Beregn idealvægt

Med denne beregner kan du udregne din idealvægt. Den ideelle kropsvægt er den vægt, der teoretisk vil give dig det længste liv med færrest sygdomme.

Beregneren og teorien bagved sætter alvorligt spørgsmålstegn ved om folk virkelig skal tabe sig så meget som de tror.

Ønsker du blot at bruge beregneren og ikke benytte dig baggrunden for beregnere, så gå ned til bunden af denne side.

Baggrund for at beregne idealvægt


Idealvægten der beregnes her tager udgangspunkt i, hvad der er det optimale BMIi forhold til sandsynlighed for et langt liv med færrest sygdomme. Nyere store undersøgelser peger på, at den laveste dødelighed faktisk forekommer ved BMI-værdier tæt på overvægt. Man skal dog ikke af den grund stræbe efter et overvægts-BMI, da der er problemer forbundet med overvægt som ikke har noget med dødelighed at gøre. Dette kan f.eks. være problemer med slidgigt, udøvelse af fysisk aktivitet, søvn og ikke-dødelige sygdomme.

I beregneren er idealvægt sat, så der både tages hensyn til lavest dødelighed samt andre problemer der kan være forbundet med overvægt. Da BMI er misvisende for personer med enten en spinkel eller en kraftig kropsbygning er der indbygget mulighed for justering efter kropstype.

Andre bruger læste også disse artikler

No results have been returned for your Query. Please edit the query for content to display.

Hvor stor er usikkerheden på idealvægten?


I de fleste undersøgelser øges risikoen kun ganske let selv om BMI-værdien ligger et par BMI-point fra det optimale. Det betyder i praksis, at hvis din reelle vægt ligger indenfor +/- 6 kg af idealvægten, så er det stadigt indenfor det optimale område.

Hvor meget spiller kropsbygning ind?


Hvis man bare kigger på kropsbygning som forskelle i hvor kraftigt / bredt skelet man er udstyret med, så havde de oprindelige idealvægtstabeller fra 1960’erne en korrektion på plus-minus 10 % af kropsvægten. Kigger man på nyere studier, så ser det ud til, at det er normalt, at forskelle i skeletbredde kan påvirke kropsvægten 6-8 % i hver retning. I beregneren er derfor indbygget en justeringsmulighed på plus-minus 8 %.

Ofte stillede spørgsmål omkring idealvægt og beregneren

Skal man drikke fløde hvis man er for let?


Nej, selv hvis din kropsvægt ligger 5-8 kg under din idealvægt, så er det ikke fordi at du skal øge din fedtprocent, men derimod din muskelmasse. Det bedste du kan gøre er derfor at spise tilstrækkeligt med sund mad og lave aktiviteter der øger din muskelmasse.

Skal man gå på slankekur, hvis man er for tung?


Formodentlig ikke – set ud fra et sundhedssynspunkt. Hvis dit BMI er over 30 og du har lav muskelmasse og livsstilssygdomme som f.eks. type 2 sukkersyge, så bør du overveje at tabe dig, men ellers ikke. Slankekure vil for de fleste mennesker være skadelige på lang sigt.

Forskel på rygere og ikke-rygere


For rygere eller tidligere rygere gælder det, at lavest dødelighed ses ved højere BMI-værdier end for ikke-rygere. Forklaringen er til dels, at rygere ofte udvikler sygdomme (f.eks. KOL), som medfører lav kropsvægt. Rygere der endnu ikke er syge vil formodentlig være bedre rustet til at klare kommende sygdom, hvis deres kropsvægt er i overvægtsområdet. Idealværdierne i beregneren er sat i forhold til en blandet befolkning af rygere, ex-rygere og aldrig-rygere.

Betydning af alder


Generelt er det optimale BMI/idealvægt stigende med alderen. Groft sagt kan man sige, at unge mennesker helst skal være i normalvægtsområdet og ældre mennesker helst i overvægtsområdet. I hvert fald set i forhold til samlet dødelighed. Også for ældre mennesker skal man stadig huske på, overvægt kan give andre problemer f.eks. i forhold til bevægeapparatet og muligheden for at være mobil.

 

Idealvægt beregner 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Samlet konklusion

Meget tyder på, at vi skal have justeret vores grænser for hvad man anser for et sundt BMI. Generelt bør et BMI på mellem 20 og 30 ikke give anledning til bekymring, hvis man i øvrigt lever sundt. Selv hvis man har et BMI på mellem 30 og 35 og i øvrigt er helt fri for sygdomme, så er det formodentlig en dårlig ide at gå på slankekur. Specielt fordi vi ved, at slankekure er kort-tids sunde, men lang-tids skadelige. Undersøgelserne viser også tydeligt, hvor uhensigtsmæssigt det er at være undervægtig og derfor kan beregneren også hjælpe normalvægtige personer med at forstå, at de ikke skal tabe sig.

Suund.dk

Dette program til kvinder fokusere både på kost og motion. Programmet er lavet af nogle utrolig kompetente mennesker og får en klar anbefaling her fra.

OBS. Hvis du vælger sølvpakken får du også tilknyttet en kostvejleder som følger dig i 8 uger, hvilket er ret afgørende for om du får succes med dit vægttab.

Læs om programmet her

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]

Kommentarer:

Anna: Hvorfor ik
Emma: Vil gerne se hvor meget jeg skal tabe mig da Jeg er det man kalder overvægtig