Inulin


DaDane
 Share

Recommended Posts

Jeg har købt nogle forskellige fedtfattige (skummetmælks) yoghurt.

En af dem jeg fik fingrene i var Minimum. 1% af indholdet er Inulin. Så vidt jeg kan se er det et sødemiddel.

Er der nogen der ved noget om det - kan fortælle hvad det er? (Syntetisk sødestof som aspartam, naturligt sødestof som frugtsukker eller noget helt 3. - Og naturligvis også gerne om gode/dårlige egenskaber ved Inulin).

Link to comment
Share on other sites

Inulin er et kulhydrat, opbygget af lange kæder afsluttet af glukose, deraf navnet fructooligosakkarider (FOS). Det særlige ved Fos Inulin er, at det passerer stort set uændret gennem fordøjelseskanalen, indtil det når tyktarmen til gavn for de positive tarmbakterier. Det betyder bl.a., at hverken blodsukker- eller insulin-niveauerne i , blodet hæves, hvad der gør Fos Inulin til en ideel kulhydratkilde for diabetikere.
Link to comment
Share on other sites

Det betyder bl.a., at hverken blodsukker- eller insulin-niveauerne i , blodet hæves, hvad der gør Fos Inulin til en ideel kulhydratkilde for diabetikere.

:confused2: sikke da en gang nonsens

Er det noget du kan uddybe?

Link to comment
Share on other sites

en kulhydratkilde, som ikke metaboliseres af kroppen selv er per definition en "fiber" - der kan så nedbrydes af bakterier i tyktarmen til korte fedtsyrer, som så ernærer tarmens overfladeceller lidt bedre, end de normalt ville blive - eller det er i hvert fald teorien.

Ideelt set, skal vi alle have fibre, og det får vi også. Ideelt set skal vi alle også have kulhydrater, som vi kan nedbryde og det skal diabetikere også have - sukker er ikke "giftigt" for diabetikere, som nogle tror.

Et kulhydrat, som ikke kan benyttes er derfor selvf. ikke ideelt - heller ikke for diabetikere

Link to comment
Share on other sites

I sin tid skrev jeg speciale om inulin og frukto-oligosakkarider som funktional foods.

Her er en meget kort introduktion:

Inulin optages ikke over tyndtarmen, men når tyktarmen uforandret, hvor de fermenteres af bifidobakterier (mælkesyrebakterier), som øges stærkt i antal. Herudover tyder meget på at patogene bakterier reduceres. Der er endvidere forsøg som tyder på at cholesterol reduceres.

Inulin hører til gruppen prebiotika, dvs. substanser som stimulerer en eller flere gavnlige bakterier, her bifidobakterier. Bifidobakterier er de som typisk tilsættes i probiotika, dvs. direkte tilførsel af gavnlige bakterier i diverse piller og mælkeprodukter.

Tilførsel af inulin virker normaliserende på tarmen således at denne fungerer optimalt. En normal og god tarmfunktion (herunder mikroflora) har stor betydning for helbredet, bl.a. for immunforsvaret samt en række andre faktorer.

Sukker er ikke gift for diabetikere, men de skal passe på med indtaget. Diabetikere ønsker vel lige som os andre søde sager engang imellem og her er produkter tilsat inulin (især de med kortere kæder) velegnede fordi de er usædvanlige søde, stimulerer ikke blodsukkeret og er samtidig gavnlige for tarmmiljøet. I de længere kæder søder inulin ikke, men har stadig samme effekt på tarmmiljøet. I Japan er inulin og frukto-oligosakkarider en af de mest almindelige ingredienser i funktional foods.

Bivirkninger: Kan evt. give en smule oppustethed og luft i maven ved 8-20 g/d. Større mængder end 20 g/d bør ikke indtages da dette giver flere og kraftigere bivirkninger.

Edited by Antaeus
Link to comment
Share on other sites

Cool - lækkert med nogen der ved noget om det.

Der er ca. 10 gram inulin i en liter yoghurt. Det er ikke så tit jeg spiser det (en gang eller to om ugen) - og når det sker plejer det at være en hel liter på en gang. Men det skulle jo sådan set kun være en positiv ting så.

Link to comment
Share on other sites

nu reklamerede de jo også for inulin som værende "en ideel kulhydratkilde for diabetikere".

at det så måske er et godt sødemiddel er jo ikke det samme som en ideel kulhydratkilde.

En kulhydratkilde, hvor man ikke kan udnytte kulhydraterne, er for mig at se langt fra ideelt, uanset at det virker sødende og sjovt nok heller ikke øger ens blodsukker.

Link to comment
Share on other sites

som antaeus siger: oppustethed og luft(som flatulens).

Meget stærk luftudvikling i tarmen vil føles som stærk smerte(laktoseintolerante kender bl.a. til det).

Man får lyst til at ligge ned og bare slappe af.

Store mængder fibre kræver store mængder vand(problemet ses oftest hos ældre). Hvis de ikke får det, kan man få "træg mave" eller direkte forstoppelse.

Man vil evt. kunne få malabsorption, dels pga. hurtig transittid pga. fibrene og indtaget af andre følgestoffer og dels pga. bakteriekolonisering af tyndtarm.

Man kunne forestille sig en lidt nedsat evne til kardioudførelse, da tarmen er "aktiveret" i længere tid.

Man bruger desuden inulin som del af en forskningsmetode for nyrersygdomme(ligesom kreatin-kreatinin), så det kan give misvisende resultater.

der findes sikkert mange flere, men tror nu ikke, at du behøver bekymre dig nævneværdigt :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share