gladiator Posted March 27, 2006 Report Share Posted March 27, 2006 Hej,Jeg har søgt på nettet uden at kunne finde noget.Som overskriften siger, er tun på dåse ligeså godt som frisk tun? Med frisk tun mener jeg tun som købes hos fiskehandleren.Går der noget tabt, når man køber tun på dåse? Er der overhovedet andet end proteiner og (sundt) fedt i en tun? Jeg mener at have hørt at vitaminer og mineraler går tabt i dåsemad generelt, men den slags er der jo ikke i tun alligevel?Mvh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kauf Posted March 27, 2006 Report Share Posted March 27, 2006 Hej,Jeg har søgt på nettet uden at kunne finde noget.Som overskriften siger, er tun på dåse ligeså godt som frisk tun? Med frisk tun mener jeg tun som købes hos fiskehandleren.Går der noget tabt, når man køber tun på dåse? Er der overhovedet andet end proteiner og (sundt) fedt i en tun? Jeg mener at have hørt at vitaminer og mineraler går tabt i dåsemad generelt, men den slags er der jo ikke i tun alligevel?MvhUden at have noget som helst link, som jeg kan henfoere dig til, kan jeg med sikker haand skrive, at Frisk mad af en hvilken som helst art ALTID er at foretraekke, fremfor daasecrap!! Uden tvivl!!Hvis du har raad og monetos, saa koeb altid din mad saa frisk som muligt, istedet for at spise noget, der er blevet gennemkneppet af en stor maskine for derefter at ligge pakket i en lille blikdaase inden du propper den ned i gabet!Bon Appetit! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gladiator Posted March 27, 2006 Author Report Share Posted March 27, 2006 Det lyder meget sandsynligt, og giver mest mening.Fandt lige dette, kender dog intet til sidenhttp://www.annecollins.com/diet-news/canned-food-fresh.htmAre there nutritional differences between fresh foods and canned foods?The heating process during canning destroys from one-third to one-half of vitamins A and C, riboflavin, and thiamin. For every year the food is stored, canned food loses an additional 5 to 20% of these vitamins. However, the amounts of other vitamins are only slightly lower in canned food than in fresh food.Most produce will begin to lose some of its nutrients when harvested. When produce is handled properly and canned quickly after harvest, it can be more nutritious than fresh produce sold in stores.When refrigerated, fresh produce will lose half or more of some of its vitamins within 1 to 2 weeks. If it's not kept chilled or preserved, nearly half of the vitamins may be lost within a few days of harvesting. For optimum nutrition, it is generally recommended that a person eat a variety of foods.SOURCE: FDA/CFSAN Food Safety A to Z Reference Guide, Sept 2001Dvs at dåsemad mister A og C vitaminer samt riboflavin og thiamin. Men den slags er der vel ikke i tun? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gladiator Posted March 27, 2006 Author Report Share Posted March 27, 2006 Der er en tabel neders på siden af dette link http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=97Her ses det, at det mest optimale er at spise frisk tun mht til de sunde fedtstoffer. Men der er stor indbyrdes forskel på de forskellige dåsetun. Det var jeg ikke klar over.Plejer bare at købe det billige tun de har i Netto, men det kunne være man skulle se sig om efter noget bedre. Nogen som kan anbefale et mærke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totti Posted March 27, 2006 Report Share Posted March 27, 2006 Jeg synes at det er lige så vigtigt at have fangststedet for øje, jf. tungmetaller og anden forurening...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gladiator Posted March 27, 2006 Author Report Share Posted March 27, 2006 Jeg synes at det er lige så vigtigt at have fangststedet for øje, jf. tungmetaller og anden forurening...... Men det gælder vel alle fisk, både på dåse og friske fisk?Fandt også lige dette http://www.tunafacts.com/mercury/qanda.cfmQ. Is anyone at risk from consuming too much mercury from canned tuna?A. Absolutely not. Nobody eating canned tuna in the U.S. has ever consumed the amount of mercury that comes close to what scientists call the “no observed adverse effect level” -- or the level linked to adverse health effects. This is also true in countries like Japan, where consumers eat significantly more tuna and other kinds of ocean fish. