Fabrikanterne af sportsudstyr gør sig store anstrengelser for at udvikle sindrige dæmpningssystemer i sålen på deres løbesko. Det vægtigste argument er som regel, at man derved mindsker risikoen for skader. Forskningen har imidlertid ikke kunne støtte denne antagelse. Man har f.eks undersøgt hvordan kræfterne forplanter sig op igennem benet ved hælisæt, og konkluderet at belastningen ikke blev mindre med en blød sål.

Hvorfor nu det? Svaret skal findes i, at skoen jo skal fungere sammen med resten af kroppen. Studier har vist at musklernes sammentrækningsmønster ændrer sig, når man ændrer egenskaberne for skoen. Nervesystemet justerer benmusklernes aktivitet, så chokbølgen ved hvert hælisæt bliver reguleret.

Man kunne forestille sig at kroppen justerede hælisættet således at chokbølgen blev dæmpet mest muligt. Dette er imidlertid ikke tilfældet. Forskerne konkluderede noget overraskende, at kroppen primært forsøger at mindske alle bløddelsvibrationer. Ja, for at sige det lige ud: kroppen vil helst undgå at fedtet blævrer! – eller sagt lidt pænere: kroppen stræber efter at løbe “komfortabelt”.

Det har været foreslået, at man løb mere økonomisk med en hård sko, men også her må forskningen melde hus forbi. Studier har vist, at nogle personer forbedrer deres løbeøkonomi, hvorimod andre får dårligere løbeøkonomi når de skifter til en hård sko. I det hele taget har det vist sig at være helt individuelt, hvorvidt forskellige personer fungerer bedst med en hård eller en blød sål i løbeskoen.

Redaktionens kommentar: B.M. Nigg, der har skrevet den omtalte artikel, er en af verdens førende forskere indenfor sko’s betydning for idrætsbelastninger. Det mest bemærkelsesværdige er, at han IKKE finder nogen støtte i litteraturen for at dæmpning i sålen begrænser antallet af skader. Dette på trods af at der foreligger en del undersøgelser. Dette udelukker ikke, at der er en sammenhæng som blot ikke er blevet beskrevet endnu, men noget tyder på, at det ikke er så afgørende som producenterne hidtil har fortalt os gennem reklamerne.

Man skal naturligvis ikke læse ovenstående således, at det er ligemeget hvilket fodtøj man løber i. Der er forskel på løbesko. Men, det er bare ikke sikkert, at det er den superdæmpede sko til 1499 kr. der er den bedste. Der er desuden mange andre kvaliteter ved en sko der vigtige (støtte, vægt etc.). Den bedste test af en løbesko er ikke et blik på hælen eller prisen, men en prøvetur, hvor man får lov at mærke om skoen føles “rigtig”.

Reference:
Impact forces and muscle tuning: A new Paradigm
BM Nigg and M Wakeling
Exercise and Sport Sciences Reviews
Volume 29 • Number 1 • January 2001

Similar Posts

One Comment

  1. Jeg oplevede skavanker med alle sko der havde støddæmpningen omtalt i artiklen. Blev først fri af mine smerter da jeg købte en ny type af sko baseret på forsking der hedder Oesh. Prøv dem hvis alt andet ikke virker. Kunne også være spændende hvis du kunne teste dem Morten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *