OvervægtI 1981 lavede man en stor canadisk befolkningsundersøgelse, som inkluderede forskellige mål for “muskulær fitness”. Nu – godt 20 år senere – har man lavet en opfølgning, hvor man kunne konstatere at risikoen for at have taget mindst 10 kg på i perioden var næsten dobbelt så stor for de personer, der oprindeligt var dårlige til mavebøjninger, armstrækninger, håndgrebsstyrke og smidighed.

Der indgik ca. 600 personer i denne opfølgende undersøgelse med en ligelig fordeling til begge køn. Aldersspredningen var 20-69 år (i 1981). I løbet af de 20 år var forekomsten af svær overvægt (BMI > 30) steget fra 3 % til 15 %.

De personer der lå i den dårligste tredjedel i forhold til muskelfunktion havde 1,78 gange så stor risiko for at have taget mindst 10 kg på i løbet af de 20 år, sammenlignet med dem lå i den bedste tredjedel.

Umiddelbart kan det virke logisk, at dem med dårligst muskelfunktion også havde størst risiko for at blive overvægtige, fordi de nok også er de mest inaktive i det hele taget, men i udregningen af den forhøjede risiko tog forskerne højde for alder, køn, fysisk aktivitetsniveau, BMI, rygning, alkohol, indkomst og kondition. Resultaterne tyder derfor på, at det var den bedre muskelfunktion i sig selv (uanset hvordan den var opstået), der gav en forebyggende effekt mod at tage på.

Hidtil har man fokuseret mest på sammenhængen mellem dårlig kondition og risiko for overvægt og livsstilssygdomme, men i dette studie demonstreres det, at det kan være mindst ligeså vigtigt at fokusere på andre elementer i begrebet fitness. Fra mange andre studier ved man, at træningstilstanden af kroppens enkelte muskler (også kaldet metabolisk fitness), har stor betydning for kroppens samlede sundhedstilstand. Det giver derfor mening, at der også kan være en kobling mellem dårlig muskelfunktion og risiko for at havne i en energimæssig ubalance, der i sidste ende fører til overvægt.

Blandt de forskellige mål for muskulær fitness var armstrækninger i sig selv næsten ligeså stærkt et mål som kombinationen af forskellige mål. Grænserne er ikke helt de samme, men med “Push-up udfordring” her på sitet kan man stort set sige, at du skal score mindst i “Middel” for at komme ud af den kritiske zone!

Reference
Musculoskeletal Fitness and Weight Gain in Canada
Mason et al. Med. Sci. Sports Exerc., Vol. 39, No. 1, pp. 38–43, 2007

Similar Posts

3 Comments

  1. Jeg kan bare ikke forstå hvordan at det kan være, at hvis man har større muskelmasse har mindre chance for at blive overvægtig, andet end det må betyde man dyrker mere motion og dermed ikke bliver overvægtig?!! :-

  2. Når du har en større muskelmasse, har du automatisk en højere grundforbrændin g (altså den forbrænding kroppen har i hvile) og dermed forbruger kroppen flere kalorier….det te gør, at man har mindre risiko for at blive overvægtig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *