Bælte rundt om maven.


mvp.
 Share

  

184 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Ja, render i rundt med sådan et på?

Jeg må indrømme at jeg ikke gider at have det på mere, uanset øvelse og belastning.

Jeg havde det på i de tunge forsøg i stød og benbøjning indtil for et halvt års tid siden, men nu er det altså lagt på hylden.

Tilgengæld er jeg blevet overbevist om at min mave er blevet stærkere af at droppe bæltet. Og det er behageligere uden.

Det er forresten sjovt at se hvordan nogen har det på hele tiden, fra de kommer til de går. Når man spørger hvorfor, så svarer de næsten allesammen at det er for at passe på ryggen og undgå skader (???).

Men sådan er der jo så meget...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jeg bruger det kun ved tung squat/dødløft, ellers plejer jeg at træne uden. Enkelte undtagelser ved meget tunge overhead pres / bent over rows

Jeg mener også man skaber et svagt led, hvis man konstant bruger bælte, selvom nogle vist er uenige med mig. Jeg rker næsten ikke at diskutere det igen tho :devil:

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruger det ved de tunge sæt hvis jeg har et til rådighed! I fyens helse sport er der kun et elendigt bælte, så jeg bruger stort set ikke bælte for tiden!

Bæltet hjælper jo de fleste til at opretholde det intraabdominale tryk, og hvis man er istand til at optretholde et tilpas stort tryk, vil det aflaste rygsøjlen (Muskulaturen).

Jeg tvivler på at det svækker mavemusklerne særligt meget!

Meningen med bæltet er jo at man skal presse maven mod bæltet, og på den måde vil man jo stadig bruge maven aktivt!

Et bælte kan ikke erstatte gode mavemuskler, men er for mange en god hjælp!

Link to comment
Share on other sites

Jeg føler bæltet gør mig mere stiv i lænden i dødløft, hvilket gør løftet letteret :) .. i Squat føler jeg ikke vægten presser min lænd så meget sammen ved tunge vægte, dvs jeg føler vægtene er lettere med bæltet end uden...altså i toppen self :) ... Jeg ville helst ikke undvære bæltet til topsættene...

Link to comment
Share on other sites

Der er åbenbart lidt delte meninger om hvor nyttigt bæltet er.

Men det er åbenbart fast inventar til styrkeløft-stævner. Selv i bænkpres!

Det er da godt at se at jeg ikke er den eneste der har smidt det over højre skulder.

Watts-> Jeg tror at det der med skadesforebyggelse er lidt af en myte.

Columbo-> Min træner har oplyst mig om at det skulle "erstatte" noget mavemuskulatur, så jeg kan godt se hvad du mener.

Link to comment
Share on other sites

En stram "kapsel" omkring maven og lænden, vil have samme funktion som de skrå mavemuskler + transversus. Idet disse arbejder(isometrisk) som bugpresse, er det altså dem man bruger når man løfter noget tungt(eller er på tønden :bblush: ) Når man løfter noget tungt, og ikke vil falde på snotten, skal der være noget til at holde regnormen(rygraden) på plads, det klarer rygmusklerne, men også bugpressen.

Et bælte kan altså kompensere for svagere/utilstrækkelige mavemuskler, og ad den vej tillade større belastning. Der er dog stadigt ikke noget der stopper nedadtil, så der må man jo prøve med en spuns eller lign. :D

Diskosprolaps eller protusion som det hedder i svagere grad, sker typisk i foroverbøjet stilling, hvor rygmusklerne kortvarigt svigter, eller når presset på lændehvirvelerne bliver for stort.(ligesom når man smutter mandler...)

Om man skal bruge bælte er ens egen sag, men jeg ville ikke selv bruge det, idet man så ikke får trænet bugmuskulaturen til at klare det... :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Jøgge<< Rent faktisk så er det ikke de skrå mavemuskler (M.Obliquus internus/Externus absomis) som står for bugpressen, men i langt højere grad den dybeste af musklerne, nemlig M.Transversus abdominis.

De skrå mave muskler som du taler om, har primært funktion som; Lateralfleksion og rotation af columna og til en hvis grad også ventralfleksion.

Jeg er enig i at bæltet ikke skal misbruges, og at man ikke evigt og altid skal bruge sit bælte, men at bruge det som et godt værketøj ser jeg intet forkert i! For hvis man evig og altid har det på, kan man gå hen og blive psykisk afhængig af bæltet, selvom man rent faktisk godt kan løfte det samme uden bælte! Derfor vil jeg sige at under maksforsøg og gennerelt tung træning +85% er en god ide at bruge bæltet med den skades nedsættende effekt det har, men det er en god ide ikke at bruge det evigt og altid!

Mel Siff skiver i sin bog Facts and fallacies of fitness, at der ikke er lavet nogen forsøg der viser at et bælte skulle gøre mavemusklerne svagere.

Man vil jo stadig benytte sin mavemuskler til at holde det intraabdominale tryk selvom at man benytter sig af et bælte.

Link to comment
Share on other sites

Onkel T: Ja, - og nej.. Det er rigtigt at transversus er den egentlige bugpresse, men prøv at lave bugpres uden at ventralflektere?? Det kan man ikke, hvis bugpressen skal arbejde alene, skal man "suge maven ind", og det er der jo ikke mange der gør når de løfter...

Du vil stadigt bruge mavemusklerne, men hvis de udfører alt arbejdet, så er der jo ingen grund til at bruge bæltet? :blink:

Hvilken skadesnedsættende effekt er det du mener? Jeg mener heller ikke at bæltet gør abd. musklerne svagere, men hvis det hjælper dem, så bliver de ikke stærke nok til at klare hele arbejdet selv..

Hvis man bruger en stram dragt (ved ikke hvad den hedder :bblush: )eller knæbind i en håndboldkamp, vil kroppens egen - kald det styrke eller stabilitet- ikke klare det som støtte"korsettet" klarer... Altså en funktionsnedsættelse..

Hvis man forestillede sig at man skulle bruge sin erhvervede styrke til andet end løfte vægte, i kampsport eller håndbold f.eks, ville man altså være nødt til at have støtten på i kamp.. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Jeg mener heller ikke at bæltet gør abd. musklerne svagere, men hvis det hjælper dem, så bliver de ikke stærke nok til at klare hele arbejdet selv..
Det passer faktisk ikke helt. I selvsamme bog som Onkel T nævner af Mel Siff, nævner han at han har lavet EMG undersøgelser og muskelspændingsmålinger, som viser at brugen af et bælte faktisk kan øge mavemusklernes styrke. Det at mavemusklerne har noget at spænde op imod, gør faktisk at de kan udvikle mere kraft, i selve øvelsen, end hvis man ikke brugte et bælte. Folk har jo en fejlagtig ide om at et bælte skal spændes godt rundt om maven, og så tage sig af alt stabilitet. Det er jo ikke meningen. Bæltet skal ikke sidde voldsomt stramt. Det skal kun lige sidde tæt rundt om maven. Meningen er så at man skal presse maven ud imod bæltet og holde den spænding under hele squattet eller dødløftet. Det svarer jo lidt til at man fik en person til at stå på maven af en, mens man skulle holde trykket for at han/hun ikke sank ned i maven på en. Ingen ville være i tvivl om at dette have en styrkeforøgende effekt.
Hvis man forestillede sig at man skulle bruge sin erhvervede styrke til andet end løfte vægte, i kampsport eller håndbold f.eks, ville man altså være nødt til at have støtten på i kamp..

Det er jeg så faktisk kun enig i til en vis grad. For man kan måske argumentere for at det er problematisk hvis alt det arbejde ens mavemusklerne har lavet, er blevet lavet med et bælte på. For så vil mavemusklerne umiddelbart mangle et eller andet når de skal kontrahere sig i forbindelse med sport. Men det er jo kun et teoretisk problem. For de fleste som anvender bælte ved tunge løft, træner jo almindelig mavetræning ved siden af. Så jeg kan ikke se det er noget problem.

Thomas

Link to comment
Share on other sites

Jeg pådrog mig en ret så smertefuld lænd/ryg skade i december. Denne har jeg døjet med siden da. Omkring sommerferien begyndte jeg dog at lave hyperextensions efter råd fra Xax, og i sammenhæng med dette begyndte jeg at bruge bælte i alt hvad der hed squat og dødløft.

Jeg laver ikke længere hyperextensions, men jeg bruger stadig bælte til squat og dødløft lige fra opvarmning, og i dag har min ryg det MEGET bedre end tidligere. Det er rart at man igen kan komme hjem fra træning uden at skulle have stærke smerter resten af dagen/aftenen -

:a-okhand::a-okhand::a-okhand: for mit bælte :)

Link to comment
Share on other sites

Thomas: EMG kan ikke vise noget om musklernes styrke, men kun om nervernes "fyring" på musklen..

Hvis bugindholdet skal presses imod bæltet kan det vel ikke være mavemusklerne som laver arbejdet, men derimod diaphragma. I lungefysioterapien arbejde man med diaphragmatisk vejrtrækning, og inspirationen fortages ved at kontrahere diaphragma, som derved presser bugindholdet fremad.. Ved eksspirationen kontraherer man mavemusklerne, for at lave forspænding i diaphragma. Det pres som bugindholdet yder på bæltet, må alt andet lige spare mavemusklerne for arbejde, men øge arbejdet i diaphragma. Det er en interessant metode, idet den jo så vil tillade et større lungevolumen under arbejdet.

Jeg mener stadigt at det er et reelt problem i praktisk brug. Hvis man forudsætter at det arbejde man laver i sporten (Eks. løft i brydning) kræver en 1RM belastning af udøveren, vil han efter at have trænet et "kunstigt" højt 1RM i træningssalen altså kunne løfte mere end han mavemuskler kan holde... Jeg ved det er en teoretisk diskussion, for bryderen vil jo så bare løfte lidt mindre, så han ikke "taber" maven..

:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

EMG kan ikke vise noget om musklernes styrke, men kun om nervernes "fyring" på musklen..
Nej, men det viser noget om musklernes aktivitet med bælte vs. uden bælte. Nu sagde jeg jo også at Siff lavede muskelspændingsmålinger ved siden af.
Hvis bugindholdet skal presses imod bæltet kan det vel ikke være mavemusklerne som laver arbejdet, men derimod diaphragma.

Yep. Men hvis du har prøvet at lave tunge squat og dødløft sæt, så vil du også vide at rectus abdominis og begge obliquus muskler laver et kraftigt isometrisk arbejde for at opretholde den nødvendige stabilitet. Bælte eller ej.

Det er en interessant metode, idet den jo så vil tillade et større lungevolumen under arbejdet.
Ja, og hvad der er endnu vigtigere for løfteren, er at omkredsen rundt om maven øges. I squat er en stor maveregion med til at give optimal kraftoverførsel fra ben til stang og et bedre tyngdepunkt. Så jo mere man kan presse maven ud, jo bedre er det.
Hvis man forudsætter at det arbejde man laver i sporten (Eks. løft i brydning) kræver en 1RM belastning af udøveren, vil han efter at have trænet et "kunstigt" højt 1RM i træningssalen altså kunne løfte mere end han mavemuskler kan holde...

Som sagt mener jeg ikke det er et problem hvis man træner tung mavetræning ved siden af. Og det gør de fleste som træner tungt squat og dødløft. Den spænding som genereres i f.eks mave bøjninger med vægt, kommer jo slet ikke i nærheden af den spænding som genereres i et dødløft maks forsøg uden bælte. Så umiddelbart kan jeg ikke se problemet. Sålænge man træner tung mavetræning ved siden af, så er der vitterligt ikke et problem.

Thomas

Link to comment
Share on other sites

Thomas: Hvad går en muskelspændingsmåling ud på?

Ja, mavemusklerne arbejder også men altså ikke så kraftigt som de ville være nødt til hvis man ikke bar bælte=mindre aktivitet/træning.

Hvorfor giver en stor maveregion optimal kraftoverførsel? :blink: ? Jeg kan se at tyngdepunktet flyttes lidt fremad og minimalt nedad, men hvad gør det godt for?

Det er som jeg sagde kun et problem hvis styrkeløfteren prøver at løfte det samme i anden sport, som han gør med stangen. Hvis det ikke betød noget, ville der jo ingen grund være til at bære bæltet når han løfter jern.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share