For et par uger siden havde jeg fornøjelsen af at træne hos Concept 10 10. Politiken havde inviteret mig for at få en faglig vurdering af, om det virkelig kan være rigtigt, at 15 minutter en gang om ugen er alt hvad der skal til for at få maksimal sundhedseffekt ud af sin træning.

Af Morten Zacho, cand. scient.

Historien bag Concept 10 10 går på en måde langt tilbage og mødes med min egen historie. Tilbage i 1980 hvor jeg begyndte at træne Taekwondo, var jeg ivrig efter at opsøge alt materiale om kampsport. Det eneste danske materiale på biblioteket var Jørgen Albrechtsens bøger om Kyokushin karate. De blev nøje studeret selvom det egentlig var en helt anden kampkunst jeg gik til.

Otte år senere var jeg bosat på Amager og ventede på at skulle starte på Idrætsstudiet året senere. Det nærmeste fitnesscenter var det hedengangne Fitness Club. Det var egentlig for dyrt, men man kunne få en favorabel pris hvis man trænede i dagtimerne. Fitness Club var ejet af Jørgen Albrechtsen, der havde udviklet kæden fra det oprindelige Nautilus koncept. Et af grundprincipperne i Fitness Club var, at man kun skulle træne et sæt i hver maskine. Dog anbefalede de træning et par gange om ugen og de havde masser af kredsløbsudstyr.

I 1991 skulle jeg skrive idrætssociologisk opgave. Jeg valgte at beskrive Fitness Club som et tidstypisk fænomen. Jeg analyserede træningskonceptet, lavede spørgeskemaundersøgelse blandt brugerne og kiggede på forskellige tal for omsætningen. En af mine hovedkonklusioner var, at der var tale om et stærkt kommercielt koncept, der sandsynligvis ville vokse endnu mere og sætte sig på et stort markedssegment, der ellers ikke ville frekventere datidens træningscentre. Jeg fik 11 for min opgave, men et halvt år senere var Fitness Club krakket. Siden har jeg ikke beskæftiget mig med sociologiske analyser.

Herefter var der stille om Jørgen Albrechtsen indtil for ca. et halvt år siden hvor Concept 10 10 dukkede op. Man skulle ikke tro, at nye træningskoncepter, der lover store resultater på ingen tid, kunne skabe furore i 2005, men det er faktisk lykkedes i dette tilfælde. Flere medier har frivilligt lavet historier på konceptet og flere seriøse interessenter har fået øje for det – på trods af, at der indtil nu kun findes et lille center med begrænset træningskapacitet.

Tilbage til besøget hos Concept 10 10
Træningskonceptet går ud på at man kun træner en gang om ugen. Ved hver træning gennemføres 6 forskellige øvelser, hvor der laves 3-6 gentagelser i hver øvelse. Det særlige er, at gentagelserne udføres ultralangsomt: 10 sekunder den ene vej og 10 sekunder den anden vej. Belastningen sættes så musklerne er totalt udmattede ved den sidste gentagelse i hvert sæt.

Hvis man kigger på deres hjemmeside, kan man læse en masse postulater omkring hvor enestående træningen er og hvor mange videnskabelige studier der ligger bagved. En væsentlig del af udsagnene er det rene nonsens og går stik imod almindelig lærebogsfysiologi. Desuden anvendes en strategi, som ellers er bedst kendt fra markedsføringen af tvivlsomme kosttilskud. Man henviser til en masse videnskabelige studier med positive resultater, på trods af at studierne kun har en irrellevant fællesnævner med det der markedsføres.

Bundlinien er, at der er ingen – absolut ingen – dokumentation for at deres træningskoncept har nogen af de effekter de påstår. Der er masser af evidens for styrketrænings positive virkninger, men det er ikke det samme som dokumentation effekten af 15 minutter pr. uge

Når det er sagt, er det stadig rimeligt at træde et skridt tilbage og kigge på om Concept 10 10 alligevel har noget at byde på. Hvis alternativet er slet ikke at lave noget, så er et kvarter en gang om ugen meget meget bedre end slet ingen ting, og det skal siges, at de 15 minutter, man er der, bliver brugt effektivt. Lidt for effektivt kan man endda anke, for det meste af tiden oplever man en eller anden grad af muskelsmerte pga. de langvarige kontraktioner og træningen er ikke sjov.

Hvem kan have glæde af konceptet? Typisk personer for hvem tidsforbruget er altafgørende og som under ingen omstændigheder kunne finde på at dyrke styrketræning under andre former. Sundhedsmæssigt vil det være nødvendigt, at disse personer i øvrigt er fysisk aktive på andre måder. Den hellige grav kan ikke velforvares på ingen tid.

Hvis man er villig til at bruge lidt mere tid på sin træning, så er der ingen tvivl om, at man får meget mere ud af at gå i et konventionelt fitnesscenter 2-3 gange pr. uge – forudsat at man går til vaflerne når man er der og ikke bare sidder og hænger i maskinerne. Der er ikke en chance i helvede for, at 15 minutter en gang om ugen kan have samme sundhedseffekt som 45 minutter blandet styrke og konditionstræning 3 gange om ugen.

Som altid: hvis noget lyder for godt til at være sandt – så er det det også!

 

Diskutér evt. denne artikel her!

Links:

Concept 10 10

Similar Posts

6 Comments

  1. Jamen, hvor skal man så gå hen, hvis man har brug for træning, men har flere skavanker som slidgigt hist og her? Instruktører i normale fitnesscentre har minimal uddannelse på området og aner ikke, hvad det drejer sig om. Jeg er medlem af FitnessDK og fik instruktion af en skraldemand, der har dette so hobby. Jeg havde meget ondt i knæene lang tid efter. Jeg mente, personalet i Concept er bedre uddannet?

  2. Lisbet. Du går da til en fysioterapeut som er tilknyttet et motionscenter eller en fysioterapiklin ik som også indeholder et motionscenter. Du kan også hyre en personlig træner som har en god uddannelse i ryggen f.eks. fysioterapeut, idrætsuddannet eller lign. (som selvfølgelig er klar over hvilke retningslinjer der er i forhold til det at træne med en med skavanker hist og her).

  3. Jeg forstår ikke en disse af det. Har en bekendt der lige er blevet instruktør hos cencept 1010 (efter at have trænet styrketræning i et år, ellers aldrig motioneret, og uden nogen som helst faglig viden omkring træning ryglidelser etc)
    Vedkommende bliver helt vild og blodig hvis man kommer med kritik omkring concept 1010.
    Mht restituering fik jeg at vide at musklerne er 5-8 dage om at restituere? øh? det er da en ny viden jeg ikke lige var klar over? ligemeget hvordan man træner så er restitutionstid en da ikke den samme?
    Jeg er forvirret

  4. Jeg er instruktør i et alm fittnes center og i Concept 1010.
    Jeg synes begge dele er godt, det henvender sig til forskellige menesker.
    Concept1010 er for dem der har travlt og for dem der ikke kan presse sig selv. Jeg oplever mange er glade for det og opnår rigtig gode resultater, bl.a. med genoptræning og skavanker.
    Det alm. center er for dem der kan selv. Det er mange også glade for, men man skal kunne presse sig selv for at få resultater. Desværre ser jeg mange gøre øvelserne forkert, fordi man vil spare penge på en instruktør.
    Jeg er helt enig i at der er mange instruktører der ved for lidt, spørg ind til hvad de kan, og be evt. om en anden.
    Men vær samtidig opmærksom på at al træning er på eget ansvar så det er altid klogt at spørge lægen først.
    Personlig mener jeg at øvelser på stor bold er den mest skånsomme og styrkegivende . . og sådan er vi så forskellige.

  5. Hei er 23 år å elsker trening og konkuranser, vil gjærne prøve å satse fittnes å se om jeg har fått utbytte av all arbeidet og iike minst tid jeg har lagt i! hvordan melde seg på,inn??

    Mvh

    PEttER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *