke til at drikke en sodavand!, og at der er sukker i kakao er sgu da ikke døden hvis man ikke er overvægtig! + kombinationen af fedt, protein, og kulhydrat i kakao, er perfekt til efter træning eller inden

  4. Visse mælkeprodukter kan give slim i DE ØVRE luftveje.. IKKE i lungerne (røg fremmer produktion af slim i de nedre luftveje). Har man følelsen af slim i halsen så spis ananas eller kiwi.
    Har Morten eller andre forslag til, hvad man kan drikke i stedet for? Er det okay at have saft med sukker i cykelflasken?

  5. Jeg bruger soya cacao drik hvor jeg blander valleprotein i. Der er lidt mindre sukker i og ingen fedt.

  6. det er rigtigt at der er meget sukker i kakao’en men man bør bare kigge bag på kakaomælken under næringsindhold pr 100 gram/ml og se hvor mange kalorier der er i kakaomælken og der er 60 KCAL pr 100 ml. Dvs. 600 kalorier pr kakaomælk og 35 gram protein 100 gram kulhydrater 5 gram fedt ca. Hvilket også er en fin fordeling udfra min mening især fordi at 1 liter kakaomælk dækker 1/4 af en almindelig mands kaloriebehov cirka afhænger også af aktivitetsnivae u alder køn højde og så videre,

    KONKLUSION: man kan sagtens erstatte proteinpulver med kakaomælk hvilket også er billigere det eneste man bare skal holde øje med er sit daglige kalorieindtag om det modstrider ens mål ( fx hvis man cutter/ bulker eller hvad man nu gør ) og lægge sin kost ud fra det ps hvis man cutter anbefaler jeg skummetmælk eller minimælk.

    Hader når folk går amok når de hører ordet sukker så går de i ( ÅÅÅH NEEJ ) Position det ikke sukkeret der gør en overvægtig det er de ekstra kalorier MEN jeg mener ikke at man nu skal proppe sig i sukker min anbefaling er til alle dem der er bange for at tage på og whatever de burde få målt deres ligevægtsindtag og se om kakao’en passer ind i deres træning hvis ikke så det syndt

    Det er er min personlige holdning ikke fordi jeg er nogen professer eller noget og der er sikkert mange andre bedre ideér osv men det kan sikkert inspirerer nogle 🙂

  7. Jeg kan oplyse at Arla har lanceret en Mathilde sport. Den sælges allerede nu i Fitnessdk, og kan købes i butikkerne fra uge 10 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *