De 7 nye kostråd

Rate this post

De nye kostrådDe officielle kostråd har på det seneste været udsat for hård kritik og nyere forskning har gjort det klart, at det kun kan gå for langsomt med at få dem lavet om. Her er Motion-onlines bud på hvordan kostrådene bør se ud: 7 opdaterede kostråd lige til at printe ud.

Motion-onlines 7 kostråd:

 

1

Gør Spis masser af forskellige slags grøntsager hver dag Grøntsager

2

Gør Spis noget frugt hver dag Frugt

3

Gør Spis fuldkorn og fiberrigt Fiber

4

Gør Vælg sunde kilder til fedt Fedt

5

Gør ikke Spar på sukker og søde sager Sukker

6

Gør ikke Undgå junk-food Junkfood

7

Gør ikke Spis ikke for meget For meget

 

Du kan downloade kostrådene her som en pdf-fil til at printe ud og hænge op hvor du synes (på køleskabet f.eks.): kostraad_2010.pdf

Uddybning af de enkelte kostråd:

Spis masser af forskellige slags grøntsager hver dag
GrøntsagerDer er bred enighed om, at grøntsager er et helt centralt fundament i en sund kost. Hvis man spiser mange forskellige slags grøntsager er man sikker på at indtage mange kostfibre, vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Grøntsager mætter godt i forhold til indholdet af kalorier og derfor medvirker et stort indtag af grøntsager til at man ikke overspiser. I de gamle kostråd var frugt og grønt slået sammen i en fælles pulje, hvilket ikke tilstrækkeligt understregede at grøntsagerne er det vigtigste.

Spis noget frugt hver dag
FrugtFrugt indeholder mange vitaminer og kostfibre, men også meget frugtsukker og syre. Derfor er det fornuftigt at spise noget frugt hver dag, men der er ikke grundlag for at anbefale frugt i ligeså store mængder som grøntsager.

Spis fuldkorn og fiberrigt
FiberI Danmark spiser vi meget brød, men alt brød er ikke lige godt. Et fuldkornsbrød med kerner er utroligt meget sundere end et gammeldags hvidt franskbrød. Fiberindholdet er vigtigt for mæthed og god fordøjelse og samtidigt er indholdet af næringsstoffer også langt højere. Det samme gælder for alle andre stivelsesholdige produkter, hvor man har mulighed for at vælge en fiber- eller fuldkornsudgave, eksempelvis ris, pasta og morgenmadsprodukter.

Vælg sunde kilder til fedt
FedtFedt tjener nogle vigtige formål i en alsidig sund kost, bl.a. som energikilde, mæthedsfaktor og kilde til vigtige fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer. Fedt kan dog også have negative effekter på sundheden på grund af den høje kalorietæthed og fordi visse typer fedt kan være direkte sundhedsskadelige. Derfor er det vigtigt, at man er bevidst om, at fedtet man spiser er af den sunde slags. Her i ligger selvfølgelig en formidlingsmæssig udfordring, fordi selv eksperter i dag kan være uenige om hvorvidt en given fedttype er sund eller usund. Fremfor at fokusere ensidigt på hvilken “type” fedtet er, kan det være mere hensigtsmæssigt i stedet at fokusere på fødevarernes oprindelse, behandling og kvalitet – både med hensyn til vegetabilsk og animalsk fedt.

Under alle omstændigheder er der en masse kilder til fedt som roligt kan anbefales. Det er selvfølgelig først og fremmest fedt fra fisk og fedt der naturligt er i nødder, kerner og vegetabilske olier som rapsolie og olivenolie. Kød og mejeriprodukter bør vælges økologisk, da fedtsammensætningen her er meget sundere end fra ikke-økologiske produkter. Det er sundere at spise en kvalitetsfødevare med et naturligt fedtindhold end et billigt tilsvarende “light-produkt”.

Spar på sukker og søde sager
SukkerVi er fra naturens side udstyret med en kraftig trang til søde sager. Det fik os oprindeligt til at opsøge næringsrige frugter og bær. I dag får det os til at fylde indkøbskurven med slik, kager og sodavand. Overalt bliver vi mødt med tilbud om at købe billige sukkerprodukter og derfor er man nødt til at være bevidst om at sige nej tak det meste af tiden. Dette gælder specielt i forhold til sodavand, hvor sukkermængden ikke er direkte synlig og kalorierne ikke mætter nær så meget som den tilsvarende mængde kalorier i faste fødevarer. Stort indtag af sukker medfører også ustabilt blodsukker, som igen medfører træthed og overspisning.

Undgå junk-food
JunkfoodJunk-food skal forstås som mad, der er fremstillet af dårlige råvarer og behandlet på en måde, så næringsværdien er lav. Det er typisk industrielt fremstillede produkter med et højt indhold at tilsætningsstoffer og et reduceret indhold af oprindelige næringsstoffer. Eksempler på junk-food er: Burgere, grillmad, dårlige pizzaer, færdigretter, konservesmad og chips. Junk-food vil typisk have en boostet smagsoplevelse gennem et ekstremt højt indhold af salt, sukker og smagsforstærkere.

Spis ikke for meget
For megetDette råd handler ikke om, at man skal tælle kalorier og føre regnskab, men derimod om, at man er opmærksom på hvilke spisevaner og hvilken spisekultur der gør, at man automatisk spiser det man har brug for og ikke mere. Det handler f.eks. om at spise regulære måltider som er tilberedt i hjemmet, at man ikke spiser mens man ser fjernsyn, at man ikke småsnolder hver gang man kommer forbi en tankstation eller en kiosk, at man ikke spiser meget energirige ting i store mængder, at man stopper med at spise, når man ikke er sulten mere, at man holder sig til moderate portionsstørrelser osv. Vi lever i et samfund hvor man konstant bliver fristet af madtilbud. Derfor er vi nødt til at understøtte vores naturlige appetitregulering med en hvis grad af bevidst fornuft i forhold til de mængder vi indtager.

Hvad med de gamle kostråd?

Du kan læse kritikken af dem her: De nationale kostråd bør laves om. Enkelte af de kostråd, der var gode nok, er ikke taget med her, fordi de falder ind under andre råd. Eksempelvis er rådet om at slukke tørsten i vand først og fremmest rettet mod at begrænse indtaget af sodavand og andre sødede drikke. Det er derfor i princippet inkluderet i rådet om at spare på sukkeret. Hvis man følger disse syv nye råd er det også implicit, at man kommer til at spise varieret. De største problemer i de gamle kostråd er fremstillingen af kulhydrat som godt og fedt som ondt, samt at frugt løb med al fokus fra “6 om dagen” kampagnen. Endelig er 7 råd en del nemmere at huske end 8. Fødevarestyrelsen må gerne overtage dem umiddelbart – så behøver vi ikke at vente til 2012.

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 3. maj 2010

Del artiklen: