Du vil gerne motionere, men har ikke lyst til at gå i motionscenter. Løsningen kan være at indrette sit eget træningscenter i hjemmet.

Du vil gerne motionere regelmæssigt, men du synes at det er svært at finde tid til at gå i motionscenter og desuden synes du at det er for dyrt eller at atmosfæren i centrene ikke lige passer dig. Hvis du har det på den måde, kan løsningen være at indrette dit eget træningscenter i hjemmet. Det koster selvfølgelig nogle penge, men sammenlignet med udgiften ved at gå i motionscenter kan investeringen hurtigt tjene sig selv hjem. I denne guide giver vi hjælp til hvad der skal bruges, hvor meget plads der kræves, samt hvilke øvelser der er velegnede.

Ambitionsniveauet for dette hjemme-gym er den moderat seriøse motionist. Til dette formål skal udstyret ikke koste en bondegård. Det må heller ikke fylde så meget, at det kræver en hel dagligstue. Udstyret skal være let at tage frem, let at anvende og så skal det naturligvis være effektivt. Man fortryder sjældent et kvalitetskøb og jo bedre kvalitet ens træningsudstyr har, desto større chance er der for at man får det brugt. Her i guiden angiver vi nogle billige muligheder, men giver også samtidigt vores kvalitetsanbefaling.


1. Et par løbesko.
Uanset om du har tænkt dig at løbe eller blot gå nogle raske ture, så er et par løbesko en god investering. Det er fint, at man kan træne indendøre, specielt i ventersæsonen, men man skal ud en gang imellem. Løbeskoene kan også bruges til indendørs træning, men her er det bedre hvis man har nogle lidt fladere indendørssko. Priser fra 300 kr. og opefter.
Billigst: Sko fra supermarkeder o.lign. (sjældent velegnede til løb)
Kvalitet: Gå i en specialbutik for løbere og få vejledning, f.eks. Marathonsport eller Løberen.


2. Et liggeunderlag
Mange styrke- og strækøvelser foregår på gulvet og her er der rart med en måtte. Du behøver ikke at købe en særlig fitness-måtte, et almindeligt liggeunderlag er fuldt tilstrækkeligt. Kig efter en bred model. Billigst i supermarkeder og kvalitet fåes i friluftsbutikker f.eks. Friluftsland eller Spejdersport.
Priser fra 30 kr.


3. En kondicykel
Der findes andre velegnede motionsmaskiner (steppere, romaskiner etc.), men kondicyklen er ofte det rigtige valg. Her skal man passe på med ikke at købe for billigt, fordi en dårlig kondicykel giver en dårlig træningsoplevelse og det går ud over motivationen. Generelt skal man gå efter en cykel med et tungt svinghjul og magnetbremse, men dyrere cykler med mekanisk bremse (f.eks. Monark) kan også være gode. Kondicykler kan købes i alle prisklasser hos de forskellige udstyrsforhandlere på nettet, men inden køb vil det være en god ide at tjekke vores specifikke artikel om køb af kondicykel.
Priser fra 1200 kr. og opefter, men vi anbefaler at man bruger mindst 3000 kr.


4. Et pulsur.
Ikke fordi at det er vigtigt at man kan træne i nogen bestemt pulszone, men simpelthen fordi at pulsuret er en god motivator og det giver dig mulighed for at følge hvorledes det går med træningen. Pulsure kan fås meget billigt i supermarkeder, men vil man have kvalitet skal man købe et Polar pulsur. Priser fra 200 kr. og opefter.


5. Et par håndvægte
Håndvægte er nemme at gemme af vejen, samtidigt med at man kan lave et hav af øvelser med dem. Vi anbefaler kraftigt, at man skaffer nogle håndvægte der kan justeres og man med det samme køber rigeligt med skiver. Det er irriterende at mangle belastning, når man nu lige er blevet så dejlig stærk, og hvis man ikke får brug for dem, så lader man bare de ekstra skiver blive liggende under reolen. Billige vægte til begyndere kan f.eks. købes gennem Brugsens medlemstilbud, men bedre kvalitet fås hos de forskellige udstyrsforhandlere på nettet. Priser fra 200 kr. og opefter.


6. En bænk eller en skammel
Bruges til at sidde på, ligge på, støtte sig til, lægge benene, træde op på etc. Det skal blot være en flad bænk eller en bænk med et ryglæn der kan skråtstilles. Her kan man evt. bruge noget man allerede har i hjemmet, men det skal være et møbel der er solidt og stabilt. Man kan også købe en rigtig træningsbænk, men de er som regel ret dyre. Lad være med at købe de billigste post-ordrebænke – de holder ikke. Alternativt kan man få en håndværker til skrue noget sammen.


7. En dørribbe
Den koster ikke så meget, men er god til udstrækning og til ophævningsøvelser (chin-ups). Også selvom man ikke er stærk nok til at hæve sig op, kan man alligevel bruge den til styrkeøvelser ved at have fødderne på en skammel, så man på den måde kan hjælpe sig selv. F.eks. hos Trævarefabrikkernes udsalg.
Fra 170 kr.


8. Øvelser og programmer
Kan du finde her på Motion-online (samt mange andre steder på nettet). Først og fremmest kan artiklen “Komplet træning med håndvægte” være nyttig. Til træningen på kondicykel skal du bruge denne “Effektiv træning på kondicykel” og hvis du vil have lidt mere ud af pulsuret så kig her “Beregn din træningsintensitet“. Endelig kan du bruge “Øvelsesbiblioteket” til at finde flere øvelser.
Priser: gratis


9. Plads
Du skal kunne rydde et gulvareal på 2 x 2,5 meter. Det må ikke være for besværligt at rydde pladsen og tage udstyret frem. Gulvet skal helst kunne tåle lidt sved og tjek lige at en eventuel underbo ikke bliver generet.


10. Motivation
Dette kan være den svære del, men alene det, at man har skabt nogle rammer og muligheder hjælper enormt. Gør det til en vane at træne, men variér dine træningsrutiner regelmæssigt. Meld dig ind i vores diskussionsfora og opret en online-logbog så du får hjælp og inspiration fra de andre brugere. Giv dig selv noget musik til træningen og kom i gang – du bliver glad for det!!


Forhandlere af træningsudstyr på nettet
Fitnessgruppen
Saga Trim
BM-Fitness
Motion og Fitness Specialisten
ER-Equipment
Fitnessbutikken

Proterapi

Hvis du vil endnu videre
Man kan jo altid købe mere udstyr hvis man har plads til det. Det næste trin til konditionstræningen kunne være anskaffelse af en romaskine, som har den fordel, at den også giver god træning til ryg og arme. Vægtudstyret kan med fordel udbygges med en rigtig vægtstang, flere skiver, et stativ til stangen samt en justerbar bænk. Udnyt også de mange muligheder der er for at supplere med udendørsaktiviteter.

God træning!

Similar Posts

4 Comments

  1. Hvorfor ikke bare investere i en kettlebell? Træningen er både sjov og udfordrende, og det bedste er, at man opbygger styrke, som man kan bruge til noget i virkeligheden(f unktionel styrke). KB´s kan let gemmes væk i bunden af et skab, når man er færdig, og er et meget alsidigt træningsredskab . Eneste minus er, at det kræver instruktion at lære at bruge KB´s, enten via personlig træner eller dvd…

  2. hejsa jeg er igang med vægttab har tabt 13 cm om livet med mangler en god træningsprogram har tænk mig at vil prøve at løbe er nybegynder der mangler også en god progarm på min kondicykkel og stepper . søger andre hvor man kan bakke hinanden op . mvh inge lis krefting

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *