Af Morten Zacho, cand. scient.

( Advarsel! Denne artikel er en anelse “langhåret” )

Fra fysikkens verden findes der nogle forskellige sætninger og formler, som vi kan bruge til at beskrive begrebet “eksplosiv styrke”.

Impulsætningen: m x v = F x t, er et godt udgangspunkt og beskriver faktisk, hvad det er man ønsker at opnå i de fleste sportsgrene.

Hvis sportssgrenen er boksning, så er venstresiden boksehandsken og højresiden er modstanderen. Stor masse (m) med høj hastighed (v) overført på kort tid (t) betyder at kraften (F) bliver høj – modstanderen bliver knockout’et.

Lad os kigge lidt på hvordan man opnår høj hastighed (v).
Hastigheden findes ved v = a x t. Dvs. man skal prøve at opnå høj acceleration i det tidsrum (t) der er til rådighed.

Hvis vi kigger på Newtons anden lov: F = m x a, kan vi se, at vi skal bruge høj kraft (F) for at få høj acceleration (a).

Hvis det handler om at kaste en bold eller et spyd kan man betragte det sådan at højresiden af impulssætningen er kasteren og venstresiden er genstanden. Hvis kasteren kan påvirke genstanden i lang tid (t) med en høj kraft (F), så vil genstanden (der har massen (m)) få en høj hastighed (v).

Ofte kan man ikke bare øge tiden (t) man påvirker genstanden, da man jo har begrænset arbejdsvej til rådighed – ens arme og ben har kun en vis længde. I andre sammenhænge er det at bruge lang tid, ensbetydende med at modstanderen får et point.

Det gælder altså om at kunne lave høj kraft indenfor den tid der er til rådighed, uanset om man er bokser eller spydkaster (eller håndboldspiller eller …).

Et kast, et slag eller et spark er som regel overstået på nogle få hundrede millisekunder. Det er derfor afgørende, hvor hurtigt musklerne kan nå op på en tilstrækkelig høj kraft. Musklernes evne til at øge deres kraftudvikling hurtigt kaldes for “rate of force development” (RFD).


Hvad bestemmer RFD?

Der er primært to ting der er afgørende for RFD: Musklernes fibertypesammensætning og nervesystemets evne til at “tænde” for musklerne. Jo flere type II fibre man har (se artikel), og jo højere impulsfrekvens nervesystemet kan levere i så mange motornerver som muligt, desto hurtigere kan musklen trække sig sammen. Disse ting kan heldigvis påvirkes gennem træning.
Her på sitet vil du løbende kunne læse artikler om hvordan man træner RFD optimalt.
F.eks her.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *