Forskere: Sundt at være overvægtig


Schroinx
 Share

Recommended Posts

Af KELD LOUIE PEDERSEN

Offentliggjort 08.11.07 kl. 10:02 - JP

Ikke underligt, hvis mange får grapefrugt og klidkiks galt i halsen - men stik mod al gængs visdom siger en gruppe anerkendte amerikanske forskere nu, at det er godt at være overvægtig. Se det optimale BMI-tal her.

Det opsigtvækkende resultat står at læse i det ansete lægetidsskrift Journal of the American Medical Association.

Hidtil har lægevidenskaben nærmest i global enighed ladet menneskeheden vide, at den bør leve sundt, dyrke regelmæssig motion og ikke mindst, at de overvægtige har en højere dødelighed end mennesker med normal vægt.

Forskerne på Centres for Disease Control and Prevention (CDC) i Atlanta har analyseret årtiers data, og for en ordens skyld betales deres løn af de amerikanske skatteydere – ikke af uden for stående, der kan have særlig interesse i de opsigtvækkende resultater.

Forskergruppen i CDC konstaterer, at de overvægtige fortsat har større risiko for at dø af diabetes og nyresygdomme, men det samme er ikke nødvendigvis tilfældet for en lang række andre livsafkortende sygdomme herunder hjertesygdomme og kræft.

Lavere dødelighed

Essensen er, siger forskerne, at sammenholder man alle sygdomme, der kan begrænse levetiden, er det godt at være moderat overvægtig. Tallene viser nemlig, at moderat overvægtige mennesker har en lavere dødelighed end mennesker, der er magre, svært overvægtige eller – meget overraskende – har normal vægt.

»Budskabet er, at forholdet mellem vægt og dødelighed er mere kompliceret, end vi er vænnet til at regne med. Vores forskning viser, at der ikke kan opstilles en tommelfingerregel om, at magre mennesker eller mennesker med normal vægt lever længere end overvægtige, når man ser på alle sygdomme, der påvirker levetiden,« skriver Katherine Flegal, der leder forskerholdet i CDC.

Forskerne understreger, at de opsigtvækkende resultater ikke skal betragtes som en fribillet til at kaste alle hæmninger over bord.

Det står således fortsat til troende, at mennesker med et BMI på 30 og derover fremdeles har en overdødelighed. Det samme er imidlertid tilfældet med mennesker, hvis vægt ligger under normalvægten.

For eksempelvis mænd med en højde på 180-185 cm og normal kropsbygning, betegner forskerne en vægt på 10-15 kg over det normale som »moderat overvægtig«.

BMI 25-30 noget nær optimalt

Datamængden, som forskerne har behandlet, omfatter 2,3 millioner nu afdøde amerikanere. Analysen viser, at de moderat overvægtige har 40 pct. Mindre sandsynlighed for at dø af en lang række sygdomme end mennesker med normal vægt.

I praksis vil det sige, at et BMI i intervallet 25-30 er noget nær det optimale, selv om mennesker i denne kategori betegnes som overvægtige.

Forskerne understreger, at deres resultater især gælder for mennesker i aldersgruppen fra 25 til 59 år. Ganske vist kan også mennesker på 60 år og derover med fordel være moderat overvægtige, men jo nærmere man kommer på den gennemsnitlige levealder, desto mere vil alder frem for sygdomme være den bestemmende faktor.

---snip---

Det er jo egentligt ganske interessant. Det kunne være spændene med nogle reaktioner.

/Schroinx

Link to comment
Share on other sites

Kæft, hvor er jeg bare sund. Har en BMI på 28 :4thumbup:

Tænkte på om det måske bare var BMI skalaen der var noget galt med. Mener at have fået at vide at BMI skalaen oprindeligt blev udviklet til løbere. Ved normale mennesker skulle skalaen måske skubbes lidt.

