orhhh Posted April 4, 2010 Report Share Posted April 4, 2010 Hej MOL!Jeg er en total bage-rookie, men forsøger mig alligevel frem med at få lavet nogle gode, sunde grovboller. Jeg bar googlet en smule og ellers kigget opskrifter, men jeg kan ikke rigtig finde en der beskriver den type boller jeg er ude efter - jeg er nemlig svært glad for tungt bagværk. Altså noget der ikke er så luftigt, men med noget vægt og substans i sig.Men hvad er tricket? Dropper man gæren eller hvad? Det er nemlig ikke for at få grovere boller, blot "tungere".Pt. bruger jeg hvedeklid, grahamsmel, hørfrø, solsikkekerner og hvedemel når jeg bager...Mvh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Philty Posted April 4, 2010 Report Share Posted April 4, 2010 Det er måske langtidshævning, du skal forsøge dig med. Mindre gær, men lang hævetid. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
orhhh Posted April 4, 2010 Author Report Share Posted April 4, 2010 Sidst jeg var i gang brugte jeg 25 g gær og lod dejen hæve i køleskabet en 18-20 timer.Opskriften jeg følger lyder5 dl vand25 g gær75 g hirsefrø75 g solsikkekerner100 g hvedeklid100 g grahamsmel500 g hvedemelSpørgsmålet er,om jeg skulle bruge mere mel, eller skrue lidt på mængderne? Bollerne bliver rigtig gode, men bare ikke tunge nok til mig :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
løvinden Posted April 4, 2010 Report Share Posted April 4, 2010 Du skal bruge mere af det grove mel og mindre hvedemel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KnuD45 Posted April 4, 2010 Report Share Posted April 4, 2010 Sidst jeg var i gang brugte jeg 25 g gær og lod dejen hæve i køleskabet en 18-20 timer.Opskriften jeg følger lyder5 dl vand25 g gær75 g hirsefrø75 g solsikkekerner100 g hvedeklid100 g grahamsmel500 g hvedemelSpørgsmålet er,om jeg skulle bruge mere mel, eller skrue lidt på mængderne? Bollerne bliver rigtig gode, men bare ikke tunge nok til mig :)Det er meget gær til så lang en hævetid. Jeg ville bruge 5-10g, hvis det skal hæve så længe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tjr Posted April 8, 2010 Report Share Posted April 8, 2010 Prøv at ælte dejen, efter hævning, lige inden bagning. Det burde presse en del af luften ud af dejen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JernHenrik Posted April 8, 2010 Report Share Posted April 8, 2010 Her er en rigtig tung old-school klassiker fra mormors køkkenKagen hedder HermanHer er starten på herman 1 dl kærnemælk 2,4 dl mel ½ tsk salt Røres sammen og lader det stå i fire dage hvorefter man bruger anvisningen www.clar.dk/hermanså findes det næsten ikke tungere, kun hvis du går til bageren og får en mazarinkage!HilsenHenrik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cat Posted April 8, 2010 Report Share Posted April 8, 2010 Jeg er lidt i tvivl om hvad du mener med tungt - jeg har haft rigtig god effekt af at erstatte størstedelen af hvedemelen med havregryn. Så mine boller er næsten altid lavet på vand, gær, salt, havregryn, groft rugmel, hørfrø/solsikkekerner/græskarkerner el diverse andre kerner, samt noget revet grøntsag (gulerødder el. squash)- så er de lidt mindre tørre på anden/tredjedagen...måske det kunne være inspiration? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
orhhh Posted April 8, 2010 Author Report Share Posted April 8, 2010 Med "tungt" mener jeg sådan en god solid substans, så man virkelig kan mærke der er gods i så den ligger tungt i maven og mætter. Jeg blev inspireret af min roomie der selv bagte boller som han betegnede som mislykkede - jeg var imidlertid vild med dem! :) Han brugte - ud fra hukommelsen - kun vand, gær, solsikkekerner og hvedemel, men fyldte bare så meget mel i som han overhovedet kunne. Jeg har efterprøvet hans metode, men byttet en del af hvedemelet ud med grovere sorter. Jeg opnår desværre bare at bollerne bliver hurtigere tørre, og alligevel ikke lige så "tunge".Lige en tak til alle for jeres feedback! Jeg er stadig i gang i laboratoriet for at finde min opskrift :) Lidt ligesom i Blinkende Lygter og de jordkølede øl ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
orhhh Posted April 8, 2010 Author Report Share Posted April 8, 2010 @JernHenrik Jeg læste lige op på Herman, og han er godt nok en krævende fætter, så langt tror jeg desværre ikke min tålmodighed rækker, hæhæ :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elra Posted April 9, 2010 Report Share Posted April 9, 2010 Som tidligere skrevet - skift noget af hvedmelet ud med andre meltyper. Du kunne f.eks. bare bruge mere grahamsmel og mindre hvedemel. Jo mindre hvedemel du bruger - jo "tungere" bliver de. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
orhhh Posted April 9, 2010 Author Report Share Posted April 9, 2010 Det er ikke fordi jeg vil bage grovere boller, jeg ønsker bare de skal være mere "tætte" i det. Jeg ved ikke om det er et dårligt eksempel, men en scone er fx mere tæt og tung i det end en almindelig thebolle. Det er der sikkert en rigtig god grund til, men det er også mere for at give en ide om, hvilken type bolle jeg ønsker at bage :) Det er sgu sådan lidt svært at forklare - men tak fordi i prøver! Jeg præver i hvert fald stadig :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
loth Posted April 9, 2010 Report Share Posted April 9, 2010 Det er dit hævemiddel der skal halveres for at opnå en mere massiv konsistens...Vh. Loth Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
orhhh Posted April 10, 2010 Author Report Share Posted April 10, 2010 Jf. dette link er en klassisk fejl, at man har brugt for meget surmælksprodukt hvis ens bagværk bliver for tungt og massivt, så måske er det the way to go? Nogle der har erfaringer med det?http://www.madabc.dk/Tips+Bagefejl+-+br%C3%B8det+er+tungt+og+massivt.aspx?id=0&tip=1&page=2&dbid=ccd4c704-e4a9-4a47-9fc6-4caa2898a5b8&t=128661552720000000Mvh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stinelykke Posted April 10, 2010 Report Share Posted April 10, 2010 Speltmel har en ringere hæveevne end hvede og giver gode, 'tunge' brød/boller. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spinderella Posted April 10, 2010 Report Share Posted April 10, 2010 Det er ikke fordi jeg vil bage grovere boller, jeg ønsker bare de skal være mere "tætte" i det. Jeg ved ikke om det er et dårligt eksempel, men en scone er fx mere tæt og tung i det end en almindelig thebolle. Det er der sikkert en rigtig god grund til, men det er også mere for at give en ide om, hvilken type bolle jeg ønsker at bage :) Det er sgu sådan lidt svært at forklare - men tak fordi i prøver! Jeg præver i hvert fald stadig :)Du sammenligner scones, som har natron og vinsten som hævemiddel med teboller, som har gær som hævemiddel.... Måske skal du forsøge dig med andre hævemidler end gær (bagepulver er nok nemmere end natron + vinsten). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.