DaDane Posted April 4, 2006 Report Share Posted April 4, 2006 Jeg sidder her med en dåse tun i vand. Der er 185 gram i alt, - men de 45 gram er lage. Det gider jeg ikke spise. Men det er sandsynligvist også primært vand. Mit spørgsmål går på, - når jeg nu kun spiser de sidste 140 gram hvad skriver jeg så ind i mit kostprogram?Umiddelbart vil det vel være rimeligt at skrive 140 gram, - men da det jo netop er vand jeg har smidt ud gør det ingen forskel om jeg smed det ud eller ej. Men det gør naturligvis en forskel om jeg skriver 140 eller 185 gram.Sagt på en anden måde, - varedeklarationen er lavet så den er beregnet af 'det hele' ikke? Så jeg bør skrive 185 gram, - korrekt?Hvis ja, - så under jeg mig lidt over hvorfor der ikke er nogle syge pengegriske hoveder som har lavet dåser med dobbelt så meget vand, - og dermed fået energiindholdet (pr. 100 gram) ned på det halve, - selvom det faktisk er det samme, - altså hvis i forstår.Det samme gør sig vel for så vidt gældende med frugter. 100 gram banan, - er det så før eller efter jeg skræller den? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted April 4, 2006 Report Share Posted April 4, 2006 Jeg sidder her med en dåse tun i vand. Der er 185 gram i alt, - men de 45 gram er lage. Det gider jeg ikke spise. Men det er sandsynligvist også primært vand. Mit spørgsmål går på, - når jeg nu kun spiser de sidste 140 gram hvad skriver jeg så ind i mit kostprogram?Umiddelbart vil det vel være rimeligt at skrive 140 gram, - men da det jo netop er vand jeg har smidt ud gør det ingen forskel om jeg smed det ud eller ej. Men det gør naturligvis en forskel om jeg skriver 140 eller 185 gram.Sagt på en anden måde, - varedeklarationen er lavet så den er beregnet af 'det hele' ikke? Så jeg bør skrive 185 gram, - korrekt?Hvis ja, - så under jeg mig lidt over hvorfor der ikke er nogle syge pengegriske hoveder som har lavet dåser med dobbelt så meget vand, - og dermed fået energiindholdet (pr. 100 gram) ned på det halve, - selvom det faktisk er det samme, - altså hvis i forstår.Det samme gør sig vel for så vidt gældende med frugter. 100 gram banan, - er det så før eller efter jeg skræller den? Så hvis der er nogen pengegriske bananfarmere der kan dyrke nogle bananer med dobbelt så tyk skræl scorer de kassen Du skal bruge de 140g da som du siger er resten kun vand. Det er straks sværere hvis det er tun i olie. Det er stadig kun de 140g der skal bruges men der vil være lidt olie man ikke kan slippe for og dette burde faktisk lægges til. Ved al frugt er det den spiselige del der skal beregnes, altså banan uden skræl, æbler uden kernehus (velvidende at nogen spiser dete), melon uden skal, osv.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
apprenti Posted April 4, 2006 Report Share Posted April 4, 2006 angående tun i olie og at man ikke kan få al olien væk hvordan beregner man så marinerede sild? indtilvidere har jeg bare smidt tallene ind i krop&kost som de står på deklarationen, men man spiser jo ikke lagen som udgør en del sukker. men silden tager vel lidt sukker til sig alligevel... forskell på 100g marinerede sild og sild i lage uden sukker er ca 85kcal(der kommer fra sukkeret). med mit indtag af sild løber det op på 130-150kcals forskel på en tilfældig dag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaDane Posted April 4, 2006 Author Report Share Posted April 4, 2006 Så hvis der er nogen pengegriske bananfarmere der kan dyrke nogle bananer med dobbelt så tyk skræl scorer de kassen Du skal bruge de 140g da som du siger er resten kun vand. Det er straks sværere hvis det er tun i olie. Det er stadig kun de 140g der skal bruges men der vil være lidt olie man ikke kan slippe for og dette burde faktisk lægges til. Ved al frugt er det den spiselige del der skal beregnes, altså banan uden skræl, æbler uden kernehus (velvidende at nogen spiser dete), melon uden skal, osv..Et eller andet sted synes jeg det du siger lyder mest 'rimeligt', - men hvad så med flåede tomater f.eks. der spiser jeg da gerne saften. Ikke at jeg tror der er vold-meget energi i det, - men stadig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
apprenti Posted April 5, 2006 Report Share Posted April 5, 2006 med flåede tomater er saften inkluderet... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaDane Posted April 5, 2006 Author Report Share Posted April 5, 2006 med flåede tomater er saften inkluderet...Så det vil sige at jeg skal regne med den drænede vægt men bruge det hele for at få det rigtige resultat, - eller har jeg misforstået noget? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cookie_sq Posted April 5, 2006 Report Share Posted April 5, 2006 Så hvis der er nogen pengegriske bananfarmere der kan dyrke nogle bananer med dobbelt så tyk skræl scorer de kassen Du skal bruge de 140g da som du siger er resten kun vand. Det er straks sværere hvis det er tun i olie. Det er stadig kun de 140g der skal bruges men der vil være lidt olie man ikke kan slippe for og dette burde faktisk lægges til. Ved al frugt er det den spiselige del der skal beregnes, altså banan uden skræl, æbler uden kernehus (velvidende at nogen spiser dete), melon uden skal, osv..lige et sidespørgsmålVed tun i olie, vil olien så ikke normalvis være af meget lave kvalitet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
apprenti Posted April 6, 2006 Report Share Posted April 6, 2006 lige et sidespørgsmålVed tun i olie, vil olien så ikke normalvis være af meget lave kvalitet?det er hvertfald meget sandsynligt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted April 6, 2006 Report Share Posted April 6, 2006 Så det vil sige at jeg skal regne med den drænede vægt men bruge det hele for at få det rigtige resultat, - eller har jeg misforstået noget? Du skal regne med den vægt/mængde du bruger ialt. Eks. en dåse med 240g drænet vægt og 400g netto vægt. Bruger du hele dåsens indhold er det 400g du skal regne med. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cormack Posted April 6, 2006 Report Share Posted April 6, 2006 Hvad med en køkkenvægt?Smid portionen op og regn den ud, ud fra varedeklarationens per 100gr indhold.Jeg tror det bliver 'bagatelregning' hvis man medregner de små udsvinginger der vil være fks i den smule olie der er tilbage i tunen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaDane Posted April 7, 2006 Author Report Share Posted April 7, 2006 Du skal regne med den vægt/mængde du bruger ialt. Eks. en dåse med 240g drænet vægt og 400g netto vægt. Bruger du hele dåsens indhold er det 400g du skal regne med.Det giver ikke rigtigt mening!Tomatjuicen har jo ikke samme næringsindhold som de flåede tomater! OG endnu mere ved tunen!Om jeg spiser 140 gram tunkød eller 185 gram tun inkl. vand er jeg ret sikker på ikke gør den store forskel. Men i følge den beregning du foreslår giver det 32% ekstra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaDane Posted April 7, 2006 Author Report Share Posted April 7, 2006 Hvad med en køkkenvægt?Smid portionen op og regn den ud, ud fra varedeklarationens per 100gr indhold.Jeg tror det bliver 'bagatelregning' hvis man medregner de små udsvinginger der vil være fks i den smule olie der er tilbage i tunen.Problemet er jo at indholder er heterogent!Lad os tage et eksempel.Du og jeg deler en dåse olie i tun. Du spier tunen (140 gram) og jeg spiser olien (45 gram). Skal jeg så regne med 45 gram * (24,9 gram protein, 0 gram kulhydrat og 10,4 gram fedt)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted April 7, 2006 Report Share Posted April 7, 2006 Det giver ikke rigtigt mening!Tomatjuicen har jo ikke samme næringsindhold som de flåede tomater! OG endnu mere ved tunen!Om jeg spiser 140 gram tunkød eller 185 gram tun inkl. vand er jeg ret sikker på ikke gør den store forskel. Men i følge den beregning du foreslår giver det 32% ekstra. Min kommentar var til fåede tomater. Der er ikke den store forskel mellem tomatsaften og de flåede tomater. Derudover er det ikke utænkeligt at deklarationen er på det samlede indhold. Uanset hvilken der er rigtig vil det være ubetydeligt for en energiudregning. Om jeg spiser 140 gram tunkød eller 185 gram tun inkl. vand er jeg ret sikker på ikke gør den store forskel. Men i følge den beregning du foreslår giver det 32% ekstra. Her vil du som nævnt tidligere beregne udfra de 140g tunkød du bruger, ikke de 185g. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.