Chokolade og sundhedRotteforsøg har tidligere vist, at disse dyr kun optager en begrænset del af fedtet fra cacaosmør. Man har ment at dette muligvis skyldes et højt indhold af calcium i dyrenes kost. Dertil har calciumtilskud vist sig at have en positiv effekt på kolesterolprofilen i blodet hos både dyr og mennesker. I dette forsøg ville man derfor undersøge effekten af at blande calcium i chokolade.Ti forsøgspersoner spiste 100 gram chokolade om dagen i 2 uger, hvilket de gjorde i to omgange. Den ene gang fik de bare almindelig mørk chokolade og den anden gang var chokoladen tilsat 2,25 % CaCO3 (svarende til 0,9 % calcium).

Analyserne af forsøgspersonernes afføring (!) viste at calciumtilsætningen gjorde at de optog 9 % mindre af energien fra chokoladen – primært fordi en del af fedtet forsvandt ud igen med afføringen. Blodprøver viste at calciumtilsætning gjorde at LDL-kolesterol (det onde) blev reduceret med 15 %, hvorimod HDL-kolesterol (det gode) var uændret.

Det skal bemærkes at hverken forsøgspersoner eller garvede slikeksperter kunne smage forskel på de to slags chokolade – som for øvrigt var fra Nestlé.

Konklusion: calciumtilsætning til chokolade reducerer det effektive energiindhold samt har en gunstig virkning på LDL/HDL-kolesterolbalancen i blodet. Dette kan ske uden at smagen påvirkes.

Redaktionens kommentar: Man skal bemærke to ting: 1. ovenstående er en sammenligning mellem chokolade og calciumchokolade – ikke mellem ikke-chokolade og calciumchokolade. 2. caciumchokoladen var lidt mindre fedende, men ikke decideret “light”.

Der er ingen tvivl om at vi i fremtiden bliver overdænget med “functional foods” – altså madvarer som er blevet modificeret, så de har en række gode egenskaber de normalt ikke har. Chokoladen her, har vi ikke noget problem med, da det er udemærket at få rigeligt med calcium. Vi vil dog løfte pegefingeren overfor madvarer, der er designede til decideret at “snyde” kroppen, som f.eks. Olestra – det ikke-fedende fedt.

Artiklen er publiceret i et seriøst tidsskrift, men det skal bemærkes, at forsøgende er udført på Nestlé Research Centre i Lausanne.

Reference:
Calcium supplementation of chocolate: effect on cocoa butter digestibility and blood lipids in humans
Shahkhalili Y, Murset C, Meirim I, Duruz E, Guinchard S, Cavadini C, Acheson K
Am J Clin Nutr 2001 Feb;73(2):246-52

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *