Lasse T Posted January 13, 2006 Report Share Posted January 13, 2006 Jeg har/havde brug for at få noget mere fjæt i min mad og så så mayo som en løsning.. er det go eller dårlig fjæt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luciferase Posted January 13, 2006 Report Share Posted January 13, 2006 Plejer de ikke at hælde affalds-vegetabilsk olie i sådan noget? Sundt fedt finder du i nødder, fed fisk, udos osv.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasse T Posted January 13, 2006 Author Report Share Posted January 13, 2006 Plejer de ikke at hælde affalds-vegetabilsk olie i sådan noget? Sundt fedt finder du i nødder, fed fisk, udos osv....det var nemlig det jeg var i tvivl om.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dines Posted January 14, 2006 Report Share Posted January 14, 2006 Tror ikke du skal satse på at det du køber er sundt fedt, så lav det selv med olivenolie istedet :4thumbup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas Posted January 14, 2006 Report Share Posted January 14, 2006 (edited) Du kan lave din egen sunde(re) mayonnaise som følger:Til 2 couv.:1/4 dl past. æggeblommer (ca. 38 g)1/2 l. god olie. Gerne ekstra jomfru olivenolie. Bland evt. lidt UDO's eller hvad ved jeg op (har aldrig prøvet det, men kan ikke forestille mig det gør nogen forskel rent konsistensmæssigt!? Mht. smagen, er det en anden sag). 1/2 spsk. vineddikeSaltVandGør således:Rør æggeblommerne med lidt salt og vand. Tilsæt olie lidt ad gangen under hurtig omrøring.Smag til med salt + evt. eddike/citronsaftHvis emulsionen (som det så fint hedder) bliver for tyk, fortynd da med lidt vand. En idé så emulsionen ikke skiller er at bruge lunkent vand. Gerne også æg der ikke er helt køleskabskolde, men er taget ud 10 min. i forvejen.Jeg sidder med en såkaldt "Let" mayonnaise fra "K" som indeholder følgende pr. 100 g.:Energi: 390 kcal., Protein: 0-1g.Kulhydrat: 4,5g.Fedt: 40g.Denne mayonnaise er lavet på hvad de kalder "Planteolie"!? Og hvem ved hvad fanden det består af? Min er lavet på god ekstra jomfru olivenolie, er en DEL sundere og smager noget bedre.Desuden slipper du for ikke mindre end otte E-numre og et farvestof.God fornøjelse! Edited January 14, 2006 by Lucas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasse T Posted January 14, 2006 Author Report Share Posted January 14, 2006 Du kan lave din egen sunde(re) mayonnaise som følger:Til 2 couv.:1/4 dl past. æggeblommer (ca. 38 g)1/2 l. god olie. Gerne ekstra jomfru olivenolie. Bland evt. lidt UDO's eller hvad ved jeg op (har aldrig prøvet det, men kan ikke forestille mig det gør nogen forskel rent konsistensmæssigt!? Mht. smagen, er det en anden sag). 1/2 spsk. vineddikeSaltVandGør således:Rør æggeblommerne med lidt salt og vand. Tilsæt olie lidt ad gangen under hurtig omrøring.Smag til med salt + evt. eddike/citronsaftHvis emulsionen (som det så fint hedder) bliver for tyk, fortynd da med lidt vand. En idé så emulsionen ikke skiller er at bruge lunkent vand. Gerne også æg der ikke er helt køleskabskolde, men er taget ud 10 min. i forvejen.Jeg sidder med en såkaldt "Let" mayonnaise fra "K" som indeholder følgende pr. 100 g.:Energi: 390 kcal., Protein: 0-1g.Kulhydrat: 4,5g.Fedt: 40g.Denne mayonnaise er lavet på hvad de kalder "Planteolie"!? Og hvem ved hvad fanden det består af? Min er lavet på god ekstra jomfru olivenolie, er en DEL sundere og smager noget bedre.Desuden slipper du for ikke mindre end otte E-numre og et farvestof.God fornøjelse! Wow, tak meistro.. det skal da prøves!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Squatfather Posted January 14, 2006 Report Share Posted January 14, 2006 1/2 l. god olie.Der er vist en der har glemt et d. Ellers bliver konsistens vist ikke helt cool. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas Posted January 14, 2006 Report Share Posted January 14, 2006 (edited) Edit:Nej squatfather. Den er sq god nok, har lige checket det efter. Smider lige et link. Edited January 14, 2006 by Lucas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas Posted January 14, 2006 Report Share Posted January 14, 2006 (edited) Iflg. Gastrocorner (en anden opskrift) er forholdet tilsvarende til min, men studs jer frem. Olien skal tilsættes langsomt, og når konsistensen er der stopper i med olien og smager til. Det er meget på gefühl. Desuden er det jo individuelt hvor tyk man kan lide den.Men husk: olien og æggene skal have nogenlunde samme temperatur ellers skiller den. Derfor - husk at tage æggene ud af køleren i god tid.Damn, der fik du forvirret mig godt og grundigt! Edited January 14, 2006 by Lucas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tjr Posted January 14, 2006 Report Share Posted January 14, 2006 Yeps, der kan hurtigt forsvinde en halv liter olie ned i en æggeblomme :)De par gange jeg selv har rørt mayo har de været ligesom opskriften nedenunder, dog med jordnøddeolie istedet for olivenolie (synes at olivenolie smager for krads) samt tilsat saften fra en halv citron og hvidvinseddikke med estragon. Og så selvfølgelig med rigtige æg Hvis man bruger upasteuriserede æg skal mayonaisen naturligvis spises umiddelbart efter den er rørt, bare for at være på den sikre side.Man skal være lidt forsigtig med tilsætningen af de første par cl. olie, for ikke at kludre i emulsionen, men når det først har emulgeret, er den relativt stabil og olien kan tilsættes i større mængder. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.