Team Danmark træder i karakter!?


JesperT
 Share

Recommended Posts

Blot 800.000 kr ville det koste "Team Danmark", at sikre Danmark det økonomiske fundament for en historisk deltagelse i EM-kvalifikationen for A-hold.

Formand for Bakken Bears og tidligere formand for DBBF Michael Piloz har skrevet flg åbne brev, der fint rammer hovedet på sømmet:

VIL TEAM DANMARK KØBE ET LANDSHOLD?

Kære Carl Holst,

Lad mig komme med et godt tilbud: Dansk basketball har et landshold til salg. Måske Team Danmark vil købe det?

Det var med stor fortrydelse, at basketballverdenen i oktober 2004 kunne konstatere, at basketball-forbundet var et af de mange (i Danmark) små forbund, som Team Danmark ikke længere havde tillid til kunne skabe elitære resultater. Desværre, fordi Team Danmark og medlemmerne af Danmarks Basketball-Forbund (DBBF) er enige om, at basketball som sportsgren har en masse potentiale og marketingmæssigt er en interessant vare.

Danmarks Basketball-Forbunds økonomiske støtte skulle efter udgangen af daværende støtteperiode reduceres til ingenting. Begrundelsen var klar: Uagtet det store potentiale for basketball i Danmark, forventes landsholdet ikke at kunne konkurrere på et for Team Danmark tilfredsstillende niveau - altså Danmark ser ikke ud til at være i nærheden af medaljer ved OL, EM eller VM.

Umiddelbart en skuffende melding for et forbund, der, med sine 212 medlemslande og anslået 450 mio. udøvere, er i stor international konkurrence i en sportsgren, som i mange, mange lande er forholdsmæssig meget større, end den er i Danmark. Samme melding fik bl.a. volleyball, der også er en af verdens største idrætsgrene, mens sportsgrene, hvor Danmark er i top, bl.a. i kraft af en langt ringere udbredelse på verdensplan, vurderes til at være støtteberettigede.

For heldigvis er der sket meget det seneste år - altså siden Team Danmarks melding. Det danske basketballlandshold har vundet sin pulje i B-divisionen og vandt desuden over Irland i playoffkampen om oprykning til A-divisionen. Danmark er således med, når Europas bedste nationer fra august/september 2006 spiller kvalifikation til A-EM.

På klubsiden har Danmark opnået stor succes ved Danmarksmestrene Bakken Bears' deltagelse i Europa Cup'en. I 2004 vandt holdet sin indledende pulje foran hold fra Island, Portugal og Frankrig, (hvis landshold trods alt blev nr. 3 ved det netop afholdte EM), inden bjørnene måtte lade livet i "Conference Quarter Finals" imod det tjekkiske hold, der vandt den vest- og centraleuropæiske "conference", efter at holdene vandt en kamp hver.

I 2005 deltager Bakken Bears igen og det fuldtidsprofessionelle førerhold fra den hollandske liga er blevet sendt hjem med et nederlag på 26 points. Holdets endelige skæbne er ikke afgjort i skrivende stund.

På det internationale plan har Danmarks største stjerne, Christian Drejer, to gange formået at være den mest scorende spiller i en spillerunde af Serie A - og Christian får betydende spilletid på et af de bedste hold i Italien. Derudover spiller Michael Dahl-Andersen ugentligt i Euroleague for en polsk klub, Chanan Colman var stjerne da hans hold blev finske mestre, mens en halv snes andre danskere er profiler i deres udenlandske klubber i den bedste række.

På det organisatoriske plan har DBBF gennemgået en omstrukturering, hvor Danmarks Idræts-Forbund har bidraget til en total og revolutionerende nytænkning af organiseringen af basketball i Danmark. Samtidig har DBBF ansat en sportschef til udviklingen af talenter og elite.

NYE TIDER?

Og samtidig med at dansk basketball på såvel lands-, klub- og individuelt plan opnår sine bedste resultater nogensinde, blæser der også nye vinde fra Team Danmark. Man har revurderet støtten til Dansk Volleyball Forbund, så elitesportsorganisationen nu støtter volleyballs forsøg på at komme til EM i 2007 gennem bl.a. støtte til landsholdstrænerens løn.

I forhold til det danske (eller i hvert fald Kulturministerens) ønske om at arrangere OL i 2024, virker det helt oplagt, at man trækker i land i forhold til en slagtning af to af de største sportsgrene på verdensplan (målt i forhold til såvel antal udøvere som interesse på verdensplan) - volleyball og basketball. For hvordan skulle man kunne drømme om at arrangere et OL, hvis man samtidig ikke har landsholdsarbejde i nogle af de største sportsgrene?

Og hvis man vil hente et OL til Danmark, kræver det vel også millioninvesteringer i haller udelukkende beregnet til basketball. Men hvilket perspektiv er der dog i det, hvis man ikke ønsker at udvikle elitebasketball?

Det er endvidere positivt, at Team Danmark tilsyneladende har erkendt, at OL- og VM-medaljer ikke er alt. Hvis det er tilfældet, skal man aldrig satse på basketball, volleyball, ishockey og andre af de store sportsgrene. Hvis man til gengæld ønsker en diversificeret udvikling af eliteidrætten, er der fornuft i at støtte op om også de større sportsgrene og ikke kun de, hvor Danmark har chancer for internationale medaljer.

Tilsvarende er det positivt, at Team Danmark tilsyneladende åbenbart har bemærket, at små lande også kan klare sig godt i store og vidt udbredte sportsgrene. F.eks. blev New Zealand med blot 4,1 mio. indbyggere nr. fire ved VM i basketball (2002), mens Slovenien med knapt 2 mio. indbyggere klarer sig godt i flere af de store holdidrætsgrene og senest blev nr. 6 ved sommerens EM.

Selvom Danmark næppe vinder basketballspillernes OL i 2008 eller 2012, så kræver det en lang og helhjertet indsats i verdensklasse, hvis sporten skal udvikles, og hvis ikke den bedste placering et dansk landshold nogensinde har haft ikke er et godt afsæt, hvad er så?

Hvis Team Danmark er bekymret for at DBBF ikke formår at bidrage til den økonomiske drift af basketball i Danmark, har jeg er forslag: Team Danmark kan købe det danske basketballlandshold.

Team Danmark har ekspertisen indenfor eliteidrætten igennem en masse dygtige konsulenter. Team Danmark leverer arbejde i verdensklasse. Team Danmark mener, basketball har en masse potentiale. Samtidig har Team Danmark erfaringer inden for marketing og sport.

Driften af landsholdet koster groft sagt ikke mere end at lave analyser, rapporter etc., der beskriver, hvorfor basketball ikke skal have støtte. Hvorfor så ikke købe landsholdet? Det kan i hvert fald være billigt til salg, hvis man kender alternativerne.

Med venlig hilsen

Michael Piloz

sportsdirektør, Bakken Bears

PS: Jeg ejer ikke landsholdet og kan derfor ikke sælge det, men vil gerne lege stråmand, hvis du er interesseret.

DBBF har lige i dag fået afslag på de 800.000 kr

Link to comment
Share on other sites

De kan jo ikke blive ved med at pønse penge ud til alt mulig mærkeligt! til sidst er der jo ingen penge i kassen. De må jo trække en grænse et sted, ellers må DBBF jo selv ud og finde sponsorer

Sæt dig nu ind i tingene inden du kommenterer, eller er dit indlæg bare endnu en af dine utallige "brainfarts"?

Link to comment
Share on other sites

er det ikke dejligt at være en lille sportsgren

men et ellers andet sted, tror jeg crack har ret

Det handler langt hen af vejen om sponsor penge

Hvis team Danmark ikke ser en mulighed på at tjene penge på de småsports grene, så de kan kaste endnu flere penge efter deres kæledækker (fodbold,håndbold,badminton osv)

Så er der bare lukket

Det er ikke et indlæg, for at lyde bitter (selv om jeg er det)

Syntes bare team danmark er til at brække sige over

Edited by jfk
Link to comment
Share on other sites

Basketforbundet har desværre en lang historie af fiaskoer. Omkring 1990 var der et kæmpe boom i medlemstallet, alle finaler blev vist live på DR. Der var en stor landsholdssatsning med et hidtil uset stærkt landshold, med en masse store navne. For nu skulle landsholdet også have sit gennembrud. Men det lykkedes ikke at kvalificere sig fra en stærk pulje, som bla omfattede Rusland. Da man ikke nåede målet om at kvalificere sig, nedlagde man holdet igen.

Så lang var tålmodigheden dengang. Hvis der ikke var succes i første forsøg opgav man, hvilket er den sikre vej til fiasko. Basketboomet ebbede så også hurtigt ud igen.

Senere efter at landsholdet havde levet en næsten uddød tilværelse var det tid til Magic Johnson satsningen. Hvor man hentede den gamle NBA stjerne hertil, så han kunne ruinere forbundet uden at bidrage med noget som helst. Det startede med en landskamp i en udsolgt KB-hal, hvor folk skulle se ham spille, og han havde meldt afbud uden at fortælle nogen det. Han skulle også spille på Danmarks europacuphold, hvor han havde medbragt et par afdankede venner, som også skulle spille og have løn. Dem sendte forbundet dog hurtigt hjem igen, fordi de ikke kunne bruges til noget. Efter at han i et års tid eller deromkring havde luret i kulisserne (og vist spillet en kamp) droppede han holdet og rejste videre. Da havde han forårsaget en gæld på 2mio for basketforbundet og ikke bidraget med noget som helst. Senere kom det i øvrigt frem, at han i Sverige havde lavet det samme trick og halvvejs skudt det svenske forbund i sænk (siden har jeg haft meget lidt respekt for Magic Johnson).

De to ovenstående ting er stort set alt, hvad der er sket for landsholdet i de sidste 15-20år. Det fortæller, hvorfor vi ikke har haft mere succes i basket. Det fortæller også, at landsholdet aldrig før har haft et bedre grundlag for at opnå noget, så det ville være ærgeligt at spilde. Specielt da man aldrig opnår noget uden kontinuert satsning på et landshold.

Men hvis Team Danmark vurderer OL-guld som deres vigtigste formål, så er en eller anden obskur bryder sikkert vigtigere. Dansk sejlsportsforbund får også mange millioner i støtte. Men det kan undre at de to klart mest støttede forbund er Håndbold og fodbold, som med deres eksponering burde kunne få masser af sponserpenge, hvis de var noget bevendte (og hvor 800000kr er en brøkdel af deres støtte). Det er selvfølgelig rigtigt at vi aldrig (eller tæt på aldrig) vinder OL-guld i basket.

Link to comment
Share on other sites

Blot 800.000 kr ville det koste "Team Danmark", at sikre Danmark det økonomiske fundament for en historisk deltagelse i EM-kvalifikationen for A-hold.

DBBF har lige i dag fået afslag på de 800.000 kr

Selvfølglig har de fået afslag. De har jo som Chris27 skriver i sit indlæg gang på gang bevist, at de er utroligt gode til at formøble deres penge i basketballforbundet. Hvad har dansk basketball iøvrigt leveret for de 570.000 kr. de har fået i år?

Jeg er ikke enig i Team Danmarks måde, at fordel deres midler. Men jeg har meget svært ved at se, hvordan de udfra den linie de fører over for andre sportsgrene, skulle kunne give dansk basketball 800.000kr til et forsøg på en EM-kvalifikation. Der er i mine øjne en lang række andre sportsgrene der kunne hente mere ud af det beløb.

Men hvis Team Danmark vurderer OL-guld som deres vigtigste formål, så er en eller anden obskur bryder sikkert vigtigere. Dansk sejlsportsforbund får også mange millioner i støtte. Men det kan undre at de to klart mest støttede forbund er Håndbold og fodbold, som med deres eksponering burde kunne få masser af sponserpenge, hvis de var noget bevendte (og hvor 800000kr er en brøkdel af deres støtte). Det er selvfølgelig rigtigt at vi aldrig (eller tæt på aldrig) vinder OL-guld i basket.

Sejlsporten er iøvrigt blevet beskåret kraftigt i deres støtte. Fuldstændigt ubegribeligt, idet det er en sportsgren der konstant leverer EM-, VM- og OL-medaljer. Men TDK vil åbenbart hellere smide penge i sportsgrene uden global udbredelse som kvindehåndbold, fortsat poste penge i et svømmeprojekt som på trods af øgede økonomisk tilskud ikke kan leverer resultater, samt i talentudvikling indenfor tennis.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share