Forskningsnyt: Insulinfølsomheden blev forøget med 20% efter 6 ugers træning.I dette helt nye studie kiggede man på effekten af 6 ugers styrketræning på insulinfølsomheden hos patienter med type 2 sukkersyge. Problemet ved type 2 sukkersyge er at insulinet ikke er ligeså effektivt til at få sukkeret transporteret fra blodbanen ind i cellerne. Problemet er altså ikke at der mangler insulin, men at cellerne ikke reagerer tilstrækkeligt på insulinet. Man siger at insulinfølsomheden er nedsat.

Metode
Forsøgspersonerne var mænd i 60-års alderen med type 2 sukkersyge samt en rask kontrolgruppe. Insulinfølsomheden blev undersøgt ved hjælp af en såkaldt “clamp-teknik”, der går ud på, at man nøje styrer koncentrationen af både sukker og insulin i blodbanen og samtidigt måler hvor meget sukker der bliver optaget af muskelcellerne.

Træningen
Begge grupper trænede det ene ben 3 gange om ugen i 6 uger. Der blev trænet i 3 forskellige øvelser (benpres, knæ-ekstension og knæfleksion). De første 2 uger blev der udført 3 sæt med 10 gentagelser i hver øvelse med en moderat belastning (50 % af 1RM). De midterste 2 uger blev der trænet med 4 sæt i hver øvelse, 8-12 gentagelser og en belastning nær udmattelse i hvert sæt. I de sidste uger blev der ligeledes lavet 4 sæt i hver øvelse og 8-12 gentagelser, men nu blev alle sæt kørt til udmattelse (“failure”).

Resultater
Det vigtigste resultat var at insulinfølsomheden blev forbedret ca. 20 % i det trænede ben hos sukkersygepatienterne. Dette skyldtes ikke at musklerne var blevet større, men primært at blodgennemstrømningen var øget og der var blevet flere sukkertransportører og andre molekyler relateret til insulins virkning. Det er vigtigt at understrege at virkningen kun optrådte i netop de muskler der blev trænet.

Konklusioner og kommentarer
Dette er et meget vigtigt studie, da det demonsterer at “rigtig” styrketræning nu ikke bare påvirker udseende og funktionel styrke, men også har sundhedsmæssige effekter helt på højde med konditionstræning (og medicin for den sags skyld). På grund af lidt svævende definitioner omtaler artiklen selv træningen som “lette vægte og mange gentagelser”, men faktum er at de faktisk trænede det ene ben temmelig tungt og med gennemsnitligt 10 gentagelser i hvert sæt.

Styrketræning er hermed blevet en yderst relevant aktivitet for type 2 diabetikere. En af de største udfordringer ved at få inaktive gjort aktive er netop motivation og vedholdenhed. Da mange type 2 diabetikere er overvægtige og overvægtige ofte er muskelstærke, kan man forestille sig, at flere vil få succesoplevelser ved styrketræning fremfor mere udholdenhedsprægede aktiviteter. Det skal understreges, at man skal træne så mange af kroppens muskler som muligt for at få det fulde udbytte.

Reference:
Holten MK, Zacho M, Gaster M, Juel C, Wojtaszewski JF, Dela F.
Strength Training Increases Insulin-Mediated Glucose Uptake, GLUT4 Content, and Insulin Signaling in Skeletal Muscle in Patients With Type 2 Diabetes.
Diabetes. 2004 Feb;53(2):294-305.

Similar Posts

3 Comments

  1. Hej Leif

    Klø du bare på ,du behøver såment ikke et fittnes center , jeg fik diabetes 2 for 5 år siden ,sidste år sendte min læge mig på steno da mit blodsukker var ,da han målte det på 14 , jeg ændrede min kost og motion i hverdagen ,jeg har idag et langtidsblodsuk ker på 7,4 og er for nedadgående ,80 % af min medicin er væk .kost og motion fylder min hverdag og er den bedste investering jeg nogensinde har gjort ,prøv landevejene og gå med lidt hastighed ,så vil du hurtigt kunne se det på dit blodsukker .

    Johnnie

  2. Jeg skriver en opgave om type 2 diabetes, og er interesseret i at vide om i nogen har en træningsplan, for forebyggelse af diabetes.
    Mvh. Jumana, en gymnasie studerende. 🙂
    Skriv gerne til min mail: [email protected]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *