Hvorfor fan taber jeg mig ikk´?


Mikala72
 Share

Recommended Posts

Hvad baserer du det på?

Selvfølgelig skal der være en sammenhæng i tingene, og lige præcis hvad kost angår, er det meget individuelt. Men jeg vil meget gerne høre hvad du basere det på?

Hvad baserer du på at det er vigtigt at tælle carbs fremfor kcal?

Kcal input vs kcal output afgør om man tager på. Hvor stor del af kcal carbs udgør, er irrelevant.

Link to comment
Share on other sites

Hvad baserer du på at det er vigtigt at tælle carbs fremfor kcal?

Kcal input vs kcal output afgør om man tager på. Hvor stor del af kcal carbs udgør, er irrelevant.

At sige at "kcal input vs kcal output" er en urokkelig sandhed, er ukorrekt. Det er en 'læresætning' som i grove former nærmer sig virkeligheden, hvilket er fornuftigt, hvis man vil lære at beskæftige sig med kost. At vurdere forholdet mellem makronutrienter er dog bestemt ikke irrelevant, hvis du går dybere end den overfladiske 'kostlære'.

Link to comment
Share on other sites

At sige at "kcal input vs kcal output" er en urokkelig sandhed, er ukorrekt. Det er en 'læresætning' som i grove former nærmer sig virkeligheden, hvilket er fornuftigt, hvis man vil lære at beskæftige sig med kost. At vurdere forholdet mellem makronutrienter er dog bestemt ikke irrelevant, hvis du går dybere end den overfladiske 'kostlære'.

Kilder tak.

Jeg har læst meget fra mange forskellige kilder, dog har jeg ikke stødt på noget der skulle understøtte denne påstand. (Medmindre man spiser ufatteleligt usundt). Jeg er dog godt klar over at der er forskellige "forbrændings"mængder for de forskellige makro stoffer. (Kan ikke huske hvad det rigtigt hedder, men den energi kroppen bruger på at forbrænde/omsætte de forskellige stoffer)

Link to comment
Share on other sites

Kilder tak.

Jeg har læst meget fra mange forskellige kilder, dog har jeg ikke stødt på noget der skulle understøtte denne påstand. (Medmindre man spiser ufatteleligt usundt). Jeg er dog godt klar over at der er forskellige "forbrændings"mængder for de forskellige makro stoffer. (Kan ikke huske hvad det rigtigt hedder, men den energi kroppen bruger på at forbrænde/omsætte de forskellige stoffer)

4 kcal/1g protein, 4kcal/1g kulhydrat og 9kcal/1g fedt er teoretiske brændværdier for stofferne 'brændt af' i laboratoriet. Det er ikke sikkert, at hvert gram direkte bidrager med den mængde energi til systemet. Det afhænger hvad molekylet skal bruges til og afhænger især af hvilken tilstand kroppen er i. At frigive carbonskelettet fra aminogruppen i en aminosyre, for at lade dette indgå bestemte steder i Krebs Cyklus frigiver energi på én måde, hvorimod omsætning af protein til glukose (gluconeogenese) sker på bekostning af energi; derefter kan glukose indgå i de normale energiomsætninger. Der har du et eksempel på, hvordan proteiner ikke nødvendigvis bidrager med 'samme mængde energi' til systemet - mere eller mindre kan gå tabt som varme (jeg er selvfølgelig bekendt med termodynamikkens love).

Noget jeg er mindre sikker på, er dog længden af de fede syrer, som er placeret på triglyceriderne i vores kost. Under betaoxidation 'hakkes' disse ned og omdannes til acetyl-coa, som indgår i Krebs Cyklus som på normal vis - men hvad hvis kæderne er længere i nogle fede syrer end i andre? Har det NUL indflydelse eller har det lidt indflydelse? Dermed er brændværdien af bestemte 1g fedt større end andre 1g fedt.

Min pointe er blot, at det ikke nødvendigvis er så sort/hvidt, som man gør det til, når man lærer kost. Men, med det sagt, kan det være fornuftigt ikke at gå i sådanne detaljer, fordi det er for kompliceret at holde øje med, kontra hvad man får ud af at 'have styr på det' i sidste ende.

Din udtalelse med, at det er fuldstændigt irrelevant, er dog ukorrekt.

Link to comment
Share on other sites

4 kcal/1g protein, 4kcal/1g kulhydrat og 9kcal/1g fedt er teoretiske brændværdier for stofferne 'brændt af' i laboratoriet. Det er ikke sikkert, at hvert gram direkte bidrager med den mængde energi til systemet. Det afhænger hvad molekylet skal bruges til og afhænger især af hvilken tilstand kroppen er i. At frigive carbonskelettet fra aminogruppen i en aminosyre, for at lade dette indgå bestemte steder i Krebs Cyklus frigiver energi på én måde, hvorimod omsætning af protein til glukose (gluconeogenese) sker på bekostning af energi; derefter kan glukose indgå i de normale energiomsætninger. Der har du et eksempel på, hvordan proteiner ikke nødvendigvis bidrager med 'samme mængde energi' til systemet - mere eller mindre kan gå tabt som varme (jeg er selvfølgelig bekendt med termodynamikkens love).

Noget jeg er mindre sikker på, er dog længden af de fede syrer, som er placeret på triglyceriderne i vores kost. Under betaoxidation 'hakkes' disse ned og omdannes til acetyl-coa, som indgår i Krebs Cyklus som på normal vis - men hvad hvis kæderne er længere i nogle fede syrer end i andre? Har det NUL indflydelse eller har det lidt indflydelse? Dermed er brændværdien af bestemte 1g fedt større end andre 1g fedt.

Min pointe er blot, at det ikke nødvendigvis er så sort/hvidt, som man gør det til, når man lærer kost. Men, med det sagt, kan det være fornuftigt ikke at gå i sådanne detaljer, fordi det er for kompliceret at holde øje med, kontra hvad man får ud af at 'have styr på det' i sidste ende.

Din udtalelse med, at det er fuldstændigt irrelevant, er dog ukorrekt.

Jeg trækker mit statement tilbage. :)

Dog vil jeg hævde at det er langt bedre at tælle kcal, end carbs. Kcal er en fin måde til at få et fingerpeg til hvor man ligger henne. Det er ikke præcist, men man har heller ikke nogen måde præcist at beregne en dags forbrænding på, for almindelige mennesker.

Så kcal som fingerpeg vil i mine øjne være tilstrækkeligt, forudsat en ellers normal kost.

Det sagt, så har jeg ingen uddannelse indenfor det. Dog ved jeg fra egen erfaring at man sagtens kan indtage MANGE (procentvis) carbs og stadig være super fit (fedtprocent under 10% for drenge).

Link to comment
Share on other sites

Jeg trækker mit statement tilbage. :)

Dog vil jeg hævde at det er langt bedre at tælle kcal, end carbs. Kcal er en fin måde til at få et fingerpeg til hvor man ligger henne. Det er ikke præcist, men man har heller ikke nogen måde præcist at beregne en dags forbrænding på, for almindelige mennesker.

Så kcal som fingerpeg vil i mine øjne være tilstrækkeligt, forudsat en ellers normal kost.

Det sagt, så har jeg ingen uddannelse indenfor det. Dog ved jeg fra egen erfaring at man sagtens kan indtage MANGE (procentvis) carbs og stadig være super fit (fedtprocent under 10% for drenge).

Jeg sagde intet om at det er bedre at tælle carbs end kcal, jeg spurgte faktisk bare om hvorfor der aldrig er nogle der gør det.

Dog vil jeg mener at man både bør holde øje med sit kcal og carb indtag.

For at citere min kæreste "Hvis du spiser 1300kcal om dagen i chokolade er du jo på røven, men hvis du spiser 1300kcal om dagen i kød og grøntsager så er det jo fint."

Link to comment
Share on other sites

Jeg trækker mit statement tilbage. :)

Dog vil jeg hævde at det er langt bedre at tælle kcal, end carbs. Kcal er en fin måde til at få et fingerpeg til hvor man ligger henne. Det er ikke præcist, men man har heller ikke nogen måde præcist at beregne en dags forbrænding på, for almindelige mennesker.

Så kcal som fingerpeg vil i mine øjne være tilstrækkeligt, forudsat en ellers normal kost.

Det sagt, så har jeg ingen uddannelse indenfor det. Dog ved jeg fra egen erfaring at man sagtens kan indtage MANGE (procentvis) carbs og stadig være super fit (fedtprocent under 10% for drenge).

At sige at det er langt bedre at tælle kcal end carbs er ligså dumt som at påstå det modsatte. Der er faktisk god ide i at tælle carbs det skal bare gøres på baggrund at hvor mange kcal'er man indtager. I forbindelse med et vægttab vil man skulle nedsætte indtaget af det samlet antal kcal'er som du også er inde på og det der som regel afgør om man kan bibeholde motivationen eller dropper det hele igen er sultfornemmelsen. Det er langt nemmere at holde sulten i ave hvis man dropper de fleste carbs (pånær dem i grøntsager, som er meget vigtige af indtage) og istedet erstatter disse kcal'er med protein og eller gode fedtsyrer. På den måde holder du blodsukkeret mere stabilt og derudover vil en øget proteinindtagelse føre til øget mæthedsfornemmelse, begge dele meget vigtige iforhold til at mindske sult

Edited by TLunau
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share