Energibalance og studier/skriverier der udfordrer denne


don155
 Share

Recommended Posts

Hej Mol

Den etablerede sandhed omkring vægt er jo at den reguleres af ens energibalance. Ved siden af dette er der masser af anekdotiske "beviser" på folk som fortæller om at dyrke meget motion, med meget lavt kalorieindtag, og ingen vægttab.

De fleste af sådanne anekdoter er formodentlig ikke helt sande. Ikke desto mindre findes der flere og flere studier, der peger på at der er mere end kost, bevægelse og kalorier ind, der afgør vægten. Hvilket jo udfordrer den etablerede sandhed. 

Det syntes jeg er så spændende, at jeg tænker at det kunne få sin egen tråd på Mol.

Det kunne være et indslag som dette:

http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/videnskabens-verden-2016-02-10#

eller

Som bl.a. er lavet på baggrund af
 
Eller en sag som den her http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26024494 der svagt antyder at der måske er noget med at flere måltider øger forbrændingen.." A total of 15 studies were identified that investigated meal frequency in accordance with the criteria outlined. Feeding frequency was positively associated with reductions in fat mass and body fat percentage as well as an increase in fat-free mass. However, sensitivity analysis of the data showed that the positive findings were the product of a single study, casting doubt as to whether more frequent meals confer beneficial effects on body composition. In conclusion, although the initial results of this meta-analysis suggest a potential benefit of increased feeding frequencies for enhancing body composition, these findings need to be interpreted with circumspection."
 
Eller hvad med "historien" om krydderier og stærk mad øger en sforbrænding, der er et skriv om det her: http://blog.zocdoc.com/can-spicy-foods-boost-your-metabolism-fact-vs-myth/ der er referencer til studier i blogposten.
 
En anden kritik man kan rejse af kalorier ind og ud, er at det forudsætter man kan tælle disse, hvilket teoretisk er en eksakt videnskanb, men i praksis er svært: http://www.precisionnutrition.com/calorie-control-guide
 
Tanken var folk kunne dele stort og småt af skriverier, som udfordrer ideen om at energibalancen er den totale sandhed og determinerende faktor for folks kropsvægt
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Følgende site på Facdebook https://www.facebook.com/befrielsesfronten

tidligere www.befrielse.dk er et oplagt ated at finde materiale der nuancerer kalorie ind og kalorie ud, omend deres tilgang at antal af kalorier nærmest ikke betyder noget.. Nok er at skyde over målet. Tilgengæld er deres fokus på at man ikke bør stigmatisere og udskamme meget cool.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Kcal in/out mener jeg er ret klart debunked, som jeg har forstået det.

Jeg kan anbefale bogen "Smarter Science of Slim" af Jonathan Bailer, der ser på hundrede af videnskabelige undersøgelser af hvad der virker og ikke virker mht. vægttab. Bl.a. ser han på en række undersøgelser om kcal in/out, som ret klart viser, at en kcal ikke bare er en kcal når det gælder vægttab.

https://www.amazon.com/Smarter-Science-Slim-Experts-Exercise/dp/0983520801

Link to comment
Share on other sites

21 minutter siden, Blackmoore skrev:

Freelee the bananagirl er for en seriøs debat om kost hvad landminer er for folkesundheden

Uanset hvad man måtte mene om Freelee, så er HCLF-spisemåden en så gennemvindende og omfangsgribende livsstil for øjeblikket, der i den grad konfronterer "calories in, calories out"-teorien, at den må nævnes i en sådan forbindelse. Nu er det heller ikke Freelee som person, der står bag tesen og har "opfundet" HCLF :)

Link to comment
Share on other sites

En livsstil konfrontere ikke nogen teorier, så længe der ikke er nogen former for videnskabelig evidens bag. Før kan debatten ikke være af seriøs karakter. Så er det bare en påstand, som så meget andet her i verden.

Det eneste der bare nogenlunde støtter HCLF-tankegangen er "The China study", som er blevet haglet ned af enhver seriøs forsker inden for området. Konklusionerne er mere eller mindre ubrugelige.

Til gengæld er der flere seriøse studier, der understøtter en højre andel af protein i kosten. F.eks.: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11838888

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

lidt mere.. haacker nævner her et studie hvor folk har forskelligt fedttab, i iltkammer, men med samme mængde kalorier, i forskellig makro fordeling

her er link tilnoget om at søvn ændrer på hvad man taver sigmed, haacker taler også om det i videoen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2951287/

og lægen der er chef for Holbæks tilbud til overvægtige bøærn, er interviewet i politikken om at fedme er en sygdom og det at være overvægtigt, ændrer på spillereglerne for hvordan ens krop reagerer http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/ECE2921573/fedmelaege-overvaegtiges-kroppe-vil-altid-bekaempe-vaegttab/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share