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dines Posted March 27, 2006 Report Share Posted March 27, 2006 Plejer bare at købe det billige tun de har i Netto, men det kunne være man skulle se sig om efter noget bedre. Nogen som kan anbefale et mærke?Glyngøre smager betydeligt bedre end den billige fra Netto, men prisen er også derefter. "Havets Fristelser" tunen også fra Netto er også en hel del bedre end den billige og prisen ligger på omkring 6-7 kr så vidt jeg husker. Men ingen af dem kan leve op til en god frisk tunbøf! Det er virkeligt en hel anden oplevelse. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nightbringer Posted March 28, 2006 Report Share Posted March 28, 2006 Jeg synes at det er lige så vigtigt at have fangststedet for øje, jf. tungmetaller og anden forurening...... I den forbindelse er det måske også relevant at huske at det som regel er de små crappy tun der bliver smidt på dåse og de derfor ikke vil have lige så stor concentration af tungmetaller i sig som de lækre bøffer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tjr Posted March 29, 2006 Report Share Posted March 29, 2006 (edited) Faktas tun til ~4kr er ikke ringe. Det er nogenlunde fast kød, istedet for den 'mos', man tit får ved andre mærker.Edit:Faldt lige over det her: http://www.cabinplant.com/InternetPDF/Tuna.pdfSå kan man se et eksempel på, hvordan produktionen af dåsetun kan se ud. Edited March 29, 2006 by tjr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Insaniac Posted March 30, 2006 Report Share Posted March 30, 2006 Nu arbejder jeg selv i weekenden i en fiskehandler. Frisk tun er lækkert. Men til de priser frisk tun koster (300-400kr/kg) så synes jeg ikke det smager SÅ godt prisen taget i betragtning, men det er jo en smagssag :4mewantfood: Som der bliver sagt, så er det små fisk der bliver smidt i dem på dåse og da små fisk indeholder mindre forurening i form af tungmetaller osv, så vil der også være færre tungmetaller i dåse-tun. Men der er vel næppe nogen der har lyst til at bruge små 60kr på 150gr frisk tun til deres madpakke når man kan få en dåse med 150gr til 3,95kr En anden sag er hvis man skal lave god middag med damen evt eller lign. Så duer det selvfølgelig ikke at servere en dåse tun :4thumbup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaDane Posted March 30, 2006 Report Share Posted March 30, 2006 En anden sag er hvis man skal lave god middag med damen evt eller lign. Så duer det selvfølgelig ikke at servere en dåse tun :4thumbup:Det har jeg da gjort! - Som tunmouse til forret. Der er frisk tun måske lige en overdrivelse vil jeg mene! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STAUBER Posted October 22, 2006 Report Share Posted October 22, 2006 Yuup..Frisk fisk og andre friske ting er bedre en det shiaaat på dåse..Jeg elsker dåse majs, men fråder det aldrig..Da det ligger i det klamme usunde vand der.. Gælder såmen' også alt andet på dåse..menmen Tun det spiser jeg nu fra dåse q; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JEC Posted October 25, 2006 Report Share Posted October 25, 2006 Yuup..Frisk fisk og andre friske ting er bedre en det shiaaat på dåse..Jeg elsker dåse majs, men fråder det aldrig..Da det ligger i det klamme usunde vand der.. Gælder såmen' også alt andet på dåse..menmen Tun det spiser jeg nu fra dåse q;Den der med det usunde vand, kunne jeg da godt tænke mig at få uddybet....?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vuffi Posted October 25, 2006 Report Share Posted October 25, 2006 Den der med det usunde vand, kunne jeg da godt tænke mig at få uddybet....??Uddybelsen tror jeg godt du kan skyde en hvid pil efter :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JEC Posted October 25, 2006 Report Share Posted October 25, 2006 Uddybelsen tror jeg godt du kan skyde en hvid pil efter :)Har jeg desværre også en fæl mistanke om, men det lød da interessant, så jeg var jo nødt til at spørge... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tjr Posted October 25, 2006 Report Share Posted October 25, 2006 "Klamt", "ulæks" og "bvadr" er åbentbart blevet synonymt med usundt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.