Fiskestang – Din guide til at vælge den rigtige fiskestang

Én ting er at fange noget, det har du desværre ingen garanti for, men du kan selv gøre meget for at give dig selv de bedste odds for fangst. En god fiskestang er alfa omega, når du skal sikre dig, at du klar til dit livs måske første eller største bid. Men hvilken stang passer til det, du gerne vil? Og hvilket mærke skal du vælge?

Hvilken fiskestang skal jeg vælge?

Der er fiskemuligheder overalt i Danmark, det er bare om at få fat på en fiskestang og komme i gang. Du skal naturligvis have tilladelse til at fiske de steder, hvor det er påkrævet, men derudover behøver du ikke andet end lysten. Den rette stang til den type fiskeri, du gerne vil afprøve er vigtig, og er du i tvivl om, hvilken slags fiskeri, du kan lide, så vælg en allround stang, der kan bruges til flere forskellige måder at fiske på. Og husk: Fiskene bider på hos både nybegyndere og de øvede – så chancerne for at få bid er lige så store for dig som nybegynder!

Herunder kan du læse mere om de forskellige typer af fiskestange, som du kan vælge i mellem.

Brug en bombardastang

En bombardastang er en 11-12 fods fiskestang til at kaste med. Du bruger den typisk ved kysten med et lod og en flue for at lokke de kystnære fisk til. Et lille plastiklod halv fyldt med vand holder linen flydende, mens fluen længere ude på linen lokker fiskene til. At fiske med en bombarda er lidt som at fiske med en spinne- eller en fluestang, du skal hele tiden kaste ud og trække forsigtigt ind igen, så fisken tror, at fluen er en svømmende godbid.

Fluestang som i England

En fluestang er en fiskestang, der er velegnet til at fiske i stillestående vand, det vil sige i søer og åer. Det er meget udbredt at fiske med flue i England, så du har måske set, hvordan denne type fiskeri er meget aktivitetspræget: Du kaster konstant linen ud og haler den langsomt ind igen. Er du typen, der elsker fred og ro og mangler en syssel, du kan sidde med indenfor i de kolde vintermåneder, så er fluefiskeri måske noget for dig – lav dine egne fluer, køb en fiskestang til fluefiskeri, og nyd det rolige vand i smuk natur omkring søer og åer.

En kraftig havstang

En havstang er i princippet det samme som en pirkestang. Kendetegnende for denne type fiskestang er, at den er kraftig og kan hale selv store fisk ind. Bundfisk som fladfisk og andre dybtliggende fiskearter skal ofte pirkes for at bide på – at pirke betyder konkret at lade enden af linen med krogen dale til bunds for derefter regelmæssigt at hæve stangen for at lade krogen falde igen. Denne bevægelse imiterer en syg fisk, der forsøger at svømme opad, men som hele tiden daler ned på bunden – og dette pirer eksempelvis rødspætter til at bide på krogen. Vælg en stang til at pirke med, hvis du har adgang til en båd.

Jerkbaitstang eller triggerstang?

En type fiskestang, som du kan bruge til at fiske efter de store gedder med, findes i to varianter:

  • En jerkbaitstang
  • En triggerstang.

Begge stænger er meget kraftige og modstandsdygtige overfor den kraftfulde gedde med de mange, skarpe tænder. Disse typer stænger er velegnede til stilstående vand i søer eller brakvand, og den meget stive fiskestang adskiller sig i de to varianter primært i størrelsen. Jerkbaitstangen har en cirka længde på 5-6 fod og kan bruges til multihjul, mens en triggerstang er en smule kortere, lidt mindre stiv og primært bruges til lidt mindre agn. Bor du i nærheden af en smuk sø med fisketilladelse, og har du adgang til en lille jolle, så er geddefiskeri med en jerkbaitstang eller dens lillebror, triggerstangen, en oplagt fiskemulighed.

Rejsestang til ferien

En genial løsning til dig, der rejser meget eller bare gerne vil prøve at fiske lidt på ferien, er en rejsestang. En rejsefiskestang er en fiskestang, der kan skilles ad i mindre dele og være i et rør på størrelse med et plakatrør. Det er en tynd, men meget solid og fleksibel fiskestang, der kan bruges til mange forskellige typer fiskeri. Hvis du skal på ferie ved en skøn strand, en smuk å eller nogle fantastiske klipper, så medbring en rejsestang, og undgå at bruge en formue på en kommerciel turistfisketur. Måske kan du også være så heldig selv at finde en lokal fisker, der mod et mindre beløb vil tage dig med ud på åbent hav.

Spar plads med en teleskopstang

Som navnet afslører, er en teleskopstang en fiskestang, der kan trækkes ud for at blive længere. Denne type stang kan bruges til stort set alle typer fiskeri og er en god løsning til dig, der gerne vil have en allround fiskestang, når muligheden for den ene eller den anden type fiskeri byder sig. Stangen fylder ikke meget, når den er skubbet sammen og kan derfor nemt opbevares i garderobeskabet i en bolig uden at optage plads. Vælg en teleskopstang, hvis du ønsker en stang, der ikke optager unødigt plads, og som er nem at have med på farten.

Spinnestang og kastestang

En spinnestang er en kastestang – med andre ord en fiskestang, du bruger til at kaste med. At kaste betyder, at du løsner linen på hjulet, kaster krogen med blink eller wobler ud i havet og langsom ruller linen på hjulet ind igen. Denne konstante kasten og rullen ind skaber en illusion om at blinket eller wobleren (som er små metalfisk i forskellige størrelser og vægt) er en fisk, der svømmer hurtigt igennem vandet. Rovfisk som torsk og laks bider gerne på en kastestang. Du kan bruge en kaste- eller spinnestang til at fiske med fra kysten eller fra en båd.

Fisk med surfstang pĂĄ stranden

Ikke alle slags fiskestænger bærer nødvendigvis et navn, der afslører, hvor de skal bruges – og dog. En surfstang er ikke til fiske med fra et surfbræt, men til at fiske med fra en strand. Den mere end 12 fod lange fiskestang anvendes typisk til fladfisk ved kysten, hvor du står på stranden og kaster ud. Det ses ofte ved vestkysten, hvor havet er i bevægelse, og fladfiskene går længere ind. En fiskestang til stranden er genial til dig, der lever nær vandet, og som ikke har adgang til en båd.

Trollingstang pĂĄ havet

Har du båd eller adgang til én, er en trollingstang uundværlig. Trolling betyder at sejle langsomt med en fiskestang (og ofte flere) i vandet. Båden er således den, der holder fiskestængerne, og du tager dem kun i hænderne, når der er bid, og du skal trække linen ind. Trolling kræver en solid fiskestang, der kan modstå de sommetider langvarige fights, der kan være med en stor laks eller havørred. Som nybegynder er det ofte en god idé at alliere sig med en mere erfaren lystfisker, hvis du gerne vil have succes med trollingmetoden.  

Find fladfiskene med pirkestang

Og så er der de små flade fisk til smørrebrødet: Fladfisk. Hvis du skal fange fladfisk fra en båd, behøver du en fiskestang, der egner sig til at pirke. En pirkestang adskiller sig fra andre typer fiskestænger ved at være fast, men med en meget følsom spids. Den følsomme spids giver vibration tilbage i din hånd ved selv den mindste bevægelse på havbunden – det betyder, at når spidsen på pirkestangen vibrerer, så er det tid til at tjekke om der er bid. Skal du pirke efter fladfisk, så sørg for at vælge en fiskestang, der passer til netop denne type fiskeri.

Vælg en fiskestang fra en af de bedste mærker

Nu hvor du ved, at en fiskestang ikke bare er en fiskestang, så er det næste, du skal beslutte dig for: Mærket. Hvilket mærke skal du vælge? Er nogle mærker bedre end andre, og hvornår kan det betale sig at betale lidt ekstra? Tre populære mærker i forskellige ender af prisskalaen med forskellige fordele:

  • Okuma
  • Savage gear
  • Shimano.

Okuma

Har du brug for en god begynder fiskestang er en fiskestang fra Okuma et godt valg. Billige priser og alt det mest nødvendige for dig, der bare gerne vil ud at fiske lidt engang i mellem eller afprøve om fiskeri overhovedet er en sport for dig. Giv grej fra dette prisbevidste mærke i gave til ham eller hende, der aldrig har prøvet at fiske før – så er basisgrej på plads uden de store ekstraomkostninger.

Savage gear

Det væsentlig dyrere mærke Savage gear byder på en fiskestang i høj kvalitet med lang holdbarhed. Her får du en fiskestang, der holder igennem hele fasen som nybegynder og mere avanceret. Har du prøvet at fiske før og ved, at det er sport for dig, så kan du ligeså godt købe god kvalitet fra starten. Mærket laver specialgrej og er særlig velegnet til fiskeri i åer eller søer.

Shimano

De fleste kender mærket fra cykelverdenen, men også inden for fiskeri skinner den høje kvalitet igennem. En fiskestang fra Shimano er en allround fiskestang, som kan bruges til både kyst, hav og ferskvandsfiskeri. Selvom prisen ligger i den høje ende, får du meget for pengene, fordi en stang kan bruge til de fleste typer fiskeri.

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmĂĄl til noget, sĂĄ kan du sende mig en mail pĂĄ [email protected]