Jern - Info


Stubbe
 Share

Recommended Posts

Jern- Får du det du skal ha

Jern er et essentielt mineral, som findes i alle kroppens celler. Essentielt vil sige, at kroppen ikke selv kan danne det og derfor skal det tilføres via kosten. En af jerns hovedopgaver er at hjælpe med at fragte ilt rundt i kroppen. Får kroppen for lidt ilt bliver man unormalt træt og sløv, hvilket er nogle af tegnene på jernmangel. Hovedpine, søvnløshed og bleg hud er også tegn på jernmangel. Jernmangel er den hyppigste ernæringsmangel i verden. I Danmark er det hovedsageligt nogle bestemte befolkningsgrupper som er udsatte. Jernstatus i Danmark overvåges løbende af Fødevaredirektoratet.

Du kan selv gøre noget

Kød, fisk og fjerkræ er rige på jern. Samtidigt absorberes jernet fra disse fødevare godt i kroppen.

Grove kornprodukter er også en god kilde til jern.

C-vitamin holdige fødevarer øger absorptionen af jern. Derfor er det for eksempel godt med et glas appelsinjuice til aftensmaden.

Kaffe og te hæmmer absorptionen og bør derfor undgås til hovedmåltiderne.

Calcium hæmmer også og man bør derfor ikke drikke meget mælk til hovedmåltiderne, da mælk har et højt indhold af calcium.

Optagelighed

Der findes to typer af jern i kosten: non-haem iron og haem iron.

Non-haem iron fåes fra frugt, grønt, bælgfrugter, kornprodukter osv. Absorptionen af non-haem iron, som er påvirket af mange faktorer, kan være helt ned til 2%. Calcium, haem iron, c-vitamin, fytat, polyphenoler, soya protein og ens jernstatus er faktorer der er med til at bestemme hvor meget non-ham iron der absorberes.

Haem iron fåes fra kød og kødprodukter. Absorptionen af haem iron er op til 35-40%, men ligger almindeligvis omkring 25%.

Optageligheden for en blandet kost ligger i den vestlige verden omkring 10-15%. Personer med lave jern niveauer eller jernmangel ligger omkring de 15%, mens personer med tilstrækkelige jern niveauer ligger omkring de 10-12%. Hos veganere ses en lav optagelighed, hvilket man skal være opmærksom på.

Tilskud

Er kroppen i underskud af jern, er det nødvendigt med jerntilskud.

Man bør dog ikke tage tilskud, hvis ikke man har behov for det eller længere tid end nødvendigt, da jerntilskud kan give bivirkninger som ildebefindende, diarre og forstoppelse. Stor jernindtagelse kan også hæmme optagelsen af andre mineraler. Det er derfor en fordel at indtage en jernholdig kost, da den ikke skaber disse bivirkninger.

Udsatte grupper

Spædbørn:

Raske, nyfødte børn har jerndepoter, som rækker til 6 måneder. Fra 6 måneder op til 1-2 år er barnet udsat, da det vokser hurtigt og har et stort jernbehov. Modermælken leverer ikke nok jern til at dække behovet. Ligeledes skal de overgå fra amning til anden ernæring og er derfor i en sårbar periode med hensyn til jerntilførsel. Almindelig mælk har et lavt jernindhold og det optages dårligt, hvorimod modermælkserstatning oftest er tilsat jern, som optages godt. Om spædbørn har behov for jerntilskud, kommer derfor an på, hvilken mælketype de indtager samt deres kostsammensætning.

Unge:

Omkring 15% af unge piger har jernmangel. Det skyldes den hurtige vækst samt starten på menstruationer. For unge drenge er problemet ikke så stort. Når vækstspurten er forbi, falder behovet, og de opnår en positiv jernbalance. Jerntilskud bør kun gives ved indikation af mangel, dårlig kost med lavt kødindhold eller vegetarkost.

Gravide:

En stor del af danske kvinder (75-80%) har mindre jerndepoter end der kræves for at gennemføre en graviditet. De resterende 20-25% af kvinderne anbefales ikke at tage jerntilskud, da det som nævnt kan give mangler på andre mineraler og man ikke kender den langsigtede toksicitet som følge af jerns medvirken til dannelse af frie radikaler. Der findes tillige en meget lille gruppe af kvinder (0,3%), der har meget store jerndepoter grundet en sygdom (hæmokromatose), som kan tage skade af jerntilskud. Det anbefales derfor at man ved første graviditetsbesøg hos lægen får målt serum-ferritin. Derved har man mulighed for kun at give tilskud til de kvinder som har behov for det.

Bloddonorer:

Da blod indeholder en stor mængde jern er bloddonorer også udsatte for jernmangel.

Der bliver holdt øje med dem, når de bliver tappet for blod og det er derfor ikke et problem.

Der er altså en del danskere, som har små eller manglende jerndepoter især indenfor visse grupper.

De fleste kan forebygge mangel med den rigtige kost, men er man kommet i underskud, er tilskud nødvendigt.

Berigelse af nogle fødevarer eller tilskud til hele befolkningen kan ikke anbefales, da der er personer, som dette kan være skadeligt for. Der konkluderes derfor, at der ikke pt. er nogen løsning på problemet, men at man fortsætter som hidtil med at være særlig opmærksom på de udsatte grupper.

Atleter

Der er ikke den store forskel på jern niveauet mellem atleter og den "normale" befolkning. Dog er der flere atleter som har lavere jern niveauer, men få har reel jernmangel. Ligesom hos den "normale" befolkning er det især kvinder som er i risikogruppen.

Atleter har større jerntab grundet sved og blodtab (foot-strike hemolysis, gastrointestinal bleeding). Dette kompenserer deres større energiindtag som regel for, med mindre de er på energireduceret diæt.

Hos personer med normale jern niveauer eller under ses ingen forbedring af præstation ved jerntilskud. Først ved reelt jernmangel eller tæt ved ses en forbedring ved jerntilskud.

Derfor anbefales jerntilskud heller ikke til atleter med mindre man har fået konstateret jernmangel.

Jernmangel - jernmangel anaemi?

Hvis man indtager og absorberer mindre jern end ens behov er, tærer man på sine jerndepoter. På et tidspunkt bliver ens depoter så små at man har jernmangel. Jern transporteres rundt i kroppen af transferrin og niveauet afspejler størrelsen af kroppens depoter. Ved at måle transferrin niveauet kan man derfor se jernstatus. Reference værdier for transferrin er, ifølge Clinical Medicine, for mænd 11.6-144 nmol/L og for kvinder 5.8-96nmol/L. Målemetoder kan variere og reference værdier kan derfor se anderledes ud andre steder og skal ses iforhold til de reference værdier der oplyses det sted hvor blodprøven er analyseret.

Hvis jernunderskuddet fortsætter tømmes depoterne og der opstår mangel i de væv som bruger jern. Jernmangel anaemi opstår. Dette kan testes ved at måle hæmoglobin niveauet. Reference værdier er for mænd 8.0-11.0 mmol/L og for kvinder 7.0-10.0 mmol/L. Igen skal der tages højde for målemetode.

Edited by Stubbe
Link to comment
Share on other sites

Lidt generel info om jern til de interesserede.

Hovedsageligt på basis af:

Fødevaredirektoratets rapport: Jern - bør forsyningen i den danske befolkning forbedres?

Nordiske Næringsstof Rekommendationer.

Human Nutrition and Dietetics.

Exercise Physiology.

Clinical Medicine.

Laborietorie undersøgelser.

Hematological indices and iron status in athletes of varius sports and performances.

When food becomes a drug: nonanabolic nutritional supplement use in athletes.

Artiklen er skrevet af undertegnede.

Edited by Stubbe
Link to comment
Share on other sites

Mænd har stort set aldrig problemer med jernniveauet.

Tværtimod.

En del forskning peger på, at højt jernniveau er en selvstændig risikofaktor ved hjerte/kar-lidelser.

Mange kvinder i den blødende alder har derimod lettere jern og blodmangel, og især undergrupper som lesbiske og vegetarer får ofte for lidt jern.

Det er selvfølgelig også noget sludder, at 75% har så lave jerndepoter, at de ikke kan gennemføre en graviditet.

Hvis det var rigtigt, skulle jo kun 25% af kvinder kunne føde børn.

Hvis vi i Danmark havde et sundhedssystem, ville alle få disse forhold afklaret ved det årlige lægeeftersyn, som er almindeligt i ikke-tredjeverdenslande, men i Danmark gættediagnosticerer man efter patienten er død og tilbyder udstrakt psykologhjælp til de efterladte.

I civiliserede lande er det utænkeligt, at man kan rende rundt med en ikke opdaget diabetes eller et nedarvet sygeligt højt jernniveau eller lignende i 20 år, før selv lægen kan se på 3km's afstand, at der må være noget galt.

Hvis man så bare ikke også sideløbende forlangte, at vi skal tro på, at vi har det ypperligste system af alle, så kunne man muligvis forholde sig til denne absurde version af socialiseret sundhed. :devil:

Edited by 007
Link to comment
Share on other sites

Det er selvfølgelig også noget sludder, at 75% har så lave jerndepoter, at de ikke kan gennemføre en graviditet.

Hvis det var rigtigt, skulle jo kun 25% af kvinder kunne føde børn.

Størrelsen af jerndepot har selvfølgelig ikke noget med om man kan føde børn eller ej.

75% har så lave jerndepoter at de ikke kan gennemføre en gravidit UDEN AT KOMME I JERNMANGEL.

Det kunne jeg selvfølgelig tilføje, men synes selv det var underforstået når nu det var det snakken drejede sig om.

ved det årlige lægeeftersyn, som er almindeligt i ikke-tredjeverdenslande,

Hvad er det for en række lande det er almindeligt i?

I civiliserede lande er det utænkeligt, at man kan rende rundt med en ikke opdaget diabetes

I hvilke lande er det utænkeligt at man går rundt med diabetes uden at have fået det diagnotiseret?

Link to comment
Share on other sites

Godt indlæg stubbe.

Tillægsspørgsmål:

Hvordan ser det ud med atleter og jerndepoterne? Jeg har på et tidspunkt læst noget om at f.eks. løbere mister jern pga. stødene på fødderne? (og selvfølgelig gennem øget svedmængde) Fænomenet skulle efter sigende hedde footstricke hemolysis på engelsk.

Kort og godt:

Hvor meget jern mister aleter om dagen? (ved x timers motion f.eks.)

Hvordan mister man jern og hvad udgør det største tab? (Bodily functions, sweat, hemolysis, and bleeding osv.)

Hvad sker der helt præcist når man får for meget jern? (arvelig hæmatocrose) (Bivirkninger generelt)

Hvilke andre mineraler og evt. vitaminer påvirker optagelsen af jern? (calcium og andre?)

Hvordan måles jernmangel? (Serum ferritin, Trahsferrin saturation, Serum, TIBC, Hemoglobin, erythrocytes, hematrocrit, RBC osv.) og hvad skal talene ligge på?

Link to comment
Share on other sites

STUBBE:

1:

I lande, hvor man IKKE har et forstenet marxistisk usundhedsvæsen.

2:

Se svar 1.

Hvis man f.eks. fik konstateret følgevirkninger efter længere tids ikke-diagnosticeret diabetes i USA, ville det være klokkeklar malpractice.

Hvis IKKE en ny læge automatisk udførte omfattende "bloodwork" i USA, - og dermed f.eks. overså hæmatocrose, tårnhøjt blodtryk eller kolesterol, så kunne hans forsikringsselskab godt finde et 2-cifret millionbeløb frem af æsken.

Herhjemme får man nogle få hundrede tusinde, hvis en decideret fejlbehandling udløser benamputation.

Når man altså er MEGET heldig, stædig, har en fremragende advokat og Ekstra Bladet mangler en historie.

Hvis en egen læge blot er endnu en af de åndsformørkede 6 millioner danske marxistiske/sen-stalinistiske trælle, så får man kun en lang næse og et dårligt helbred, men til gengæld tilbyder vi selvfølgelig udstrakt psykolog-hjælp/pølse-snak til de efterladte................. :devil:

Samtidigt indoktrineres vi med den absurde vrangforestilling, at vi har det bedste af alle systemer.

Nogen tror, - så vidt jeg hører, - endda på dette sludder............?

Edited by 007
Link to comment
Share on other sites

HESSEL:

Du rejser nogle interessante spørgsmål, - på hvilke man i flere tilfælde og i sagens natur IKKE kan give 100% præcise svar, som er hugget i sten, men lad os prøve nogle kvalificerede gæt baseret på empirisk erfaring og diverse målinger m.m.

På en lun dag fyrer en atlet i hård træning typisk i nabolaget af o,5mg jern af i timen gennem sveden

Taler vi om proff. atleter er 4 timers træning langt fra usædvanlig, så alene her mistes 2mg.

Impact- eller footstrike hemolyse og compression hemolyse fra "knuste" røde blodceller ved intenst muskelarbejde løber op i noget af størrelsesordenen o.5mg jern.

Læg dertil det forhold, at mikroskopiske gastrointestinale blødninger, som er meget almindeligt hos i hvert fald udholdenheds atleter, oversurt fordøjelsesmiljø og accelereret oxidering af cellemembraner, også bidrager til øget jernfobrug, så øger disse ting behovet for jern med op til 1mg.

Hertil kan du lægge ca. 1mg til basale livsfunktioner.

Så meget jern er det faktisk overordentligt svært at få gennem kosten.

Analyser af sportsfolk på gode diæter viser et jernindhold på måske 6mg jern pr. 1000Kcal.

Ved f.eks. 3000Kcl tilfører kosten altså 18mg pr. dag, men da selv det mest optagelige jern fra f.eks. kød KUN er ca. 10% optageligt, - andre kilder til jern er helt nede på 1-2%, - og selvom vi antager at alle atleter er ivrige kødspisere, så skal de alligevel i nogle tilfælde på trods af optimale diæter tvangsfodres med 6000-8000kcal for at få dækket deres fulde jernbehov.

En gennemgang af 10 undersøgelser på området viser da også, at sportsfolk forholdsvis ofte har lavt jernindtag, lavt serum ferritin, lavt hemoglobin og også ofte relativt lavt hematocrit.

Mange eksperter i sportsernæring anbefaler derfor løbende kontrol af disse letmålelige blodværdier, -og tilskud af 10-30mg afpasset efter den aktuelle sportsgren og de konkrete værdier.

Jern af piccolinat-formen et billigt og letoptageligt.

PS:

Dette er selvfølgelig kun en yderst summarisk gennemgang af et indviklet emne, men jeg håber medlemmer af akademiet kan tilgive den forkortede fremstilling, - ligesom det bør noteres, at disse betragtninger KUN gælder proff. atleter og altså IKKE lille Børge, der kører 3 sæt curl i en Tecnogym-dims, - eller farmand, der ligger på sofaen og drikker bajere. :tongue::tongue:

Link to comment
Share on other sites

007--

STUBBE:

1:

I lande, hvor man IKKE har et forstenet marxistisk usundhedsvæsen.

2:

Se svar 1.

Hvis man f.eks. fik konstateret følgevirkninger efter længere tids ikke-diagnosticeret diabetes i USA, ville det være klokkeklar malpractice.

Hvis IKKE en ny læge automatisk udførte omfattende "bloodwork" i USA, - og dermed f.eks. overså hæmatocrose, tårnhøjt blodtryk eller kolesterol, så kunne hans forsikringsselskab godt finde et 2-cifret millionbeløb frem af æsken.

Herhjemme får man nogle få hundrede tusinde, hvis en decideret fejlbehandling udløser benamputation.

Når man altså er MEGET heldig, stædig, har en fremragende advokat og Ekstra Bladet mangler en historie.

Hvis en egen læge blot er endnu en af de åndsformørkede 6 millioner danske marxistiske/sen-stalinistiske trælle, så får man kun en lang næse og et dårligt helbred, men til gengæld tilbyder vi selvfølgelig udstrakt psykolog-hjælp/pølse-snak til de efterladte................. 

Samtidigt indoktrineres vi med den absurde vrangforestilling, at vi har det bedste af alle systemer.

Nogen tror, - så vidt jeg hører, - endda på dette sludder............?

Det eneste land du indtil nu har nævnt er USA. De flest/mange steder i USA vil du sagtens kunne gå rundt med udiagnotiseret diabetes. At de så måske vil sagsøge for det er en helt anden historie. Jeg har familie i USA, så jeg er ikke ubekendt med forholdene i flere stater.

Prøv at nævne nogle lande? Alle de lande omkring os og de lande som vi normalt sammenligner os med er forholdene stort set som i Danmark på de nævnte punkter.

Der er ikke snak om at have det bedste system så det er der ingen grund til at blande ind i snakken, ligeledes er der ingen behov for din politiske pølsesnak. Prøv at komme med nogle referencer/dokumentation på det du siger i stedet for dit udenomsvrøvl. Referencer/dokumentation kan vi bruge til noget, det kan vi ikke med politisk pølsesnak.

Link to comment
Share on other sites

Følgende er skrevet til det oprindelige indlæg.

Optagelighed

Der findes to typer af jern i kosten: non-haem iron og haem iron.

Non-haem iron fåes fra frugt, grønt, bælgfrugter, kornprodukter osv. Absorptionen af non-haem iron, som er påvirket af mange faktorer, kan være helt ned til 2%. Calcium, haem iron, c-vitamin, fytat, polyphenoler, soya protein og ens jernstatus er faktorer der er med til at bestemme hvor meget non-ham iron der absorberes.

Haem iron fåes fra kød og kødprodukter. Absorptionen af haem iron er op til 35-40%, men ligger almindeligvis omkring 25%.

Optageligheden for en blandet kost ligger i den vestlige verden omkring 10-15%. Personer med lave jern niveauer eller jernmangel ligger omkring de 15%, mens personer med tilstrækkelige jern niveauer ligger omkring de 10-12%. Hos veganere ses en lav optagelighed, hvilket man skal være opmærksom på.

Atleter

Der er ikke den store forskel på jern niveauet mellem atleter og den "normale" befolkning. Dog er der flere atleter som har lavere jern niveauer, men få har reel jernmangel. Ligesom hos den "normale" befolkning er det især kvinder som er i risikogruppen.

Atleter har større jerntab grundet sved og blodtab (foot-strike hemolysis, gastrointestinal bleeding). Dette kompenserer deres større energiindtag som regel for, med mindre de er på energireduceret diæt.

Hos personer med normale jern niveauer eller under ses ingen forbedring af præstation ved jerntilskud. Først ved reelt jernmangel eller tæt ved ses en forbedring ved jerntilskud.

Derfor anbefales jerntilskud heller ikke til atleter med mindre man har fået konstateret jernmangel.

Link to comment
Share on other sites

HESSEL:

Du rejser nogle interessante spørgsmål, - på hvilke man i flere tilfælde og i sagens natur IKKE kan give 100% præcise svar, som er hugget i sten, men lad os prøve nogle kvalificerede gæt baseret på empirisk erfaring og diverse målinger m.m.

På en lun dag fyrer en atlet i hård træning typisk i nabolaget af o,5mg jern af i timen gennem sveden

Taler vi om proff. atleter er 4 timers træning langt fra usædvanlig, så alene her mistes 2mg.

Impact- eller footstrike hemolyse og compression hemolyse fra "knuste" røde blodceller ved intenst muskelarbejde løber op i noget af størrelsesordenen o.5mg jern.

Læg dertil det forhold, at mikroskopiske gastrointestinale blødninger, som er meget almindeligt hos i hvert fald udholdenheds atleter, oversurt fordøjelsesmiljø og accelereret oxidering af cellemembraner, også bidrager til øget jernfobrug, så øger disse ting behovet for jern med op til 1mg.

Hertil kan du lægge ca. 1mg til basale livsfunktioner.

Så meget jern er det faktisk overordentligt svært at få gennem kosten.

Analyser af sportsfolk på gode diæter viser et jernindhold på måske 6mg jern pr. 1000Kcal.

Ved f.eks. 3000Kcl tilfører kosten altså 18mg pr. dag, men da selv det mest optagelige jern fra f.eks. kød KUN er ca. 10% optageligt, - andre kilder til jern er helt nede på 1-2%, - og selvom vi antager at alle atleter er ivrige kødspisere, så skal de alligevel i nogle tilfælde på trods af optimale diæter tvangsfodres med 6000-8000kcal for at få dækket deres fulde jernbehov.

En gennemgang af 10 undersøgelser på området viser da også, at sportsfolk forholdsvis ofte har lavt jernindtag, lavt serum ferritin, lavt hemoglobin og også ofte relativt lavt hematocrit.

Mange eksperter i sportsernæring anbefaler derfor løbende kontrol af disse letmålelige blodværdier, -og tilskud af 10-30mg afpasset efter den aktuelle sportsgren og de konkrete værdier.

Jern af piccolinat-formen et billigt og letoptageligt.

PS:

Dette er selvfølgelig kun en yderst summarisk gennemgang af et indviklet emne, men jeg håber medlemmer af akademiet kan tilgive den forkortede fremstilling, - ligesom det bør noteres, at disse betragtninger KUN gælder proff. atleter og altså IKKE lille Børge, der kører 3 sæt curl i en Tecnogym-dims, - eller farmand, der ligger på sofaen og drikker bajere.

Bottom line:

Ikke kun for lidt, men også for meget jern, er noget skidt, - men begge dele er nemme at håndtere.

Selvhøjtidelighed og ungdommelig selvovervurderende selvfedhed er derimod svært at behandle, men til gengæld let at få øje på og diagnosticere.

Heldigvis kræver denne lidelse sjældent medicin, - kun store mængde overbærenhed fra omgivelser.

Den går som regel også over af sig selv, når de bumsede poder engang bliver til voksne mænd. :tongue::tongue:

Link to comment
Share on other sites

Også tilføjet-

Jernmangel - jernmangel anaemi?

Hvis man indtager og absorberer mindre jern end ens behov er, tærer man på sine jerndepoter. På et tidspunkt bliver ens depoter så små at man har jernmangel. Jern transporteres rundt i kroppen af transferrin og niveauet afspejler størrelsen af kroppens depoter. Ved at måle transferrin niveauet kan man derfor se jernstatus. Reference værdier for transferrin er, ifølge Clinical Medicine, for mænd 11.6-144 nmol/L og for kvinder 5.8-96nmol/L. Målemetoder kan variere og reference værdier kan derfor se anderledes ud andre steder og skal ses iforhold til de reference værdier der oplyses det sted hvor blodprøven er analyseret.

Hvis jernunderskuddet fortsætter tømmes depoterne og der opstår mangel i de væv som bruger jern. Jernmangel anaemi opstår. Dette kan testes ved at måle hæmoglobin niveauet. Reference værdier er for mænd 8.0-11.0 mmol/L og for kvinder 7.0-10.0 mmol/L. Igen skal der tages højde for målemetode.

Godt du kan holde mig i ørerne Hessel :devil:

PS. vitaminerne og mineralernes indvirken på hinanden er kompliceret, men med den nuværende viden ser det sådan ud.

Stort jernindtag mindsker absorptionen af zink, det er dog ikke helt entydigt.

Dyrestudier har vist en mindsket manganabsorption ved stort jernindtag.

Der er med stor sandsynlighed andre mineraler der påvirkes.

Calcium mindsker som nævnt absorptionen af jern og c-vitamin har modsatte effekt på jern.

Edited by Stubbe
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Det afhænger som stubbe har skrevet af mange ting, men en 10-20mg dagligt går man ikke helt galt i byen.

Tak for dit svar. :smile:

Jeg kan se, at jeg får rigeligt i så fald, så måske ville det være dumt at tilføje 100 g bouillon om dagen? Dette vil give 25 mg mere og bringe mig op på 40-50 mg.

Mvh. Obo.

Link to comment
Share on other sites

Tak for dit svar. :smile:

Jeg kan se, at jeg får rigeligt i så fald, så måske ville det være dumt at tilføje 100 g bouillon om dagen? Dette vil give 25 mg mere og bringe mig op på 40-50 mg.

Mvh. Obo.

Nu ved jeg ikke om du er mand eller kvinde, men mænd især bør ikke indtage for meget jern da det muligvis øger risikoen for hjertesygdom. Kvinder kan "klare" mere jern pga deres blødning, men 40-50mg dagligt er for begge køn for meget.
Link to comment
Share on other sites

Nu ved jeg ikke om du er mand eller kvinde, men mænd især bør ikke indtage for meget jern da det muligvis øger risikoen for hjertesygdom. Kvinder kan "klare" mere jern pga deres blødning, men 40-50mg dagligt er for begge køn for meget.

Tak for dit svar.

I så fald dropper jeg de 100g bouillon og kommer ned på godt 20 mg. om dagen. :smile:

Så må min bleghed vel bare skyldes, at jeg ikke får nok sol hehe. :tongue:

Mvh. Obo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share