kaffeKoffein har igennem flere årtier været et populært stof i trænings- og konkurrenceøjemed. Frem til 2004 har koffein dog været at finde blandt ulovlige stoffer på WADA´s dopingliste, men tilhører i dag gruppen af lovlige stoffer. På trods af at koffein ikke længere figurerer på WADA´s dopingliste, er der er bred enighed om, at koffein har en præstationsfremmende effekt ved især længerevarende muskelarbejde.

koffein

I et af de mest interessante koffeinstudier løb 8 veltrænede udholdenhedsatleter med 85 % af VO2 max indtil udmattelse efter indtagelse af hhv. 0 (placebo), 3, 6 og 9 mg koffein pr kg legemsvægt (indtaget 1 time før løbet) med en uges pause imellem hvert løb. Resultatet viste, at placebogruppen i gennemsnit løb 49 min. inden udmattelse, og at indtagelse af 3 og 6 mg koffein/kg signifikant øgede tiden inden udmattelse med ca. 22 % (~ 60 min.). Ved indtagelse af 9 mg koffein/kg blev løbetiden øget med ca. 11 %.

Studiet viser således, at koffein forsinker træthedsudviklingen, hvorved idrætsudøveren kan arbejde i længere tid inden udmattelse. Derudover viser studiet, at den optimale koffein-dosis ligger omkring 3-6 mg koffein/kg.

Den klassiske teori
Den klassiske forklaring på koffeins præstationsfremmende effekt er at koffein øger fedtforbrændingen, hvilket sparer på musklernes glykogendepoter. En tømning af musklernes glykogendepoter kan medføre træthed, hvorved en besparelse af glykogendepoterne kan forsinke træthedsudviklingen. Den klassiske forklaring på denne glykogenbesparende effekt er, at koffein øger plasmaadrenalinkoncentrationen, hvilket resulterer i en øget nedbrydning af cellernes fedt. Når fedt nedbrydes i fedtceller omdannes de til frie fedtsyre (FFA) og glycerol, som overføres til blodet og videre til de arbejdende muskler, hvorved fedtforbrændingen øges.
Derudover synes koffein at blokere specifikke receptorer (adenosinreceptorer) på fedtcellerne, hvilket ligeledes øger fedtcellernes FFA- og glycerol-frigivelse, og dermed fedtforbrændingen.

KoffeinKoffein øger ikke fedtforbrændingen under længerevarende muskelarbejde
I samme studie som nævnt ovenfor, blev blodets FFA- og glycerol-koncentration målt før, under og umiddelbart efter løbearbejdet. Resultatet viste, at hvile FFA- og glycerol-koncentrationen 1 time efter koffeinindtagelsen (6 mg/kg) var signifikant større end placebogruppen. Derimod var der ikke på noget tidspunkt under arbejdet signifikant forskel imellem placebogruppen og koffeingruppen for hverken FFA eller glycerol.

Studiet viste derudover, at der under arbejdet ikke var signifikant forskel imellem de 2 gruppers respiratoriske kvotient (RQ-værdi), hvilket indikerer at de to gruppers procentvise forbrænding af hhv. kulhydrater og fedt er lige stor.

Ud fra dette tyder det på, at koffein kun øger fedtforbrændingen i hvile og ikke under længerevarende muskelarbejde. Flere lignende undersøgelser understøtter disse resultater, hvorfor den klassiske teori er blevet forkastet, som den mest sandsynlige forklaring på koffeins præstationsfremmende effekt.

De nye teorier
KoffeinDen teori, som på nuværende tidspunkt synes at være mest anvendelig, er hypotesen om at koffein kan forbedre hjernens elektriske signaler til de arbejdende muskler, hvilket normalt forringes under længerevarende muskelarbejde. Denne forbedring tilvejebringes sandsynligvis ved, at koffein hæmmer forskellige adenosinreceptorer i hjernen, hvilket øger frigivelsen af neurotransmitterstoffet dopamin. Dopamin fremmer den elektriske signaloverførelse i hjernen, og dermed signalet til de arbejdende muskler.

Derudover tyder det på, at koffein ligeledes kan reducere udmattelsesfølelsen, hvilket bevirker at arbejdet føles lettere og kan udholdes i længere tid.

Skrevet af Annett Dalbøge, cand. scient. 1. maj 2007

Referencer
Dalbøge A. & Dalbøge C. (2003). Ergogenic effects of caffeine during long-lasting voluntary exercise. Bachelorprojekt, Center for Idræt, Aarhus Universitet.

Costill DL. et al. (1978). Effects of caffeine ingestion on metabolic and exercise performance. Med Sci Sports: 10: 155-158.

Graham T. & Spriet L. (1995). Metabolic, catecholamine, and exercise performance responses to various doses caffeine. J appl. physiol; 71: 2292-2298.

Graham et al. (2000). Caffeine ingestion does not alter carbohydrate or fat metabolism in human skeletal muscle during exercise. J Physiology; 529: 837-847.

Keisler BD& Armsey TD. (2006). Caffeine as an ergogenic aid. Curr Sports Med Rep. Jun; 5(4):215-9

Similar Posts

9 Comments

  1. Det kunne være interessant at vide om forsøgspersoner ne var vant til at indtage koffein (f.eks. kaffedrikkere) eller ej. Min egen erfaring er at kroppen responderer markant bedre på koffein hvis den ikke har været udsat for stoffet igennem længere tid forud for indtaget.

  2. Nogen der har erfaring med et indtag af koffein inden de går i træningscenteret?
    Virker det?
    Og hvis ja, hvad drikker / spiser I for at få koffeinet?

    PS. man skal vel ikke nødvendigvis kunne lide kaffe for at kunne bruge denne metode?

  3. drikker ikke kaffe men har taget koffeinpiller inden træning det sidste år,hjælper virkelig og ingen bivirkninger! og længere udholdenhed..

  4. Jeg har gennem en måneds tid, drukket en kop kaffe, ca 1/2 times tid inden styrketræning. Jeg har kunne mærke en markant forskel fra de gange jeg har drukket kaffe til de gange hvor jeg har undladt det.
    For mig har det en utrolig effekt, og nu kan jeg nærmest ikke undvære det før træning!
    Habile kaffedrikkere føler ikke de får det samme udbytte af indtag af koffein da deres kroppe har vænnet sig til regelmæssig indtag af dette.

  5. Jeg har gennem en måneds tid, drukket en kop kaffe, ca 1/2 times tid inden styrketræning. Jeg har kunne mærke en markant forskel fra de gange jeg har drukket kaffe til de gange hvor jeg har undladt det.
    For mig har det en utrolig effekt, og nu kan jeg nærmest ikke undvære det før træning!
    Habile kaffedrikkere føler ikke de får det samme udbytte af indtag af koffein da deres kroppe har vænnet sig til regelmæssig indtag af dette.

    Så er det defor du lugter af john og armsved, stinky john >.

  6. Jeg har ofte startet dagen med kaffe inden jeg skulle til træning. Gør det stadigt og tager et par coffeinpiller ½ før træning. Det har for mig betydet, at jeg har mere energi, og ikke behøver så lange pauser mellem hvert træningssæt. En mere effektiv træning.

  7. Yderst spændende! Kan du maile mig den artikel du har skrevet på Århus Universitet! Er meget interesseret i koffein

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *