Apple Watch er netop kommet til Danmark. Dette er en af de mest hypede gadgets i nyere tid og en stor del af hypen handler om de sundheds- og fitness muligheder der er i uret. Selv om man kan sige meget godt om uret i forhold til design og software, så er det desværre også 10 gode grunde til at dette ur netop IKKE skal være din næste fitness-gadget.

apple-watch

1. Skærmen er slukket næsten hele tiden.
Jeg kan ikke fremhæve nok, hvor stort et irritationsmoment dette er. En normal forventning til et armbåndsur er, at man til enhver tid lige kan glane ned på sit håndled og aflæse uret. Men det kan man ikke med Apple Watch.

Apple WatchDisplayet aktiveres først når man bevæger uret på en bestemt måde eller trykker på en knap. Dette er specielt irriterende når man træner, da din hånd ofte vil holde fast i noget (et styr f.eks.) eller være i et bestemt bevægelsesmønster. Du skal på bedste robotvis føre dit håndled ind i synsfeltet. Apple har gjort det sådan for at spare på batteriet, men det er super irriterende og andre smart-ure har ikke denne dysfunktion.

2. Det har store mangler i forhold til hverdags-tracking.
Apple Watch har en masse gode features og en lækker præsentation af data på selve uret, men der er nogle grundlæggende ting det er dårligt til. Det kan ikke bruges til søvn-tracking fordi det er for stort og altid skal stå til opladning om natten. Det kan ikke detektere cykling som Androids tilsvarende løsning kan og det kan heller ikke måle trappegang som f.eks. Fitbit.

Største problem er nok, at du formodentlig holder op med at gå med det efter et stykke tid, fordi det er fylder meget på håndleddet, hele tiden skal oplades og skærmen altid er slukket.

3. Pulsmålingen kan være problematisk til træning.
Apple WatchPålideligheden afhænger meget af hvor stramt remmen sidder om dit håndled. Da det meste intensive motion involverer en del bevægelse af underarmen, så skal uret spændes strammere end hvad rart er.

I vores test fandt vi, at ved almindelig indendørs cykling var uret helt synkront med en Polar pulsrem. Dette er i sig selv en bedrift og gælder faktisk ikke for de konkurrerende Android-ure vi har prøvet. Men – hvis man begynder at svinge armen som når man løber hurtigt, så blev målingerne helt forkerte. Efter at have strammet remmen, blev de præcise igen. Ved blandet træning såsom cirkeltræning, cross-fit og styrketræning kunne uret ikke følge med uanset hvor stramt det sad på håndleddet.

4. Batteritiden er elendig.
Det er jo tankevækkende hvor meget præcis pulsmåling og timing du kan få ud af f.eks. et Polar-ur uden overhovedet at skulle oplade det. Apple Watch holder batteri i ca. 1 døgn og hvis du bruger det til langvarig pulsmåling, så kan dette blive endnu kortere.

5. Uret er ikke designet til sport.
Apple WatchDesignet er først og fremmest baseret på æstetik og når man træner med det er man uvægerligt lidt nervøs for at komme til at slå det ind i et eller andet. Desuden er uret ikke 100% vandtæt. Det kan godt tåle kortere ophold i vand, men du kan ikke have det på til f.eks. snorkeldykning eller triathlon. Andres test af uret har vist, at det godt kan tåle en del tæsk, men hvis man virkelig vil bruge det til hård aktivitet – specielt outdoors, så bør man nok forsyne det med et cover af en slags.

6. Uret har ikke GPS.
Det er selvfølgelig et spørgsmål om plads og batteriforbrug, men andre smart-dimser såsom Sony SW 3 og Fitbit Surge har det indbygget. En GPS-funktion bruger kun strøm når den er aktiv, så meget kan optimeres gennem softwaren. Som udgangspunkt er urets måling af distancer ikke præcise nok til den seriøse atlet – medmindre man bruger en app som trækker på telefonens GPS.

7. Du skal alligevel have din telefon med.
Hvis du skal have fuld glæde af uret, så skal du alligevel have din telefon med. Og hvis du alligevel har din telefon med, så kunne du lige så godt lade være med at tage uret med. Specielt når dagens telefoner er blevet så store, så begynder det at blive et problem at få dem placeret på armen eller på cyklen. I kommende versioner vil det blive en af de store fordele – at du kan nøjes med at tage dit ur med når du træner og stadig kunne ringe efter hjælp når du ligger med et brækket kraveben ude på MTB-ruten.

8. Uret er dyrt.
Billigste herremodel koster 3500 kr. Det er der to problemer ved. Det første problem er, at du nemt kommer til at smadre ting som du har på under træning. Det svider mindre hvis det er et ur til f.eks. 1.500 kr. Det andet problem er, at du stort set kan regne med at dette ur er forældet om 2 år. Det er trods alt noget af en afskrivning for en lille smule elektronik.

9. Dette er version 1.0.
Uret kan mange fine ting, men har også nogle åbenlyse mangler, som man kan håbe på bliver forbedret med en version 2. Det gælder f.eks. den slukkede skærm, batteritiden, afhængigheden af telefonen etc. Du køber dette ur fordi du elsker at have det nyeste, men du skal være klar over, at dette er et produkt, der på mange måder virker ufærdigt.

Android10. Du har en Android telefon.
Android telefoner er langt mere udbredte og ofte billigere end iPhones. Chancen er derfor at du har en Android telefon og uden en iPhone har du absolut intet at bruge et Apple Watch til. Ideelt set burde uret kunne stå alene og have mulighed for sim-kort.

 

Der er også mange positive ting at sige om uret, men i forhold til at Apple har slået hårdt på sundhedsargumentet, og mange anmeldere og forbrugere lade sig forblænde af Apples eminente markedsføring, så er det vigtigt også at tage de kritiske briller på. Når Apple får løst ovenstående udfordringer, så bliver historien en anden, men lige nu er det meget tydeligt at uret kun er version 1.0.

Similar Posts

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *