Sådan undgår du at blive svedig efter cykelturen til arbejde

Rate this post

Undgå sved på cykelturenRigtig mange danskere cykler til arbejde, men der er stadig en del der afholder sig fra det, fordi de ikke kan lide at møde svedige frem på jobbet. Sveden efter turen kan imidlertid nemt undgås med nogle enkle fif baseret på kendskabet til den menneskelige varmeregulering.

Her er først hvad du skal gøre:

 • Det er naturligt at fryse lidt på den første del af turen, så klæd dig ikke for varmt på. Tøjet skal passe til turen som helhed og ikke de første 5 minutter.
 • Klæd dig på med tøj der giver mulighed for fleksibel luftgennemstrømning. Især er det vigtigt, at du kan åbne op ved ærmegab og hals. Brug evt. en let vindjakke som kan tages af, men tænk også på luft omkring benene. Ikke-åndbare regnbukser er den sikre vej til dampbad.
 • Få tasken væk fra ryggen og ned på bagagebæreren. En rygsæk eller skuldertaske lukker totalt for luftgennemstrømningen på store områder omkring skuldre og ryg. Det fører uværgerligt til at man bliver gennemblødt af sved.
 • Og her kommer så det vigtigste trick: de sidste 5 minutter på turen skal køres med et minimum af anstrengelse og maksimal luftafkøling til kroppen. Du kan sagtens kompensere for den langsomme afslutning ved at køre hele den forudgående del af turen i et højere tempo. Se forklaringen nedenfor.

Fysiologisk forklaring:

Når vi er i hvile har vi en kropstemperatur på ca. 37 grader. Når vi arbejder fysisk stiger vores kropstemperatur til f.eks. 38 grader (afhængigt af hvor hårdt vi arbejder), fordi kroppen simpelthen arbejder bedre ved den højere temperatur. Stigningen i temperatur sker altså fordi kroppen selv “vælger” det – og ikke fordi kroppen ikke kan slippe af med varmen.

Når kroppen skal øge sin temperatur fra 37 til 38 grader gør den hvad den kan for at holde på varmen. Det er derfor, at vi føler at vi fryser på den første del af turen. Kroppen opfører sig som om den mangler varme.

Varmeregulering

På den midterste del af turen skal varmeregnskabet blot vedligeholdes. Temperaturen er på 38 grader og kroppen afgiver kun den overskydende varme – hvilket normalt ikke er et problem på cykel på grund af fartvinden.

Når turen er slut, så sker der imidlertid det modsatte. Temperauren skal nu sænkes fra 38 til 37 grader. Hvis du er stået af cyklen, så har du ikke længere fartvinden og uanset at du tager dit overtøj af og har fået pulsen ned, så vil du begynde at svede. Kroppen har simpelthen 1 grad for meget som den bare vil af med og uden vind foregår afkølingen primært ved at vi sveder.

Hvis du derimod bruger tricket med at køre let og åbne ekstra op for tøjet de sidste 5 minutter, så vil kroppen allerede her gå i gang med at sænke temperaturen fra 38 til lidt over 37 grader. Da du stadig har fartvind, kan dette foregå uden sved. Den smule overskudsvarme der er tilbage når du stopper helt vil som regel ikke være et problem. (NB – hvis din tur er over 30 minutter, så skal du snarere afsætte 5-10 minutter til aktiv køling)

Så der er ingen undskyldninger – tag cyklen 😉

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 10 maj 2011

Del artiklen:

6 thoughts on “Sådan undgår du at blive svedig efter cykelturen til arbejde

 1. Helt sikkert nogle gode råd. Jeg er enig med dig i, at det sidste råd er essentielt. Det er også derfor, man kan opleve, at man stadig sveder, efter en god lang løbetur og et dejligt brusebad.

  Mvh.

 2. Når man nu som jeg, godt kan lide at svede og få lidt træning ud af turen til arbejde (og har mulighed for at få et bad) så hjælper det at skrue gradvist ned for varmen i badet.. til det til sidst er småkoldt.

  Banalt. Ja. Men det er artiklen også.

  Uden det kolde bad kan jeg svede i 20 minutter efter turen.

 3. Det er nogle gode råd der kommer der.
  Jeg har det selv med at svede utrolig hurtigt ved fysisk aktivitet, og min cykeltur til arbejde er kun ca. 10 minutter, så det er ikke meget jeg kan nå at køle af. Jeg plejer derfor altid at cykle i et eller andet billigt tøj (www.billigt-toej-blog.dk), såsom en t-shirt fra Føtex til 10 kroner eller lignende, og så have mit daglige tøj med i en taske (på bagagebæreren 😉 ).

 4. Det er da nogle temmeligt banale og åbenlyse råd… jeg troede lige at jeg skulle have løst mit sved-problem… har en cykeltur på næsten 45 minutter, hver morgen, og jeg er gennemblødt, selvom jeg egentlig følger alle disse råd. Er virkelig træt af det, da det får bunken af vasketøj til at vokse eksplosivt. Har ikke mulighed for at bade eller skifte tøj når jeg kommer frem, så det er vel bare noget med at finde sig i at sved på panden nu engang giver – sved på panden…

  1. Hej Trine
   vi er nogle drenge der har et projekt i skolen. Projektet går ud på at få flere mennesker til at tage cyklen frem for bilen på arbejde. Vi er kommet på ideen at lave en rygtaske med lidt afkøling på ryggen. Så ville vi høre ad om du evt. ville værre villig til at ofre lidt flere penge på en taske der kunne sørge for at du ikke er gennemblødt på ryggen når du kommer på arbejde.
   Håber du svarrer
   Hilsen Kevin Lyster

 5. Hej,
  Her kommer så en udfordring:
  Jeg er i ganske god løbeform. Løb marathon i efteråret og skal igen til maj. Trods det bliver jeg alligevel ved med at koldsvede i 3 timer efter endt løbetur!! Jeg fryser enormt, men min ryk ef HELT våd af sved i 3 timer! Hvis jeg løber langsomt (dvs holder min puls under 170 (min max er 200), så sker dette fænomen ikke, men kommer den over, så sker det. Hvad skyldes dette, og nogle gode råd til, hvad jeg kan gøre? Jeg har prøvet at spise ekstra både før og efter, jeg drikker som jeg skal både før, under og efter løb, jeg har prøvet at bade med det samme, vente, forsøgt med forskellige temperaturer (koldt bad, varmt bad…) nogle gode forslag?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *