Red bull


blanco
 Share

Recommended Posts

Jeg tænkte netop over hvorfor energi drikken red bull er ulovlig i Danmark. Jeg har hørt mange (sø-)forklaringer ligefra, at det var pga. det høje koffeinindhold til at drikken indeholder diverse stoffer som kan være giftige, men er der nogen her der rent faktisk ved hvorfor den er ulovlig?

Link to comment
Share on other sites

Kort fortalt. Red Bull er et såkaldt "Functional food", hvilket defineres som en fødevare der indholder kunstigt tilsatte vitaminer, aminosyrer osv. Functional Foods tillades ikke i Danmark

Forbrugerrådet:

Red bull er tilsat B-vitamin og inostol, samt et stort indhold af stofferne glucoronolacton, taurin og koffein. Glucoronolacton og taurin er stoffer, som indgår i kroppens energistofskifte, og som ifølge producenterne har særlig energigivende egenskaber. Det er ikke videnskabeligt dokumenteret. EU's Videnskabelige Komite for levnedsmidler har vuderet drikken. De er nået frem til, at indholdet af glucoronolacton og taurin langt vil kunne overstige den mængde, man naturligt vil kunne indtage gennem kosten. Samtidig er der ikke tilstrækkelig dokumentation for, at stofferne ikke er skadelige. Derimod fandt komiteen, at et indtag af et par dåser af energidrikken om dagen ikke ville give et højere koffein-indtag, end hvad man vil kunne få ved kaffe og te. De danske sundhedsmyndigheder har dog store betænkeligheder ved det høje koffeinindhold, da der er tale om en læskedrik, der potentielt kan indtages i store mængder. Når Red Bull og andre lignende produkter er forbudte i DK, skyldes det, at vi har en meget restriktiv lovgivning, når det gælder berigelse af fødevarer med næringsstoffer. Næringsstoffer må således kun tilsættes almindelige fødevarer, såfremt tilsætningen er anmeldt til og godkendt af Fødevaredirektoratet. Og de godkender kun tilsætningen, hvis der er et veldokumenteret ernæringsmæssigt behov for den. Det har man eksempelvis lige gjort i forbindelse med tilsætningen af jod til salt for at forebygge sygdommen 'struma' i DK.

En tilfældig berigelse af tilfældige produkter vil gøre det vanskeligt, både for forbrugeren og myndighederne, at overskue madens indhold af næringsstoffer, ligesom der vil være en risiko for overdosering af visse næringsstoffer. Et problem, i og med der er tale om biologiske aktive stoffer, hvoraf nogle er giftige i større mængder, og andre påvirker hinandens fysiologiske balancer. Den danske befolkning får, med nogle undtagelser, dækket deres behov for vitaminer og mineraler via den almindelige kost.

Kort fortalt. Red Bull er et såkaldt "Functional food", hvilket defineres som en fødevare der indholder kunstigt tilsatte vitaminer, aminosyrer osv. Functional Foods tillades ikke i Danmark

Link to comment
Share on other sites

En god forklaring på FF kan ses her Min tidligere forklaring var lidt tynd - men det forkares godt i den artikel, som oprindelig har været bragt i "Helse".

FF er ikke som sådan forbudt i Danmark, men da de næsten altid påråber sig sælige sunhedsfordele,som ikke er dokumnterede, er de det i praksis altid.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share