Men en anden artikel her på Mol har jo også konkluderet at det var bedre at være moderat overvægtig og fysisk aktiv end normalvægtig og inaktiv, så tror nu stadig at motion og sund mad er vejen frem til en bedre sundhed. Men de 5kg ekstra fedt på sidebenene skal man nok tabe af andre grunde end sundheden må være konklusionen.

Link to comment
Share on other sites

Man bør nok læse original artiklen, da det i sådanne studier er ganske umuligt, at kende deres kriterier og vurdere hvor valide deres resultater er...

Screener de for eksempel mellem fysisk aktive og fysisk inaktive.. Det kan være svært, hvis folkene er døde ik?

Har man først samlet data efter folk er døde, så er der en række faktorer, man ikke kan tage hensyn til!! Der er virkelig mange mulige bias i disse studier..!

Link to comment
Share on other sites

Som en før var lidt inde på, er det så ikke en anelse mærkeligt at lave undersøgelsen på bagrund af BMI skalaen... hvad jeg ved om den, giver den jo ikke et reelt billed af om man er overvægtig eller ej, da man sagtens kan have en høj bmi men stadig kan rende rundt med en fedtprocent på 10 % som så ikke er stor, eller ville betegne en som overvægtig.

Link to comment
Share on other sites

Jeg ved ikke hvordan bmi'et er udregnet, men vil tro at det er en statistisk model bygget på et statistisk repræsentativt udsnit af en given befolkningegruppe på et givet tidspunkt. Dermed er den heller ikke den hellige gral. På den anden side kan det give en indikation af en tendens. Det havde været bedre om det var fedtprocent der havde været målt på.

Som Troels er inde på længere oppe, så tyder noget på at mængden af fysisk aktivitet er vigtigere end fedtprocenten, for ens sundhed.

Når jeg ser på andre forskningeresultater som kommer frem, så tyder noget på at vi skal til at revidere vores billede af sundhed. Det er min opfattelse at vi hidtil har forbundet sundhed med et "sundt" udseende, forstået sådan at det er en lav fedtprocent, mens vi ikke har fokuseret så meget på den del af sundheden som ikke kan ses, eg. fysisk aktivitet.

/Schroinx

Link to comment
Share on other sites

Det er meget tvivlsomt at BMI 25-30 er nær optimalt. Der er mange problemer med dette. Bl.a. at man grupperer personer tæt på normalvægt med personer tæt på adipøse. Det gør det sværere at se at dødeligheden er liniær hele vejen op gennem BMI skalaen. Der er heller ingen fysiologisk forklaring på at det skulle være sundt at være overvægtig med mindre man er gammel eller indlagt på et hospital. Derimod er der en lang række fysiologiske forklaringer på hvorfor det er usundt at være overvægtig. Det skal selvfølgelig ikke udelukkes at der er en endnu ukendt faktor ved det at være overvægtig der er super sund, men.... (pt. er det ikke skide sandsynligt).

BMI er langt det bedste mål i et sådan studie - det er nemt, hurtigt og billigt. Desuden har man i flere studier set på hvordan de forskellige mål er associeret - BMI, talje, fedtprocent, talje/hofte - og her er de så tæt korreleret at det ikke har nogen praktisk betydning på befolkningsniveau.

Samme forskergruppe kom endvidere med nogenlunde samme konklusion for et par år siden blot på et mindre data grundlag. Der har været en del kritik og bl.a. viste en statistiker at hvis man analyserede "korrekt" (ifølge ham og flere andre) så var den nedsatte dødelighed ved overvægt i stedet en klar øget dødelighed. Et nyligt studie jeg postede herinde viste tilsvarende - at når man analyserede "korrekt" var der en klar overdødelighed ved overvægt.

Disse problemer er også skyld i at den øgede dødelighed for overvægtige er meget undervurderet i andre analyser, bl.a. når man sammenligner fysisk aktivitet og overvægt på dødelighed og gør en tolkning heraf svær.

Edited by Stubbe
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share