I en undersøgelse af 1035 kvinder med en alder på over 65 år fandt man, at de kvinder, der spiste meget animalsk protein i forhold til vegetabilsk protein, hurtigere mistede knoglemasse ved lårbenshalsen. Som følge heraf, havde de næsten 4 gange større risiko for hoftebrud sammenlignet med kvinder, der spiste meget vegetabilsk protein.

Animalsk protein giver anledning til mere syredannelse end vegetabilsk protein. Kroppen bliver herved mere “sur” (lavere pH). Dette har sandsynligvis den effekt, at knoglerne bliver hurtigere afkalkede.

Redaktionens kommentar: Der skal flere studier til, før man kan gå ud med anbefalinger om, at kvinder skal spise mindre animalsk protein (kød). Hvis man undlader at spise kød, er der også større risiko for at komme til at mangle visse mineraler – specielt jern. Desuden er aminosyresammensætningen også bedre i animalsk protein. Kvinder på den anden side af klimakteriet, som har en formodning om, at de har svage knogler, bør dog overveje at justere deres kost, hvis de spiser meget kød.

 

Reference:
A high ratio of dietary animal to vegetable protein increases the rate of bone loss and the risk of fracture in postmenopausal women.
Sellmeyer DE, Stone KL, Sebastian A, Cummings SR
Am J Clin Nutr 2001 Jan;73(1):118-22

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *