HyperkewlHyperkewl er en særlig form for aktivt kølende træningstøj, hvori der er indbygget et materiale der kan opsuge vand og derefter fordampe det langsomt over længere tid. Producenten påstår at det kan holde en temperatur der er 14 grader koldere end omgivelserne i op til 8 timer. Vi har testet om det virker.

 

Design
Hyperkewl er oprindeligt udviklet til arbejdstøj og det skinner desværre igennem på designet. Man ligner en kommunalarbejder mere end en sportsmand. Derudover føles den dog rimelig gedigen i udførelse. For at den kølende effekt kan overføres til kroppen er det vigtigt at vesten sidder tæt. Man skal derfor typisk købe en størrelse mindre end man plejer.

 

Kølefunktion
HyperkewlNår vesten er tør vejer den 250 gram og i gennemvædet tilstand 1 kg. Det vil sige at der er 750 gram vand til fordampning. En liter vand (eller sved) fjerner en varmemængde svarende til 2400 kJ ved fordampning. Der er derfor en fysisk grænse for hvor meget varme vesten kan fjerne fra din krop – og den varmemængde vil aldrig overstige effekten af 750 grams naturlig svedning. Vesten bliver kold fordi vandet fordamper fra den og denne køling skal overføres til din krop ved at du er i kontakt med den. Dette er desværre ensbetydende med at kroppens egen temperaturregulering hæmmes fordi huden køles og mindre luft strømmer over huden.

Så alt i alt føles vesten kølende, men i de fleste situationer vil den ikke medføre en bedre varmeregulering end traditionelt åndbart træningstøj.

I praksis
HyperkewlJeg testede vesten i forskellige situationer: løb, kondicykling rengøring indvendig af sort bil, Alt sammen i direkte sollys på en meget varm dag. Ved løb ville jeg helt klart foretrække ikke have vesten på. En vest på 1 kg er for tung og den forhindrede den normale luftgennemstrømning hen over huden. Situationen var den samme ved kondicykling. Her betyder vægten ikke så meget, men det virkede stadig som om den forhindrede mere køling end den bidrog med. Til gengæld var den behagelig ved indvendig rengøring af en meget varm bil, da her var en situation, hvor man alligevel ikke ville have meget luftskifte hen og huden og sveden typisk vil tapdryppe efter kort tid.

Konklusion
Selv om vesten faktisk køler, så vil den i forbindelse med de de fleste typer af træning ikke medføre bedre temperaturregulering. Kun i specielle situationer, hvor man alligevel ikke ville kunne udnytte luftens strømning hen over huden, vil man kunne have glæde af den.

Pris: 449 kr.

Vesten var venligst udlånt af: Engroskompagniet.dk

Skrevet af: Morten Zacho, cand. scient. 8. august 2010

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *