De olier...


RasmusKL
 Share

Recommended Posts

Hej igen. :wink:

Som lovet vil jeg vende tilbage, når mine forskellige kilder kommer med deres bud på gennemsnitsdanskerens n-6/n-3-forhold.

Som tidligere nævnt står der i NNR 2004, at n-6/n-3-forholdet var 4,2 til 1. Disse tal er vist mere end 5 år gamle, så vidt som jeg kan se. Så vidt som jeg kan se, stammer de nemlig fra en undersøgelse, som viser kosten fra 1997-2002. Sådan ser det ihvertfald ud i NNR.

Fødevarestyrelsen/Fødevareinstituttet betragter jeg som en af de mest pålidelige af mine kilder. Disse har i dag svaret mig, at der vist ikke er nyere tal. De siger ligeledes, at tallene 4,2 til 1 har meget stor usikkerhed.

Jeg vender tilbage, når jeg hører fra mine øvrige kilder.

P.S: Idag var jeg i et supermarked og kiggede på noget økologisk majonæse. Fedtdelen bestod af en meget stor mængde solsikkeolie. Det er synd, hvis mayonaise ikke kan laves med rapsolie, da det har en bedre n-6/n-3-forhold end solsikkeolie.

venlig hilsen Jan, Projekt Smørhul

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jeg har en olie, som angiver forholdet mellem omega 6 & 3. Det drejer sig om Nutridan Omega 3 olie, som produceres af International Food Science Centre. Den er udelukkende vegetabilsk (jeg kan ikke tåle fisk og skaldyr) og indeholder raps, hør og camelina sativa.

Olien indholder mættede fedt 9 g, enkeltumættede 43 og flerumættede 48. Forholdet i det flerumættede fedt i olien er omega 6 18 g, omega 3 30 g og angiver omega 6/3 forholdet 0,6.

Olien skulle være fremstillet sådan at omega 3 ikke ødelægges under opvarmning.

Der ligger en del teknisk dokumentation o.a. på www.omega3-nutridan.dk hvis nogen skulle have lyst til at se nærmere på olien. Den forhandles mange steder - se hjemmesiden - jeg køber den i Føtex.

Link to comment
Share on other sites

Hej Ladyrunner. :wink:

Den oprindelige/normale Nutridan er en spændende olie. Den er omtalt meget i denne lange tråd.

Jeg tør ikke anbefale forskellige produkter. Men man kan jo overveje at købe en af de slags rapsolier med ca. 20 g n-6 og 10 g n-3. Så kunne man blande 50 % af den oprindelige/klassiske Nutridan og 50 % af denne type rapsolie. Så får man en blandingsolie med ca. 19 gram n-6 og 20 g n-3. Det vil sige forholdet bliver 1 til 1. Det vil blive en utrolig spændende olie. Desværre er producenten ikke intereseret i min ide med at lave det, som producent kunne kalde Nutridan Soft.

Der kommer selvfølgelig lidt ilt til, når man blander det. Men hvor slemt det er, ved jeg ikke.

Da jeg har skrevet mange indlæg i denne tråd, vil jeg kun komme med et mere. Det bliver når jeg får svar fra alle mine kilder m.h.t. gennemsnitsdanskerens n-6/n-3-forhold.

Jeg fandt dette spændende link fra FoodDTU. http://www.dtu.dk/centre/FoodDTU/FoodDTU_-..._04_070606.aspx

venlig hilsen Jan, Projekt Smørhul

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share