Kan man fremme skaderestitution?


Roadrunner
 Share

Recommended Posts

Jeg har (gen-)erhvervet mig mig en klatreskade i min venstre hånds sener :unhappy: . Så skal den jo holdes i ro, hvilket vil sige at jeg ikke kan klatre og bliver hysterisk... :sneaky2:

Så jeg tænkte om man kunne gøre noget for at optimere restitutionen? De sædvanlige restitutionsfaktorer som at passe nattesøvnen og spise fornuftigt har jeg styr på, men er der andet? Kosttilskud? Something?

Link to comment
Share on other sites

Det kommer meget an på hvilken skade vi reelt snakker om; hvis det er så vigtigt for dig har du så været ved en certificeret sportslæge?; selv om det ikke er altid det er så nemt at få en tid ved små skader såfremt man ikke har gode kontakter.

Vigtigst er det selvfølgelig at du undlader de ting der har forudsaget skaden, og i fremtiden stopper med at træne med hovedet under armen, hvis altså dette har været årsagen! Netop med klatring kan det selvfølgelig skyldes en helvedes masse ting; og der er et hav af faktorer man bør have i baghovedet, og måske osse en masse forholds regler man bør tage!

I nogle tilfælde kan det muligvis hjælpe at få pumpet lidt blod rundt i kroppen; selvfølgelig kan der her oftest anbefalses aktiviter hvor den skadede del er fuldstændig passiv; dertil bør man ikke lave noget ekstremt eller for meget, da det vil have en negativ virkning på imunforsvaret; nogle gode gåture eller lettere omgang jogning mm, er måske ikke den dummeste vej.

Kulde (iform af is bind eller lign) eller vekslende kulde og varme, kan osse i mange tilfælde over tid gøre en reel forskel; men prøv selv og søge lidt mere konkret info om dette.

Dertil er kosten er selvfølgelig alfa omega; kroppen kræver kan med sikkerhed bruge godt med energi; dertil gør fedt NOK af den rigtige type, sammen sat med en minimering af fedtet af dårligere kvalitet underværker, selv har jeg bedst effaring med UDOs choise OG ekstra jomfru olivenolie til formålet; selvfølgelig protein NOK, og kost indeholdene masser af mikronæringsstoffer.

Herefter kan du kan du overveje ekstra tilskud; jeg har rigtig gode effaringer med glucosamin, msn, chondroitin, SAMe samt måske enda mere vigtigt fedtstofferne EPA, DHA + GLA, de to første nævnte kan fåes fra fiskeolie piller, og den sidste fra kæmpenatlys eller boeraga; men et kombinations præperat er nemmere og tit ligeså billigt! Selv benytter jeg osse altid et godt vitamin/mineral/antioxidant præperat, bedst syntes jeg om twinlab sportsfuel, men nøjes tit med den lidt billigere mega six fra samme firma, hvor jeg så istedet suplere med lidt Q10 og et stabilt ala produkt. Medicin såsom ibumetin kan ikke anbefales i længden, men i mange tilfælde mener jeg det kan sagtens komme til sin ret at suplere med det indtil problemet er en smugle bedre, især så længe du ikke træner; man skal dog passe på med ikke at ende i konstant symptom behandling, da man med sikkerhed så vil komme til at betale prisen på et tidspunkt, ligeledes vil man overse en masse fare signaler så fremt man bruger det, og bare bliver ved med at belaste. Dertil kan whey-protein (altså produkter med glutamin-syre eller specifike glutamin produkter) give forskellige fordele til imunforsvaret.

M.V.H

Helio

Edited by heliotropen
Link to comment
Share on other sites

Jeg har (gen-)erhvervet mig mig en klatreskade i min venstre hånds sener :unhappy: . Så skal den jo holdes i ro, hvilket vil sige at jeg ikke kan klatre og bliver hysterisk... :sneaky2:

Så jeg tænkte om man kunne gøre noget for at optimere restitutionen?

Har du konsulteret egen læge eller specialist (i.e. ortopæd)? Hvis ikke, vil jeg anbefale dig at gøre dette først, specielt hvis der er tale om tilbagevendende skader og få udredt din skade. Ud fra det du skriver, antager jeg der er tale om en overbelastningsskade/inflammation.

NSAID*-præparater ordineret af egen læge er virksomme mod inflammation i led, muskler og sener som symptomatisk kortvarig/midlertidig behandling, og kan derfor udmærket bruges. Jeg ville personligt ikke vælge det "populære" NSAID: Ibumetin/Ibuprofen, men i stedet konsultere egen læge. Der findes andre og bedre NSAID-præparater, der er virksomme mod den type af inflammation, - diclofenac f.eks.

Vær dog opmærksom på, at en række præparater har analgetisk (i.e. smertestillende) effekt og genoptagelse af aktiviteter bør derfor foregår langsomt og forsigtigt, hvis du samtidig indtager NSAID.

Du kan evt. forsøge dig med glucosamin i stedet - men det er ikke noget jeg vil anbefale til en typisk imflammationstilstand.

Medicinering er naturligvis ikke løsningen på din skade, men kan fjerne inflammationen og derved give dig mulighed for at genoptræne og ikke belaste leddet med unødig inflammation, der slider på bløddelene i led.

Derudover, som du selv påpeger, ro og langsom genoptræning - og en tur til lægen.

* Ikke COX2-hæmmere

Link to comment
Share on other sites

Læs eventuelt denne artikel (hvis det sidder i fingrene). Ellers kan jeg anbefale at læse "One move too many"; ikke mindst hvis du vil undgå at skaden kommer igen.

Mht. genoptræning (når du når dertil):

Lad være med at træne mens du er på smertestillende.

Varm ordentligt op - fx klemmebolde og lignende -> lette problemer/ruter

Pas på med at træne igennem, bare fordi du er blevet smertefri - smerten forsvinder før skaden

Undgå dynoer og overhæng/tag lige med det samme. Er det i fingersenerne: Undgå full crimp.

Hvis du allerede véd dette kan jeg kun sige god bedring og god træning. :smile:

MVH Sindbad

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share