Brian Bodybuilder <> Søren Styrkeløfter


Bruno J
 Share

Recommended Posts

Det er almindeligt kendt, at man kan beregne sit 1RM ved hjælp af en formel, hvis bare man kender en anden af sine RM. Altså hvis man f. eks. kender sin 5RM, så findes der formler, som kan fortælle, hvad ens 1RM sådan cirka er.

Og i styrkeløft har man en Wilks-tabel til at sammenligne ellers usammenlignelige størrelser, så der gives flere point til en kvinde på 50kg for at løfte 100kg end der gives til en mand, som vejer 80kg og løfter 110kg.

Men findes der også en måde at sammenligne forskellige sæt/reps-kombinationer?

Jeg formoder, at 8 x 3 x 100 er lettere at lave end 3 x 8 x 100, da man har fem sæt ekstra til at lave det samme antal gentagelser, og at de ekstra sæt kompenserer for den ekstra længde af de tre sæt i 3 x 8. Men hvad nu hvis vi hæver vægten i det ene eksempel og ikke i det andet. Er 8 x 3 x 105 så stadig lettere end 3 x 8 x 100? Eller hvad med 8 x 3 x 110 kontra 3 x 8 x 100?

Eller sagt med andre ord: Er Brian Bodybuilder, som bænkpresser 3 x 8 x 80, stærkere eller svagere end Søren Styrkeløfter, som bænkpresser 8 x 3 x 100? Eller giver sådan en sammenligning overhovedet ikke nogen mening?

Link to comment
Share on other sites

Giver ikke rigtig mening synes jeg.

Du skal have defineret hvad du mener med stærk. Er stærk at kunne løfte X mange gange, eller er det at kunne løfte Y en gang. Altså at have et højt 1RM, eller at kunne udføre et højt antal reps ved et givent - evt 8RM.

Måske formulerede jeg mig ikke godt nok. Ligesom man med udgangspunkt i 5RM kan beregne et skøn for 1RM, så spekulerer jeg på, om man med udgangspunkt i 8 x 3 x 100 kan beregne et skøn over hvilken vægt man kan lave 3 x 8 med. I eksemplet med Brian og Søren går spekulationen altså på, om Søren med et max i 8 x 3 på 100kg kan lave 3 x 8 med mere eller mindre vægt end Brians max på 80kg.

Jeg ved godt, at dette ikke giver mening, hvis man er stærkt specialiseret i en bestemt type løft, som f. eks. styrkeløftets licensløftere er det. Men for almindelige motionister, der bare løfter lidt af hvert, kunne det godt tænkes, at der var en eller anden sammenhæng, så man med udgangspunkt i hvor mange kilo man eksempelvis kan bænkpresse 8 x 3 med, så kan beregne, hvor meget man cirka vil kunne bænkpresse 3 x 8 med. Eller andre kombinationer som f. eks. hvis man kan bænkpresse 6 x 4 x 100, hvor meget kan man så bænkpresse 4 x 6 med?

Link to comment
Share on other sites

Jeg synes, du gør det alt for besværligt!

Hvis Brian Bodybuilder klarer 3x8 med 80kg, og Søren styrkeløfter 8x3 med 100, jamen så siger det måske noget om, hvilke repranges de hver kan håndtere, men ikke hvem der er stærkest!

Altså sådan som jeg forstår det, så er den stærkeste vel altid den, der får mest op 1RM. Altså må løsningen være at lade dem maxe :)

Link to comment
Share on other sites

Hvis vi tager udgangspunkt i dit eksempel med Søren vs. Brian, ja så løfter Søren jo flere kg i alt. 8x3x100=2400 kg, hvorimod 3x8x80=1920 kg. ALtså løfter Søren næsten 500 kg mere - dog over mere tid, men på minutbasis løfter han alligevel mere end Brian.

På dette link, står der meget mere omkring høj rep, kontra lav rep http://getbig.dk/vis_artikel.php?id=7.

Men direkte samligne de to kan man nok aldrig, da det også er individuelt hvornår folk syrer til og går kold.

Link to comment
Share on other sites

Hvis 8x3med 100kg og 3x8med 100kg begge er max. så er jeg da enig med Søren W :smile:

Men typisk tager en styrkeløfter jo sit 8-10RM og kører 8sæt x 3reps med denne vægt. Altså med masser af overskud. og power.

Ved at kører 8x3 itstedet for 3x8 vil man få en ligeså stor volumen som omvendt men tilgengæld en langt bedre kvalitet i reppene :smile:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share