Hvorfor forskelligt kondital hos samme person ?


Berit Pedersen
 Share

Recommended Posts

Vi er 3 fysioterapeutkolleger som længe har undret os over vores resultater ved konditionstestning af vores patienter (neurorehabilitering). Derfor er vi gået i gang med at teste os selv med forskellige belastninger og RPM.

Først har vi på samme kondicykel (en Monark) målt vores kondital ud fra Åstrands etpunktstest, som er integreret i cyklen. Vi har målt konditallet over 3 omgange indenfor 1 uge, hvor vi ændrede en af følgende parametre fra gang til gang : Belastning og RPM.

1. runde cyklede vi med en fast RPM på 60 - 70 og med en belastning, hvor steady state pulsen var på 140 - 150.

2. runde cyklede vi med samme RPM, men satte belastningen ned, hvorved steady state kom til at ligge på mellem 110 - 130.

3. runde cyklede vi med samme belastning som i 2. runde, men kørte med en fri RPM (95 - 100 RPM). I dette forsøg kom steady state til at ligge på mellem 140 - 150.

For hvert af de 3 forsøg fik vi alle 3 individuelt meget forskellige kondital. Hos alle testpersonerne lå konditallet højest i 2. forsøg. Meget mindre kondital i 1. forsøg og endnu mindre i 3. forsøg.

Eks testperson 1

1. runde : 27 ml/min/kg

2. runde : 34,9 ml/min/kg

3. runde : 21,8 ml/min/kg

Dette leder os frem til følgende spørgsmål :

- Hvorfor bliver konditallet så forskelligt på den samme person, når modstanden ændres - resultatet burde da være ens ??

- Vi er blevet klar over hvor stor betydning patienterne højde og vægt har i forhold til outcome af kondital. Er der andre tests der er mere valide i forhold til vægt og højde ??

Håber at I har et godt bud

VH Berit

Link to comment
Share on other sites

VO2max = (0.00193 x watt x 6,12 + 0.326) / (0.769 x HR - 56.1) x 100 (for mænd, anderledes for kvinder)

Det ses at et fald i puls og samtidig fald i watt påvirker VO2max i positiv grad i forhold til en lidt højere watt og dermed også højere puls - eksempel 1 i forhold til 2. I eksempel 3 med fx 125 watt men større RPM og dermed større puls vil man jo partout få en mindre VO2max end eksempel 2 med samme watt, men færre RPM og dermed lavere puls. RPM skal altså være lavere end 100 for et nøjagtigt resultat, hvilket også ses i forskellen mellem eksempel 1 og 3.

Generelt er der jo rimelige stor afvigelse ved sådan en submaksimal test - bl.a. fordi makspulsen varierer fra person til person. Disse test er bedst til at måle en ændring i stedet for at give en nøjagtig præcis angivelse af konditallet/maksimalle iltoptagelse.

Den bedste metode vil jo være at lave en direkte test med måling af den rigtige iltoptagelse ud fra en makstest og derfra regne konditallet - det kræver så selvfølgelig det rigtige udstyr. Spørgsmålet er så om patienter i neurohabilitering lige er klar til en makstest, jeg tvivler.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Helt enig med Flamster. Indirekte formler er kun egnede til statistisk materiale og de kan ikke bruges til at måle individuelle kondital. Hvis man standardiserer testen fra gang til gang kan man dog se evt ændringer.

Selv max test, som watt max og lignende, har stor usikkerhed i forhold til konditals bestemmelse. En sådan test vil f.eks vise at du har et kondital der med 95% sandsynlighed ligger på 35 +/- 4, altså et sted mellem 31 og 39. En submaximal test vil have endnu større usikkerhed.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share