Omega 3 fedtsyrer – Hvad er det, hvor findes det og hvad er det godt for?

Omega 3 fedtsyrer er flerumættede fedtsyrer (PUFA), essentielle for den menneskelige krop.

For at forstå betydningen af omega 3-fedtsyrer, er det vigtigt at vide nogle basale ting om fedtsyrer.

Fedtsyrer

Fedtsyrer er, biokemisk, carboxylsyre med en lang alifatisk kæde (“hale”). De har en meget vigtig funktion i kroppen, eller for at være mere præcis 3 hovedfunktioner – som en del af meget komplekse lipider i cellemembranen (meget mere kompleks efter fedtsyrer selv); som en del af triglycerider, vigtigste fedt oplagring i kroppen; og som forløber i syntesen af bioaktive lipider.

Som en del af triglycerider, er 3 fedtsyrer bundet til et molekyle af glycerol – der ligner et hoved med 3 haler. Disse 3-syrer kan være ens eller de kan være forskellige.

Typer af fedtsyrer

Fedtsyrer kan være mættede og umættede. Umættede kan være monoumættet (mono betyder én) eller polyumættet (poly betyder mange).

Hvis der ikke er nogen dobbeltbinding mellem to C (kulstofatomer i “halen”) er fedtsyre mættet, hvis der er en dobbeltbinding, er fedtsyre monoumættet (MUFA), hvis der er to eller flere dobbeltbindinger mellem C-atomerne er det en polyumættet fedtsyre (PUFA).

Den menneskelige krop kan syntetisere alle, undtagen 2 typer PUFA – omega-3 og omega-6, hvilket betyder, at de er essentielle fedtsyrer.

Omega 3 fedtsyrer er essentielle umættede fedtsyrer

For at vide, hvilken side der er begyndelsen og hvilken side enden af molekylet der begynder, er det navngivet som α, og slutter som Ω. Siden første af 3 dobbeltbindinger, er mellem 3. og 4. fra Ω ende, navnet for disse typer af flerumættede fedtsyrer er omega (Ω) 3.

Første at vide, er, at der er flere typer af omega-3 fedtsyrer, men tre store, som kommer fra fødevarer vil være af interesse her – a-linolensyre (ALA), eicosapentaensyre (EPA), og docosahexaensyre (DHA).

Disse 3 omega-3 fedtsyrer har ikke samme funktion i mennesker krop. Faktisk har kroppen brug for DHA (docosahexaensyre) og EPA (eicosapentaensyre), som kan omdannes fra ALA. Denne konvertering er ikke så let, og det er en af de vigtigste grunde til, at det meste af biokemiker vil sige, at ved kun at spise vegetabilske fødevarer, vil vi ikke give kroppen nok omega-3 fedtsyrer.

Fødevarer som hørfrø har masser af omega 3 fedtsyrer, men ikke ALA formen som EPA og DHA og som allerede nævnt er konvertering i kroppen ikke altid muligt, og ikke i en meget stor mængde. Madkilder der indeholder omega-3 DHA og EPA er for det meste koldtvandsfisk som tun, laks, sild og sardiner. Også kosttilskud har disse 2 vigtigste omega-3 fedtsyrer.

omega 3 fedtsyrerHovedfunktion af omega 3

Antiinflammation og forebyggelse af diabetes

I årevis nu har det været kendt, at flerumættede fedtsyrer kan sænke mængden af triglycerider, kolesterol og LDL “dårlige kolesterol” (lav-densitet lipider) i plasma og på den måde beskytte hjerte-kar-systemet.

Ekstremt kompliceret mekanisme, hvordan PUFA handlinger blev opdaget for nylig, og det bekræftede, hvor vigtigt disse molekyler er for genekspression, modulatorer af cellesignalering og betændelsesprocesser.

Omega-3-fedtsyren DHA kan stimulere sjældne G-proteinkoblede receptorer (største gruppe af cellens membranproteiner) i makrofager og adipocyter og fremme antiinflammation. Denne proces er yderst vigtig, fordi kronisk vævsinflammation vil føre til insulinresistens, som vil føre til type 2-diabetes. Kronisk vævsinflammation er også forbundet med mange forskellige sundhedsmæssige problemer.

http://themedicalbiochemistrypage.org/omegafats.php

Makrofager inflammationsproces

Makrofager er særlige immunsystemceller, hvis funktion er at beskytte kroppen fra forskellige mikroorganismer eller ukendte partikler inde i kroppen. Makrofager reagerer på særlige proteiner eller lipoproteiner eller lipider på andre cellers membran, men desværre kan de også stimuleres af nogle kemikalier, der produceres af vores egen krop. Nogle af cellerne der aktiverer makrofager, er adipocyt (fedtceller) hos fede mennesker. Da makrofager formodes at beskytte kroppen ved at producere nogle kemikalier, er hele denne proces faktisk betændelse.

Vigtigste kemikalier, der produceres af makrofager er cytokin. Mekanismen for deres arbejde er, at makrofag vil gå inde i adipocyt celle, fordi adipocyt celler producerer protein, aktiverede makrofager, og inde i adipocyt vil fortsætte produktion af cytokin, hvilket betyder at adipocyt bliver stedet for inflammation.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2575346/

Denne betændelse vil gøre adipocyt insulinresistente!

Adipocyt insulinresistens

insulinresistensDet er vigtigt at forstå, hvad insulinresistens betyder. En masse mennesker bruger dette udtryk uden at vide, hvad det betyder.

Insulin er et hormon, der regulerer niveauet af glukose i blodet, og det er udskilt af bugspytkirtlen, når niveauet af glukose er forhøjet. Insulin vil hjælpe glukose med at trænge ind i cellen (lever, muskler og adipocyt), gennem cellemembran. For at gøre, at insulin molekyle knytter sig til en særlig plads på cellemembranen. Hvis dette ikke er muligt, vil udtrykket som insulinresistens blive anvendt. Når insulin ikke kan bindes til cellemembranen kan glukose ikke komme ind, hvilket vil øge glukosen i blod – hyperglykæmi og vil føre til type 2-diabetes.

Alle ved, at adipocyt er de vigtigste fedt opbevaringsceller, men med undtagelse af fysiologer og biokemikere og nogle læger, ved sjældent nogle mennesker, at adipocyt er ekstremt vigtigt i glukose homeostase – adipocyt vil også deltage i glukoseoptagelse, efter fordøjelse af kulhydrater.

I det tilfælde, at optagelse ikke er muligt, på grund af insulinresistens, vil glukosen i blodet stiger som vil føre til hyperglykæmi.

Dette er en af grundene til, at folk, der er overvægtige har også type 2-diabetes (type 1-diabetes er en autoimmun sygdom), når adipocytter under betændelse bliver insulinresistente, så kan glukose ikke komme ind i cellen.

En ting er meget interessant her, hvis insulinresistens kun er i fedtcellerne, vil overskydende mængder af glukose derefter overføres til leveren og omdannes til fedt, og derefter blive overført til adipocyt som et fedtstof, som vil føre til endnu højere mængder fedt hos overvægtige og fede mennesker, der vil føre til mere inflammation og så videre.

Mange forskellige ting kan være aktivatorer af inflammation, og i tilfælde af omega-6 fedtsyrer, fremmer de inflammation, men inflammation er meget vigtigt som reaktion på en trussel. Nu, er problemet at når betændelse er forlænget på grund af overskydende mængder af nogle molekyler og ubalance af andre.

Rette mængder af omega-3 fedtsyrer er vigtige for at reducere inflammation, hvilket vil reducere insulinresistens og hyperglykæmi, som hvis kronisk, vil føre til diabetes.

Stress, fedme, mættet kortkædede syrer (mindre end 6 kulstofatomer), forlænget inflammation, og så videre, kan alle føre til type 2-diabetes.

Hjernens funktion og udvikling

DHA og EPA er vigtige i hjernens udvikling og for normal funktion. Undersøgelserne viste også, EHA kan være vigtig i stemninger og opførsel. Begge fedtsyrer har vist godt potentiale ”i behandling af Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), autisme, dyspraxi (motorisk lidelse), ordblindhed, og aggression” hjælper også med svær depression og bipolar lidelse. http://themedicalbiochemistrypage.org/omegafats.php

Hepatisk lipidmetabolisme kontrol

Omega-3 fedtsyrer er en del af hepatiske (lever) lipiders (fedtsyrer) produktionskontrol, hvilket betyder, at de kan påvirke lipiders sammensætning i hele kroppen, fordi leveren har hovedrollen i hele kroppens lipidmetabolisme. Dette kan hjælpe med fedme, diabetes og reduktion af åreforkalkning.

Del artiklen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *