ForskningsnytEt nyt studie der viser at natriumbikarbonat (natron) er et potent præstationsfremmende middel i forbindelse med sprint.15 veltrænede løbere skulle løbe så længe de kunne på en hastighed der var så høj, at den kun kunne holdes i lidt mere end et minut.

Efter indtagelse af natriumbikarbonat holdt de gennemsnitligt 82,3 sekunder. I kontrolsituationen, hvor de indtog almindeligt kogesalt, holdt de kun i 77,4 sekunder.

Kommentarer: natriumbikarbonat (natron) er hovedsubstansen i almindeligt bagepulver samt i diverse pulvere og piller mod maveproblemer. Når det virker præstationsfremmende ved korttids maksimalt arbejde er det fordi det bidrager til stabilisere pH-værdien (syredannelsen) i blodbanen og dermed i cellerne. Vi har tidligere omtalt denne effekt af bikarbonat, men det er interessant at der fortsat kommer solide studier der belyser effekten.

En forbedring på 6 % er ret markant i konkurrencesammenhæng og det er åbent spørgsmål hvor meget det reelt bliver brugt af topatleter. Et potentielt problem er risikoen for akutte maveproblemer, men ellers er anvendelsen hverken farlig eller ulovlig.

Dosering i dette forsøg: 300 mg bikarbonat pr. kg kropsvægt indtaget over 90 minutter i form af gelatinerede kapsler sammen med 750 ml vand.

Reference:
Effects of ingestion of bicarbonate, citrate, lactate, and chloride on sprint running.
Van Montfoort MC, Van Dieren L, Hopkins WG, Shearman JP.
Med Sci Sports Exerc. 2004 Jul;36(7):1239-43.

Similar Posts

7 Comments

  1. Det lyder meget interessant, men har du prøvet at smage bagepulver? Det svulmer op! Jeg kan iøvrigt ikke fordrage gelatine, så er der ikke andre muligheder ang. indtagning? 🙂

  2. Kan man ikke komme lidt i sin sportsdrik – hvis man selv laver dem – istedet for salt? Så undgår man vel også alle de dårlige effekter som salt har på kroppen?

  3. Pas meget på!! Jeg faldte lige på denne side i en google søgning, og bemærker at mange danske sider oversætter dette HELT forkert!
    Natriumbikarbonat hedder “baking soda” på engelsk. Det er IKKE bagepulver. Bagepulver hedder “baking powder”.
    Natriumbikarbonat hedder til dagligt NATRON i Danmark.

    Bare så ingen tager skade af at indtage kæmpe mængder bagepulver pga. en dårlig oversættelse…

  4. Fofie – godt spottet!
    Natron er den væsentligste ingrediens i bagepulver, men til dette formål vil man ganske rigtigt helst undgå effekterne af de øvrige ingredienser der er i bagepulver.

  5. Jo, der er andre måder: Hvad med at I SNIFFER det??? Eller også kunne I bare tage at TRÆNE Jer bedre! Meeen det gør rigtige sportsfolk måske ikke længere?

  6. Citat; (Lapostella)”Så undgår man vel også alle de dårlige effekter som salt har på kroppen?”

    Salt er blevet udnævnt til en stor synder i sundhed men sandheden er mere nuanceret.
    Det er korrekt at hvis du spiser en alt for saltholdig kost (typisk færdigvarer) så får du problemer med blodtryk mm.

    Men det modsatte findes også; folk der lever “kernesundt”, skyer alt salt og får for lidt salt. Det er især et problem hvis man dyrker idræt of mister salt ved svedning.

    En god saltbalance er en FORUDSÆTNING for en god idræts præstation. Hvis du mangler salt, kan du ikke svede & regulere temperaturen, samtiding med at din kropsvælske og blodvolumen (og dermed præstations evne) falder markant.

  7. Hej jeg har tænkt mig og prøve og tage Natron inden jjeg skal løbe et halvmaraton her den 4 maj, men jeg er i tvivl om hvordan jeg skal tage det og for meget jeg vejer 66kg er 168 høj,er der nogen der kan hjælpe. Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *