Tilsat D-vitamin i madvarer?


Zorn
 Share

Recommended Posts

Fødevarestyrelsen foreslår nu at der skal tilsættes D-vitamin til fødevarer, for at opveje danskernes D-vitamin manglen. Lige som man har gjort med jod i salt.

Men er det nu også en god idé? I modsætning til de fleste andre vitaminer er D-vitamin fedtopløsligt. Det betyder, at man det overskydende vitamin ikke kan komme ud med urinen. (se f.eks. her )

Derfor kan man få D-vitamin forgiftning: "D-vitaminforgiftning

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og man kan derfor få for meget D-vitamin. Voksne bør ikke indtage mere end 50 mikrogram (2000 IU) og børn højest 25 mikrogram (1000 IU) D-vitamin dagligt. De vigtigste tegn på vitamin D-forgiftning er øget koncentration af kalk i blodet, manglende appetit, kvalme, opkastning og forstoppelse."

Så. . . er det et skråplan?

Mvh.

Zorn.

Her er et link til nyheden.

Link to comment
Share on other sites

Fødevarestyrelsen foreslår nu at der skal tilsættes D-vitamin til fødevarer, for at opveje danskernes D-vitamin manglen. Lige som man har gjort med jod i salt.

Men er det nu også en god idé? I modsætning til de fleste andre vitaminer er D-vitamin fedtopløsligt. Det betyder, at man det overskydende vitamin ikke kan komme ud med urinen. (se f.eks. her )

Derfor kan man få D-vitamin forgiftning: "D-vitaminforgiftning

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og man kan derfor få for meget D-vitamin. Voksne bør ikke indtage mere end 50 mikrogram (2000 IU) og børn højest 25 mikrogram (1000 IU) D-vitamin dagligt. De vigtigste tegn på vitamin D-forgiftning er øget koncentration af kalk i blodet, manglende appetit, kvalme, opkastning og forstoppelse."

Så. . . er det et skråplan?

Mvh.

Zorn.

Her er et link til nyheden.

Det er ikke så lang tid siden at jeg gennemgik D-vitamin og status (og indtag) er usædvanlig lav de fleste steder i verden - selv der hvor solen skinner meget. Endvidere er der studier, der tyder på at D-vitamin er væsentlig mindre toksisk end først antaget og sikker ved højere doser end de nuværende øvre grænser.

Bliver det styret af Fødevarestyrelsen er det en god idé da de typisk er MEGET forsigtige og typisk lægger ud med en meget forsigtig berigelsesanordning - typisk alt for lavt - men det er selvfølgelig bedre end den anden vej.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share