Kondition og forbrænding


Oksen fra Århus N
 Share

Recommended Posts

Stiger ens forbrænding proportionalt med den kondition, man har? Altså, jeg er i langt bedre for nu, end da jeg begyndte at spinne, men hvis med forbedrer sin kondition med x antal procent, forbrænder man så også x antal flere kcal med samme fysiske indsats?

Hvad forstår du ved "samme fysiske indsats"?

1) Menes der samme fysisk arbejde (fx. 5 km løb i samme tempo) er forbrændingen alt andet lige den samme uanset kondition (selv om pulsen er lavere ved bedre kondition).

2) Er der tale om samme mængde fysisk arbejde udført over kortere tid (men med højere intensitet) er energiforbruget under udførelsen af aktiviteten (i de fleste tilfælde) den samme, men med en større efterforbrænding efter intensiv udførelse.

3) Måske tænker du primært på effekten på forbrændingen ved samme træningstid fx. en spinningtime. Med bedre kondition vil du være i stand til at udføre et klart større arbejde (højere belastning, kadance etc.) og dermed have en klart større forbrænding.

Konditionen beregnes jo direkte ud fra iltoptagelsesevnen. Forbrændingen må derfor som udgangspunkt proportionalt følge forbedringen af ens kondital.

Der er dog selvfølgelig en lang række forudsætninger og forbehold ift. denne direkte sammenhæng. Fx.:

- Der bør vel korrigeres for hvilestofskiftet, da iltoptagelsen og pulsen jo ikke er 0 i hvile.

- Det forudsættes endvidere principielt, at der udelukkende arbejdes aerobt (dvs. forbrænding direkte ved ilt) og ikke anaerobt (forbrænding uden ilt), idet den anaerobe kapacitet ikke nødvendigvis forbedres tilsvarende.

- At konditionsforbedringen er opnået ved den pågældende type arbejde. Er fx. konditionsforbedringen udelukkende opnået og målt ved løb vil denne konditionsforbedringen i nødvendigvis kunne udnyttes tilsvarende ved spinning pga. manglende muskeltilpasning. Der er altså ikke direkte overføring imellem idrætsformer

- At aktiviteten (fx. spinningen) udføres på samme måde som før blot med højere intensitet. Hvis fx. spinningtimen med den forbedrede kondition udføres med mere tung kørsel, mere intervalbaseret mv. tenderer dette til mod en lavere samlet forbrænding (og gns. puls).

- At du knokler tilsvarende mere intensivt dvs. har samme pulsbelastning

osv. osv.

Kort sagt er et direkte præcist proprotionalt forhold kun en teoretisk betragtning, men som grundtendens er forholdet proportionalt.

Edited by Jan D.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share