Briter får penge for at tabe sig


Axbard
 Share

Recommended Posts

Politiken dags dato http://politiken.dk/udland/article463009.ece

I et desperat forsøg på at komme fedmeepidemien i Storbritannien til livs vil den britiske regering betale overvægtige for at tabe sig.

Overvægtige og fedmesyge mennesker skal tilbydes kontanter for at tabe sig og træne regelmæssigt.

Sådan lyder seneste udspil fra den britiske regering i kampen om at gøre op med landets fedmeepidemi.

I USA har man haft succes med et lignende initiativ, hvor overvægtige blev betalt 14 dollar, hvad der svarer til cirka 72 danske kroner, for hver gang de reducerede kropsvægten med 1 procent.

Fem gange større incitament

For dem, der fik tilbuddet om betaling, var incitamentet for at tabe sig fem gange så stort som for dem, der ikke fik tilbuddet, skriver den engelske avis Independent.

Den britiske regering har besluttet sig for, at Storbritannien skal være den første store nation, der får bugt med den stigende fedmeepidemi.

Den vil over en periode på 12 år nedbringe antallet af overvægtige børn til niveauet i 2000, som dengang lå på 26 procent. I øjeblikket er 30 procent af de britiske børn enten overvægtige eller lider af såkaldt fedmesyge.

Desperation

»Det lugter langt væk af desperation«, siger David Haslam til den engelske avis Daily Telegraph.

David Haslam er direktør for National Obesity Forum, et uafhængigt engelsk forum, der blandt andet arbejder for at forebygge fedme.

Han mener, at der er meget få beviser for, at betalingen af overvægtige rent faktisk hjælper dem til at tabe sig, og at det bliver svært at kontrollere, om de samme mennesker træner regelmæssigt.

Konkrete tiltag for at reducere fedme i Storbritannien omfatter, at arbejdsgivere skal opmuntres til konkurrencer om penge og andre belønninger til arbejdstagere, der dropper den usunde mad til gengæld for sund ernæring og livsstil.

Derudover foreslår man, at skoler skal overveje at forbyde børn at spise uden for skolen i deres frokostpauser, og at byråd indtrængende skal opfordres til at blokere for nye fastfoodrestauranter i nærheden af skoler og parker.

Uholdbart

Den britiske regering overvejer restriktioner af ingredienserne i skolemaden og teknologiske løsninger for at gøre forældre i stand til at begrænse deres børns tv- og internetforbrug.

Herhjemme mener en forsker, at det er »helt uholdbart« at betale sine borgere for at tabe sig. Fedmeforsker ved Københavns Universitet Thomas Meinert Larsen tror ikke på en varig effekt af at betale sig fra fedme.

»Det nytter ikke noget, hvis de ikke har lært af at tabe sig eller fået interessen for at dyrke fysisk aktivitet«, siger han. Han frygter en situation, hvor folk tager på igen efter at have modtaget deres penge.

Livsstilsændring er nødvendig

»Det er ikke en kur, der skal til, men en livsstilsændring«, siger han.

Thomas Meinert Larsen mener, at den britiske regering burde sætte ind med andre midler. Blandt andet i skolerne, hvor timer i idræt kan opprioriteres. Lærerne skal igennem deres uddannelse klædes bedre på til at forklare, hvor vigtig kost og motion er for helbredet på lang sigt.

Desuden kunne regeringen sørge for støtteordninger til de mennesker, som tilsyneladende har økonomien som barriere for at tabe sig og få en sund livsstil.

»Det er alle dem, der i forvejen lytter til og bekymrer sig om kost- og motionsråd, man rammer – og alle de uoplyste, som måske ikke i samme grad interesserer sig for helbredet, man ikke rammer, fordi de ikke får tilbuddene«, siger forsker Thomas Meinert Larsen.

Firmaer tjener på sundhed

Det fremgår ikke af den britiske strategi, hvem der skal finansiere planen, men omkostningerne skal højst sandsynligt finansieres over skatten.

Forpligtelserne vil sandsynligvis komme til at ligge hos firmaerne, der forventes at kunne tjene på en sundere arbejdsplads.

Den britiske regering investerer over en treårsperiode 372 millioner pund (ca. 3,78 mia. kr.) til gennemførelse af strategien, der skal få briterne på ret kurs. Næsten en fjerdedel af alle mænd og kvinder i Storbritannien er stærkt overvægtige. Hvis ikke der bliver sat ind over for problemet nu, vil tallet stige til 60 procent i 2050.

Fedmesyge med BMI over 30

Sidste år konkluderede eksperter i den offentlige sundhedssektor i Storbritannien (NHS), at samfundets sundhedsomkostninger i så fald ville nå op på, hvad der svarer til 500 milliarder kroner om året.

En person med et body mass index (BMI) på 25 eller mere er overvægtig. Et BMI på over 30 karakteriseres som fedmesyge. Et sundt BMI ligger på mellem 20 og 25. Hvis BMI er under 18,5, vejer du for lidt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share