pellergnu Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 Hej dav i forummetjeg har for nylig lagt min kost om så den blev noget sundere, og dette involverer jo en masse grønsager.spørgsmålet er så hvilken dressing der er sundest til salat, eller sakl man helt undgå det hvis der kunne blive anbefalet nogle mærker ville det være kongepå forhånd tak jesper kristjansen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
apprenti Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 jeg plejer ikke at bruge dressing, men dressing i de rette mængder skader jo ikke.ellers er der div. lightprodukter. hvor gode de er, er jo en smagssag eller prøv at tilføje hytteost eller lav en dressing med fromage frais og div. krydderier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LarsBj Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 Hej dav i forummetjeg har for nylig lagt min kost om så den blev noget sundere, og dette involverer jo en masse grønsager.spørgsmålet er så hvilken dressing der er sundest til salat, eller sakl man helt undgå det hvis der kunne blive anbefalet nogle mærker ville det være kongepå forhånd tak jesper kristjansenJeg tror, at en olie/eddike dressing baseret på oliven- eller solsikkeolie er det bedste. Solsikkeolie har et ret stort indhold af den essentielle linololie, og smager bedre end tidselolie, der er endnu bedre i den henseende (75% mod nogle og halvtreds i solsikke). Olivenolie har mange fåumættede fedtsyrer og antioxidanter og regnes for meget sund.Man kan evt lave en vinaigrette med lidt sennep (pulver eller Dijon), salt ,peber og en smule sukker. Så smager det endnu bedre.Men det er muligvis ikke kulinariske udfordringer, du søger? :-)mvhLarsBj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SaintPauli Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 Sundest er jeg et lidt løst begreb, men jeg vil her sige tomatkoncentrat. Hvis det er i forbindelse med vægttab, så gå efter dem med laveste kcal indhold, eller lav din egen på en base af fx fvark eller fromage fraiche.Rock'n Roll SaintPauli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Projekt Smørhul Posted September 16, 2008 Report Share Posted September 16, 2008 Hej. LarsBJ skriver:"Jeg tror, at en olie/eddike dressing baseret på oliven- eller solsikkeolie er det bedste. Solsikkeolie har et ret stort indhold af den essentielle linololie, og smager bedre end tidselolie, der er endnu bedre i den henseende (75% mod nogle og halvtreds i solsikke). Olivenolie har mange fåumættede fedtsyrer og antioxidanter og regnes for meget sund".Jeg er ikke enig. Solsikke- og tidselolie har godt nok et højt indhold af den livsnødvendige n-6-fedtsyre linolsyre. Men disse oliers indhold af n-3-fedtsyrer er lavt, dersom der ikke er kommet nye sorter på markedet. Med andre ord har solsikke- og tidsel et alt, alt for højt n-6/n-3-indhold. HVis man ønsker at bruge disse olier, bør man supplere med en hørfrøolie. Det nemmeste er nu blot at bruge en rapsolie, da denne har et n-6/n-3-forhold på 2 til 1 eller 4 til 1.Olivenolie er en udmærket olie. Men denne indeholder langt færre af de livsnødvendige n-6- og n-3-fedtsyrer end rapsolie.Jeg vil anbefale læserne at læse tråden "Forskellige olier", som jeg synes, er den bedste tråd om olier.http://www.motion-online.dk/fora/index.php?showtopic=44776Venlig hilsen Jan Hervig NielsenIdeudviklerProjekt Smørhul(og Projekt Trafiksikkerhed)Projekterne er 2 afslappede fritidsforetagender uden økonomiskeinteresser. For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a.bevægeapparatet), fysiologi, biokemi og ernæring på næsten bachelorniveau.Men jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som fagfolkbruger. "Kostvejledningen" er rettet mod 20-60 årige personer, der ikkedyrker "intens"/meget sport. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
apprenti Posted September 16, 2008 Report Share Posted September 16, 2008 Jan, dit indlæg er sikkert ment i god ånd, men trådstarteren spørger til dressing i forbindelse med vægttab og der er en olieblanding næppe den bedste Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pellergnu Posted September 17, 2008 Author Report Share Posted September 17, 2008 jeg takker mange gange for svarene. så blev det lidt nemmere at finde rundt i dressing junglen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Projekt Smørhul Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Hej Apprenti. Pellergnu skriver ikke, at det er i forbindelse med vægttab. Han/Hun skriver blot, at den sundere kost involverer nogle flere grøntsager. De fleste af os bør vel spise noget mere grønt - og det uafhængigt af, om man er på en supermager, en mager eller en halvfed kost.Min reaktion var rettet mod LarsBJs indlæg.Man kan vel diskutere, om tomatpure eller rapsolie-dressing er sundest.I tomater får du stoffet lycopen/lycopene, som måske optages af kroppen. Dette stof regnes for at være sundt.I en dressing med 10 ml/mg uhærdet rapsolie får man til gengæld 2,0-2,5 gram n-6-fedtsyrer og 0,7-1,2 gram n-3-fedtsyrer.Så om tomatpure eller en rapsolie-baseret dressing er sundest, er vel svært at svare på.Det må jo afhænge af, om pellergnu er i vægtbalance eller ej. Og det må afhænge af, om han/hun er på en supermager kost, en mager kost med under 30 E% fedt eller en halvfed kost med 35 E% fedt. E% er procent af fødens og tilskuds samlede energimængde.Der findes iøvrigt en teori om, at de fedtsopløselige stoffer i råkost m.m. optages bedre, hvis der er tilført lidt fedt (her rapsolie). Om denne teori er rigtigt eller forkert ved jeg ikke. Som privatperson kommer jeg rapsolie over min råkost p.g.a. denne teori. Men jeg ved som sagt ikke, om teorien passer.Venlig hilsen Jan, Projekt S og T Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LarsBj Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 (edited) Der findes iøvrigt en teori om, at de fedtsopløselige stoffer i råkost m.m. optages bedre, hvis der er tilført lidt fedt (her rapsolie). Om denne teori er rigtigt eller forkert ved jeg ikke. Som privatperson kommer jeg rapsolie over min råkost p.g.a. denne teori. Men jeg ved som sagt ikke, om teorien passer.Jeg har også hørt den teori, og jeg var lige ved at nævne den i mit forrige indlæg, men jeg har heller ikke reference til nogen undersøgelse e.l.Jeg er enig med dig i, at det er et faktum, at rapsolie har en bedre fordeling mellem n-3 og n-6 fedtsyrer end solsikkeolie og tidselolie. Koldpresset rapsolie må være det bedste valg til en sund og velsmagende dressing, der giver de nødvendige fedtsyrer. Tomaterne kan man med fordel spise hele!mvhLarsBj Edited September 18, 2008 by LarsBj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pellergnu Posted September 18, 2008 Author Report Share Posted September 18, 2008 hovsa. det er da rigtigt. havde helt glemt mit køn, men jeg er altså en mand :-D. hvor kan man købe koldpresset rapsolie, og er der nogen der har nogle opskrifter eller nogle ideer til nogle krydderier der kunne komme i Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LarsBj Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 hvor kan man købe koldpresset rapsolie, og er der nogen der har nogle opskrifter eller nogle ideer til nogle krydderier der kunne komme iMan kan købe det alle vegne. Jeg synes ikke, der behøves andet end olie-syre af en slags-lidt sennep(spulver)-salt og peber.mvhLarsBj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.