Tidligere blev det betragtet som doping hvis koffeinmængden oversteg 12 mikrogram pr. milliliter i urinen. Nu er koffein ikke længere på dopinglisten, men det er stadig interessandt at man faktisk kan få en anseelig præstationsforbedring med koffein – og det ved mængder der er mindre end det der tidligere var forbudt.

For at overskride den tidligere grænse på 12 mikrogram pr. milliliter i urinen er det doping skal man op på anseelige mængder stærk kaffe (ca. 7-8 kopper) og i langt de fleste tilfælde vil præstationsevnen alligevel blive spoleret på grund af dårlig mave inden da.

Øger koffein præstationsevnen?
Ja, i adskillige undersøgelser har vist at forøgspersoner kunne arbejde med en høj belastning i længere tid når de havde fået et koffeintilskud. Hvad der er ret interessant er, at den optimale dosis koffein kun gav anledning til koncentrationer i urinen, der svarede til under halvdelen af den tidligere dopinggrænse. Den højere dosis gav faktisk dårligere effekt.

Øger kaffe præstationsevnen?
Måske hvis du er lige ved at falde i søvn, men ikke i forbindelse med længerevarende fysiske præstationer. I en ret interessant forsøgsrække gav man forsøgspersonerne forskellige drikke: koffeinfri kaffe, koffeinfri kaffe tilsat koffein, alm. kaffe, kornkaffe (placebo) eller koffein i vand. Drikkene blev afstemt, så der var den samme mængde koffein i dem alle bortset fra den uden koffein. Overraskende viste det sig, at når koffein var i forbindelse med almindelig kaffe, havde det ingen præstationsfremmende effekt: Derimod var effekten tydelig, når koffeinen var i vand eller kornkaffe (der ikke har noget med kaffe at gøre). Det lader altså til, at der er nogle af de flere hundrede stoffer, der er i kaffe, der blokerer for den præstationsfremmende effekt.

Hvad nu hvis man er vant til at drikke meget kaffe?
Forsøg med forsøgspersoner der var vant til at drikke kaffe har vist at uanset om de holdt 0, 2 eller 4 dages pause fra kaffedrikkeriet, så havde de den samme gavnlige effekt af koffein som folk der normalt ikke drak kaffe.

Øger cola præstationsevnen?
Mængden af koffein i cola er ca. 1/3 – 1/4 af hvad der er i kaffe. Til gengæld er der sandsynligvis ikke de samme “hæmmende” stoffer i cola’en som der er i kaffe. Det er dog ikke undersøgt om koffeinen i cola har mere effekt end koffeinen i kaffe. Cola indeholder desuden en masse sukker samt en lille smule salte, hvad der i sig selv kan være gavnligt for præstationsevnen. På den måde er cola, ligesom andet sodavand, i princippet en sportsdrik. En undersøgelse har vist at cola er den foretrukne drik hos professionelle cykelryttere. Nogen vælger at fortynde cola’en med vand. De fleste vælger nok også at ryste bruset af inden de drikker det.

Anbefalinger:
Hvis du er idrætsmand kan du roligt fortsætte med at drikke din almindelige morgenkaffe også når du skal til konkurrence. Du præsterer ikke direkte bedre fordi du drikker kaffen, men hvis det er det, der gør dig frisk og giver dig en god start på dagen – ja, så vil det nok i den sidste ende have en positiv effekt på præstationen.

Den rene koffein, der altså virker præstationsfremmende, kan man godt indtage i moderate mængder uden at det betragtes som doping. Vi anbefaler dog ikke, at man begynder at eksperimentere med ren koffein, da det for de fleste blot vil resultere i galoperende puls og svedeture. Desuden kan du heller ikke uden videre købe ren koffein, da det for nogle år siden blev receptpligtigt.

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 2002, opdateret 2008

Similar Posts

2 Comments

  1. Koffein blev for flere år siden fjernet på WADA´s liste over forbudte stoffer. Koffein er altså ikke længere doping.

  2. Hvad med energidrikke som f.eks. Red-bull? De har koffein (og mange andre stoffer). Vil de mon ikke have en positiv virkning, eller skal man drikke alt for meget før det er tilfældet?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *