Borg-skala på den brugbare måde
Borg-skalaen er et subjektivt værktøj til at styre træningsintensiteten med, så man undgår at skulle måle puls. Skalaen i sin oprindelige form har dog været lidt besværlig at anvende. Med denne MOL-udgave af den klassiske skala bliver det nu meget nemmere at forklare sig selv og andre hvor hårdt man skal træne for at det giver udbytte. Skalaen gives også som plakat klar til udprintning i A4, A3 og A2 format. Den oprindelige skala er udstyret med hjælpeordene: Meget meget let, Meget let, Ret let, Noget anstrengende, Anstrengende, Meget anstrengende og Meget anstrengende (Borgskala.pdf)
Problemet er bare, at når man sidder på kondicyklen, så kan det være svært at forholde sig til hvordan “Noget anstrengende” føles i forhold til “Anstrengende” eller “Ret let” i forhold til “Let” (og hvis man spørger i Nordjylland, så er “Noget anstrengende” hårdere end “Anstrengende”!).
I praksis er det kun nødvendigt at kunne skelne mellem nogle udvalgte niveauer på skalaen. Specielt udgør Borg 15 grænsen mellem det, som de fleste vil opfatte som moderat eller hård træning. Samtidigt er det også det niveau, de fleste skal stræbe efter at opnå i deres almindelige motionsaktiviteter.Ved at bruge beskrivelserne i skemaet nedenfor bliver det rimeligt enkelt at vurdere, hvor man er henne og dermed kunne vurdere f.eks. hvor hårdt man træner i forhold til anbefalingerne.
Det er mit håb, at denne guide vil erstatte de mange håbløse pulszonetabeller, som ellers hænger rundt omkring i de små træningsrum.
En note: Selvom der ikke står “sundhedseffekt” udfor Borg 16-20, så betyder det ikke at disse intensiteter ikke er sundhedsgivende, for det er de høj grad. Det skal blot forstås sådan, at det normalt er kondition og præstation, der er det primære fokus, når man bevæger sig op i dette hårde område.
Downloads:
[Ny Borg-skala i A2 format] | ||
[Ny Borg-skala i A3 format] | ||
[Ny Borg-skala i A4 format] |
Skrevet af Morten Zacho cand. scient. 27. februar 2008
Reference:
Borg G.
Perceived exertion as an indicator of somatic stress.
Scand J Rehabil Med. 1970;2(2):92-8.
Kommentarer: