Olsen Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 Hey MOL'erEfter at have indtaget en gang chilli con carne til aften kom vi til at diskutere hvorfor man fik varmen af at spise stærk mad :4mewantfood: . Vi snakkede om det kunne være noget med blod omløbet, men eftersom vi ikke kan mærke ændring på pulsen tror vi ikke selv så meget på dette. Er der nogen der har et godt bud på hvorfor det er at man til tider har sveden løbende ned i store mængder pga maden måske blev lidt for stærk?/Olsen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorhauge Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 Den korte forklaring er at chili indeholder Capsaicin som binder sig til en receptor, der sker så en række processer og der sendes et signal til hjernen. Det er en forsvarsmekanisme der skal forhindre pattedyr i at spise chili. Det finurlige er at fugle ikke påvirkes på samme måde da kernerne passerer igennem ufordøjet og dermed hjælper til luftspredning af 'generne'.Hvis det skal være mere specifikt skal jeg vist finde mine lærebøger... Det kan også være jeg husker fejl, hvis det er tilfældet må folk meget gerne rette mig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vuffi Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 Ifølge Wiki, har Thorhauge ganske ret.Lille uddybning til de interesserede:"VirkningCapsaicin virker ved at binde sig til receptorer og nerveender på de neuroner, som kommunikerer signaler om irritation og smerte til centralnervesystemet, de såkaldte nociceptorer. Capsaicin binder specifikt til et overflademolekyle, der kaldes vanilloid receptor 1 (VR1)Når capsaicin binder til nociceptorerne udløses et inflammatorisk respons, og kroppen vil forsøge at modvirke dette ved forskellige kølemekanismer (øget svedproduktion og blodgennemstrømning i huden). Lige efter man har indtaget en mundfuld som indeholder meget capsaicin (er meget stærkt) bliver munder ekstra følsom over for andre påvirkning såsom høje temperaturer, berøring og tilstedeværelsen af andre stoffer som kan irritere nervecellerne, eksempelvis syre, salt eller alkohol. Denne tilstand kaldes hyperalgesi, og er grunden til at f.eks. en portion rygende varm chili con carne smager meget stærkere end en tilsvarende kold portion. Hyperalgesi er en kortvarig, midlertidig tilstand, som typisk forsvinder igen efter kort tid (10-20 min).Udover den kortvarige effekt ses også en længerevarende effekt, hvor man ved gentagen påvirkning bliver mindre følsom overfor capsaicin. Det er derfor personer som ofte spiser mad, der inderholder meget chili, kan spise større mængder end de, der kun spiser det lejlighedsvis." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olsen Posted June 17, 2007 Author Report Share Posted June 17, 2007 Tak for nogle super svar, nu kan jeg sidde og spille smart i aften En lille ting. I får det til at lyde som capsaicin kun er i chilli. Er det også i andre stærke ting, eller hvad er det så der gør at andre ting også giver varmen, som fx cayennepeber?/Olsen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olsen Posted June 17, 2007 Author Report Share Posted June 17, 2007 En anden ting.(øget svedproduktion og blodgennemstrømning i huden).Hvordan øges blodgennemstrømningen her? Er det blodkarrene i huden der udvider sig eller hvad? /Olsen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorhauge Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 Tak for nogle super svar, nu kan jeg sidde og spille smart i aften En lille ting. I får det til at lyde som capsaicin kun er i chilli. Er det også i andre stærke ting, eller hvad er det så der gør at andre ting også giver varmen, som fx cayennepeber?/OlsenChili, cayenne peber osv. er alle en del af den samme familie (Natskygge) og jeg går derfor udfra at det også er det samme stof der gør sig gældende i dem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.