jsc Posted April 22, 2003 Report Share Posted April 22, 2003 Her render jeg rundt og sluger fiskeolie :angry: når jeg kunne æde hørfrø. Har faktisk nogle liggende, men ingen kaffekværn. Det må jeg have. NU. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hoosier Posted April 22, 2003 Report Share Posted April 22, 2003 Jeg overvejer også ret kraftigt at anskaffe mig sådan en fætter (og måske også en blender, men det er jo nok en mere bekostelig affære) - den kan jo også bruges til at "blende"/pulverisere havregryn i. :) En måde at indtage sine hørfrø på:- ca. 300 g kvark eller fromage frais (jeg kan anbefale Exquisa eller den billige fra Netto, Nico-et-eller-andet)- en (moden) banan- et æble- citronsaft- lidt hørfrø og evt. også lidt hørfrøolie- havregryn - evt. andre slags korn, de skal bare kunne "pulveriseres" i en kaffekværnMos bananen og riv æblet. Kværn korn og frø til pulver. Bland det hele sammen med fromage frais. Smag til med citronsaft og evt. lidt sukker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Anders- Posted April 22, 2003 Report Share Posted April 22, 2003 Her render jeg rundt og sluger fiskeolie når jeg kunne æde hørfrødet er nok en god ide at fortsætte med fiskeolien, da disse har nogle selvstændige gode egenskaber, som man ikke kan få igennem hørfrø Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaDane Posted April 22, 2003 Report Share Posted April 22, 2003 Her er opskriften på 5 g n-3 fedtsyre for under 1 kr....3 spiseskefulde hørfrø = 30 g = 9 g fedt = 5 g n-3 (pris 0.9 kr)...Max. 6 spiseskefulde frø om dagen. Hvis man har brug for mere, bør det komme fra olie (eller mad). O.k. fint nok. Men hvor meget har man brug for?På min fiskeolie står der 1-3 kapsler om dagen á 600 mg langkædede omega3 flerumættede fedtsyrerUmiddelbart vil jeg anslå at de er interesseret i at sælge så 1 kapsel er nok end mere passende mængde end 3. Men det du foreslår der svarer jo til hele 8,3 kapsler.O.k. indrømmet du sagde ikke om det var til en eller flere dage/personer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jsc Posted April 22, 2003 Report Share Posted April 22, 2003 Jeg har læst, at for at have en ergonomisk effekt, skal der spises mindst 4g om dagen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaDane Posted April 22, 2003 Report Share Posted April 22, 2003 Jeg har læst, at for at have en ergonomisk effekt, skal der spises mindst 4g om dagen. Øh - hvad betyder ergonomisk i den sammenhæng? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jsc Posted April 24, 2003 Report Share Posted April 24, 2003 Ja, hehe, det var hvad der stod i artiklen: "ergonomic effect". Der menes en effekt du kan se eller måle, fx en øgning af LBM eller forøget styrke etc, i modsætning til at blive sundere fx, som måske kan ses på din blodprofil. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fast legs Posted April 24, 2003 Report Share Posted April 24, 2003 Når man bager brød lægger man hørfrøene i vand først - skulle det ikke være muligt at optage olien fra frøene hvis de er udblødte?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaDane Posted April 24, 2003 Report Share Posted April 24, 2003 Ja, hehe, det var hvad der stod i artiklen: "ergonomic effect". Der menes en effekt du kan se eller måle, fx en øgning af LBM eller forøget styrke etc, i modsætning til at blive sundere fx, som måske kan ses på din blodprofil. Er det evt. sådan at du kunne henvise til den artikel?Jeg synes næsten det lyder for godt til at være sandt at man skulle kune øge sin LBM ved at indtage olie! Tilsvarende at det skulle give nogen målbare effekt på styrken (med mindre man grovæder totalt vildt). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hessel Posted April 24, 2003 Report Share Posted April 24, 2003 Jeg har lige prøvet at bage franskbrød med 200 gram friskmalet hørfrø. Først malede jeg hørfrøene og lod dem ligge i noget vand i 15 min. Det smager glimrende!!! :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michael Posted April 24, 2003 Author Report Share Posted April 24, 2003 DaDane, eksemplet med de 5 g n-3, brugte jeg, fordi det omtrent svarer til 10 ml / 1 sp.ske Udo's, som indeholder 4,5 g. Hessel, jeg har tænkt på noget, der minder om dit fedtebrød. Protein bar/muffin/kage med malede hørfrø i. Smager frøene kraftigt igennem?En ting, jeg mangler svar på i den forbindelse, er om man i det hele taget får glæde af olien, når man bager. Tilsyneladende kan den godt tåle at blive bagt, da det kun er skorpen, der udsættes for høj temeratur, men det er jo ikke det samme som (nær) optimalt udbytte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CoqRouge Posted April 24, 2003 Report Share Posted April 24, 2003 Øh - hvad betyder ergonomisk i den sammenhæng?Monstro der skulle stå "ergogenic?" - hvilket kort fortalt er en fællesbetegnelse for kosttilskud, der måske og måske ikke forbedrer kroppens ydeevne, trænbarhed og/eller restitutionsevne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hessel Posted April 24, 2003 Report Share Posted April 24, 2003 Smager frøene kraftigt igennem?Man kan stort set ikke smage hørfrøene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hessel Posted April 25, 2003 Report Share Posted April 25, 2003 Opskrifter med hørfrøolie (jeg tror ikke man kan bruge malet hørfør - desværre) Se venligst bort fra reklamenGrundblanding af hørfrøolie og fromage frais200 ml fromage frais 6 spiseskefulde hørfrøolieFromage frais røres op med hørfrøolien, til blandingen er blevet homogen.Ifølge Dr. Johanna Budwig er kombinationen af hørfrøolie og kvark meget velegnet som ernæring, idet olien herved bliver vandopløselig og let at optage. Lipoproteinerne (olie + protein i kvark) udgør en væsentlig bestanddel i opbygningen af cellemembranerne.Oversigt --------------------------------------------------------------------------------Nyborggaard specialGrundblanding af hørfrøolie/fromage frais2 fed hvidløgFrisk ingefær ( størrelse svarende til ca. 1 fed hvidløg)PersilleHvidløg og den friske ingefær presses gennem hvidløgspresseren og blandes i grundblandingen.Anvendes oven på pålæg, og på sild i stedet for karrysalat. Er også god på en franskbrødsmad uden pålæg, eller som tilbehør til varm mad.Oversigt --------------------------------------------------------------------------------Italiensk salatGrundblanding af hørfrøolie/fromage fraisLetkogte ærter og gulerødder, salt og evt. krydderier.Oversigt --------------------------------------------------------------------------------Salatdressing 12 spiseskefulde Balsamico rødvinseddike4 spiseskefulde hørfrøolie eller rapsolieEvt. salt og peber.Balsamico hældes i en skål og hørfrøolien piskes i lidt efter lidt.Herved fås en frisk og sund dressing til at hælde over salatskålen.Oversigt --------------------------------------------------------------------------------Salatdressing 22 spsk. Æblecidereddike (eller frisk citronsaft).1 spsk. Vand4-5 spsk. Hørfrøolie eller rapsolie1 tsk. HonningSalt, peber og evt. krydderier.Æblecidereddike og vand hældes i en skål og piskes sammen med honningen. Derefter piskes hørfrøolien i lidt efter lidt.Med denne opskrift forenes æblecidereddike og hørfrøolie i en lækker dressing.Husk at hørfrøolie ikke må opvarmes, at olien altid skal opbevares i køleskab og med tætsluttende låg. Oversigt --------------------------------------------------------------------------------Sund is1 hel vanille stang6 velmodnede bananer, helst økologiske4,5 dl Nyborggaard hørfrøoliesaft og fintrevet skal af ½ økologisk citron4 modne økologiske æbler, fintrevne med skalFlæk vanillestangen på langs og skrab de små korn ud med en kniv.Skræl bananerne og purer dem i en blender sammen med vanillekorn, olie, citronsaft og skal samt revne æbler. Sørg for, at det er fint pureret.Frys ismassen i en lav beholder og rør en gang imellem under indfrysningen. Når den er næsten stiv ( ca. 4 timer) skæres isen ud i passende små stykker. Velegnet som tilbehør til mange desserter, men kan også spises ene. Pynt evt. med citronmelisse.Prøv at bruge moden mango i stedet for æbler eller pærer i stedet for æbler.Det er en god måde at få børn og unge til at indtage hørfrøolie.Oversigt --------------------------------------------------------------------------------Karrysalat400 g fromage frais8 spiseskefulde Nyborggaard hørfrøolie eller rapsolie.4 cox orange æbler 1 rødløg 1 fed hvidløg1 ”fed” frisk ingefær1 spsk. Citronsaft2 tsk. Karry1 tsk. Paprika1 spsk. Sukker1 tsk. SaltFromage frais og hørfrøolie røres sammen. Æblerne deles i små tern, rødløg hakkes fint, hvidløg og frisk ingefær presses gennem hvidløgspresseren og det hele røres i. Smages derefter til med citronsaft, karry, paprika, sukker og salt.Oversigt --------------------------------------------------------------------------------Nem grønkålssalat med mange anvendelsesmuligheder Ingredienser:10 blancherede hakkede grønkålsblade1 bundt persille1 spsk. Citronsaft1 spsk. Dansk honning½ dl. Koldpresset rapsolie10 nåle frisk rosmarin25 gram mandler2 spsk. Cremefraiche 9 %Jeg lægger vægt på, at vi så vidt muligt bruger de gode danske råvarer.Fremgangsmåde:Alle ingredienserne undtagen mandler og cremefraiche blendes. Derefter tilsættes mandlerne, og der blendes igen. Til sidst røres cremefraichen i. Salaten hældes op i en skål, og der pyntes med nogle smuttede mandler.Anvendelse:Denne grønkålssalat er god både på rugbrød og franskbrød. Kan også bruges oven på en pålægsmad, og som tilbehør til varme og kolde retter. Er god i pitabrød til madpakken.Sammensætning:I salaten får vi kombineret de gode vitaminer og mineraler i grønkålen med de gode fedtsyrer i mandler og rapsolie. Det mættede fedt fra creme fraiche er med til at afbalancere både smagen og fedtsyresammensætningen. Smag, sundhed og holdbarhed forbedres ved at tilsætte naturlige antioxidanter i form af citronsaft og rosmarin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michael Posted April 25, 2003 Author Report Share Posted April 25, 2003 Er der nogen, der kan bekræfte og forklare dette? Det lyder helt i skoven.Ifølge Dr. Johanna Budwig er kombinationen af hørfrøolie og kvark meget velegnet som ernæring, idet olien herved bliver vandopløselig og let at optage. Lipoproteinerne (olie + protein i kvark) udgør en væsentlig bestanddel i opbygningen af cellemembranerne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaDane Posted April 25, 2003 Report Share Posted April 25, 2003 Er der nogen, der kan bekræfte og forklare dette? Det lyder helt i skoven.Ifølge Dr. Johanna Budwig er kombinationen af hørfrøolie og kvark meget velegnet som ernæring, idet olien herved bliver vandopløselig og let at optage. Lipoproteinerne (olie + protein i kvark) udgør en væsentlig bestanddel i opbygningen af cellemembranerne. Hmm mit kemi er lidt rustet - men er det ikke noget med at dette Kvark (f.eks.) kan virker som en polarisator. Olien i sig selv er ikke fedtopløselig, men kan opløses i kvarken - og kvarken kan opløses i (hvor det nu er det skal opløses) - og kan derfor trække denne olie med ind.Jeg er ikke sikker på det er rigtigt - det er 10 år siden jeg har haft kemi, - men er dog ret sikker på at der var noget med dette. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cilius Posted April 25, 2003 Report Share Posted April 25, 2003 En lille indskydelse: Hørfrø smager altså virkelig dårligt... har endnu ikke fundet en eneste god kombination med malet hørfrø :(Sælges: En uåbnet pose hørfrø samt resten af den foregående pose :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaDane Posted April 25, 2003 Report Share Posted April 25, 2003 En lille indskydelse: Hørfrø smager altså virkelig dårligt... har endnu ikke fundet en eneste god kombination med malet hørfrø :(Sælges: En uåbnet pose hørfrø samt resten af den foregående pose :D Nu er hørfrø jo ikke så dyre, men hvis du kommer forbi Silkeborg så tag dem med - ellers tag dem med til MOltræf.Men bortset fra det - så forstår jeg ikke at du siger du ikke kan lide det. Det smager jo mest af ingenting. Jeg så et indlæg på nettet (et engelsk indlæg - husker ikke hvor) hvor de skrev at det smagte lidt af fiske-indvolde. Da var jeg ogå klar til at sælge min pose, men tog alligevel hul på den. Hvis man tygger dem er der da smag i, men kværnet og så i et eller andet - så er smagen væk.Men nu er jeg selvfølgelig heller ikke så stor en gourmet som dig :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hoosier Posted April 25, 2003 Report Share Posted April 25, 2003 Hessel>> Den opskrift, jeg postede tidligere i denne tråd, er en variation af La Crème Budwig, men jeg kunne bare ikke stave til det, så tak skal du have. :D (Synes i øvrigt, den smager rigtig godt!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hoosier Posted April 26, 2003 Report Share Posted April 26, 2003 Man kan i øvrigt få en Braun kaffemølle til 149,- i Iso i næste uge (spar 50,-). :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.