Den kedelige gamle mands ultra løbe log.


Arcus
 Share

Recommended Posts

Igår blev der ikke trænet, da jeg brugte dagen med mine unger i Fårup Sommerland.

Det er ikke ofte jeg er i sommerland, men det er sgu meget sjovt en gang imellem.

Fik desværre ikke prøvet deres nyeste rutschebane da der var over 1 times kø. Men både Falken og Lynet blev da prøvet. Lynet er klart den sjoveste af de 2.

Min søster og hendes unger var også med, men da hun ikke er rutschebanen typen, fik jeg æren.

Efter 8 timer i sommerland var jeg sgu træt.

Idag skulle der dog trænes en smule.

3 km løb til centeret, lavet som teknik træning. Fokus på at slappe af, kadence og helt roligt.

Dagens styrketræning stod på.

Squat - Saftey Bar
5x5 a 65
Konservativt kørt. Der kunne godt have været 70-75 kg på.

Skrå bænk press
5x5 a 60
Det var den helt rigtige vægt.

Dips
5x5 a kropsvægt + 5 kg
Øgede ekstravægt med 5 kg idag. Det var tungt men ikke mere en at jeg tror jeg kan smide mere på.

Situps
3x10 a Kropsvægt + 10 kg

Færdig -
Det var en dejlig kompakt træning. De vigtigste løft som er squat og bænk blev udført. Næste uge er jeg på Sjælland og kommer næppe i nærheden af tunge vægte. Så det bliver Air squats og pushups krydret med mobilitets træning.

Løb hjem 3 km. Igen helt roligt med fokus på at slappe af. Jeg kan mærke på mine knæ og IT bands når det lykkedes mig at slappe rigtigt af. Der var øjeblikke hvor det føltes som om teknikken spillede.

Link to comment
Share on other sites

Idag blev det til endnu en omgang løb med fokus på teknik og kadance.

4 mindre ture af 700-800 meter.

1 tur af 3 km.

Allesammen i roligt tempo. Der var øjeblikke hvor teknikken føltes god.

På posetiv siden er at jeg har løbet omkring 30 km i denne ugen sammenlagt, med fokus på teknikken.

Link to comment
Share on other sites

Søndag blev brugt på at komme til Sjælland. Rimeligt rolig togtur, med ungerne. DSB var præcise og til tiden. Skønt.

jeg var rimeligt sent fremme, så der blev ikke tid til noget løb eller træning.

Mandag, blev der tid til en omgang teknik træningsløb omkring Gentofte sø. Det er hård grussti så lidt blidere ved fødderne end asfalt.

Det blev til 2 rundter + det løse så omkring de 6 km i noget 6 min/km tempo. Det var varmt, men jeg kan nu godt lide varmen. det er bedre en fugt og regnvejr.

Tirsdag er det blevet til endnu nogle ture omkring Gentofte Sø, 3 rundter plus det løse så omkring 8 km teknik træning i mit gamle rolige tempo, der er omkring 5.30, pulsen lå på de 138 bmp så det var lige som det skulle være. Joggede af ca 1 km. jeg er ved at få lidt mere styr på løbestilen, men jeg kan godt mærke at jeg ikke skal løbe alt for langt over de 8-10 km før jeg begyder at sløse lidt. Løber med metronome, og det kræver faktisk lidt ekstra krafter at tænke kadance, ret løbestil, og så huske at trække og slappe af.

Men det er super posetivt at jeg ikke kan mærke noget brok fra knæ osv, når jeg husker at slappe af og fokusere på løbestilen.

Link to comment
Share on other sites

Teknk træning og let løb.

Var på lidt vildmarks camping idag og igår på en af de mange pladser man kan benytte i de danske skove, sammen med kæresten og ungerne. Det var sgu hyggeligt, og havde ansvars bevist tjekket naturstyrelsen og den lokale kommunes hjemmeside, for at tjekke op på eventuelle forbud mod åben ild.

Efter en nat i telt, var der tid til lidt teknik træning med kamera på og derefter en lille 4.5 km luntetur.

Hjemme ved PCen kunne jeg tjekke de 4 korte pas jeg havde fået filmet af min løbetil. Der er stadig meget at rette på, specielt når vejen hælder lidt. Lidt for tilbagelænet i overkroppen, og stadig en lille hællanding. Video er godt til teknik træning men brutalt ærligt.

Jeg har planer om lidt ekstra øvelser der skulle aktivere Hams mere plus, jeg har aftalt med kæresten at der bliver filmet lidt løbestil i næste uge. Korte pas, og så en kurtig gennemgang af filmen tror jeg er vejen frem, så jeg kan afstemme det jeg tror jeg gør med det jeg faktisk gør.

Link to comment
Share on other sites

Idag er det blevet til 6 km roligt løb. Fokus på stilen og sekundært kadencen. Følte at det kørte meget bedre idag. Fokus på hivet og afslappede fødder.

Forskellen kunne også mærkes da jeg var færdig, i form at friske fødder og knæ.

Det kræver en del af min tålmodighed ikke at løbe lange ture i øjeblikket. Så det er meget rart at se og føle lidt fremgang, og tænke løbestils ændringer som en langsigtet investering.

Det er dog ganske rart at komme afsted hver dag, specielt når jeg ikke har mulighed for at styrketræne lige pt. Da jeg er på Sjælland.

Link to comment
Share on other sites

Sidste uge var jeg på sjælland, og menuen stod primært på mindre løbeture, og træning af POSE running.

Alt i alt blev det til omkring 30 km sammenlagt, og ingen ture over 8 km.

I dag blev det til 6 km @ 5.31 min/km.

Link to comment
Share on other sites

Har du læst denne tråd? http://www.motion-online.dk/fora/index.php?showtopic=61360 :smile:

Ikke at jeg syntes du bør stoppe indlæring af pose-running. Jeg kender flere, der hårdnakket påstår pose-running har givet dem flere minutter på en 10km. Men jeg mener alle virkelig bør overveje, hvorfor de vil lære sig selv en ny løbestil (gælder ikke kun pose). Jeg kender endnu flere, der skifter til denne populære dille "bare fordi det skulle være bedre", hvilket aldrig er blevet dokumenteret (måske endda tværtimod).

Link to comment
Share on other sites

@ venaN

Jeg har bestemt læst artiklen i linket og flere andre artikler omhandlende chi, pose og what ever running.

Det er heller ikke som sådan hard core poserunning jeg har været på kursus i, men der er fokus på at lande kompakt afslappede, og at aktivere andre muskler.

Diskussionen om tynget kræft, skader osv vil jeg lade andre om. Men løb belaster og fx poserunning fjerner ikke belastningen men flytter den et andet sted hen.

Når jeg ser film af elite løbere og motionister er der en tydelig forskel i hvordan der løbes, og landes, og det uanset hastighed. Jeg tror det er en god ide at arbejde med teknik i løb, lige så meget som i fx styrketræning.

I mit eget tilfælde har jeg oplevet at de problemer jeg har haft med knæ osv, forsvinde når jeg har fokus på løbe stilen, og den kompakte landing. Så for mig handler det om at det virker, og derfor bruger jeg energi på det.

Jeg har en uunderbyggede formodning om at mange løbere ville døje mindre med skader i knæ osv. Hvis de fokuserede på at lande kompakt, om det er på hæl eller mellem fod er nok mindre vigtigt.

Link to comment
Share on other sites

Nu regnede jeg også med, at du havde en fornuftig tilgang til fænomenet :smile:

At flytte fokus på belastninger, eller at fremme generel løbeteknik kan jo være ganske fornuftigt. Jeg syntes bare, det er synd for alle dem der tager på kursus i Pose-running, og derefter lader sig overbevise om, at det er det eneste rigtige.

Link to comment
Share on other sites

Jeg syntes bare, det er synd for alle dem der tager på kursus i Pose-running, og derefter lader sig overbevise om, at det er det eneste rigtige.

Det kunne jo være, at det rent faktisk var det eneste rigtige :laugh:

Nej, alvorlig talt, man skal da ikke blive hellig, men det lader til at virke for en del. Jeg undrer mig blot over, at der er så mange motionsløbere, der ikke rigtig arbejder med teknikken. Det behøver såmænd ikke være pose eller chi eller noget andet fancy-pantsy. Bare man forholder sig lidt mere bevidst til sit bevægelsesmønster og ser det som noget, der kan optimeres på. Det gør de færreste (og ja, det er en påstand, men jeg tør godt stå inde for den ud fra løbetræning og motionsløb med en virkelig stor portion løbere).

Link to comment
Share on other sites

Jeg er bare personlig overbevist om, at grundprincipperne i Pose-running ikke holder (færre skader, bedre løbeøkonomi, hurtigere tider), dermed ikke sagt det hele er rent BS.

Men nu skal vi jo ikke gøre Arcus' fine log til en Pose-debat :smile:

Jeg mener faktisk også det er ganske fornuftigt at den almindelige motionist som udgangspunkt ikke arbejder med løbeteknik (andet end ret ryg, og kropsholdningen generelt).

Forklaring: Hvis man vil arbejde med sin løbeteknik, er det hammer vigtigt, at det er en kompetent instruktør der underviser. Ingen tvivl om at alle kan forbedre deres løbeteknik. Men hvis du tager en random youtube-video, en tilfældig artikel, eller en inkompetent instruktør, så er der god sandsynlighed for at du laver rav i den. Løbeteknik er ikke ligeså nemt at gå til som styrketrænings-teknik. Hvor styrke har nogle klare rettesnore og bevægemønstre der skal overholdes, er løbeteknik lidt mere kompliceret. En vægtstang eller håndvægt skal altid have den samme bane/bevægemønstre, som ikke kræver en flerårig uddannelse at sætte sig ind i. Men løbeteknik kan variere ret kraftigt fra person til person, f.eks. fordi vektor gennem kroppen kan variere betydeligt. Genetik og individuel anatomi spiller en langt større rolle, som netop kræver en længerevarende uddannelse at sætte sig ind i. Derfor syntes jeg egentlig, det er ganske fint at den almindelige motionist stoler på sin krop langt hen ad vejen, og kun fokusere på at ændre sin løbestil, hvis man får koblet en virkelig kompetent person ind over.

Link to comment
Share on other sites

Løbeteknik er ikke en skid kompliceret. Enhver kan da prøve at ændre lidt på kropsholdningen, skifte kadence og tempo og derefter mærke efter, hvordan det føles. At løbe burde da være det mest naturlige i verden. You are an experiment of one. Det er ikke et minefelt, hvor man ryger i luften på grund af en forkert bevægelse :happy:

Problemet ligger jo netop i, at langt de fleste motionister ikke lytter efter kroppen. Mange af dem har stillesiddende arbejde, går i uhensigtsmæssige sko og så køber de alt det BS, der gennem årene er kommet fra skofabrikanterne. Jeg har høstet erfaringer med løb siden slutningen af 1970'erne og tro mig: Der er ingen grænser for vrøvlet.

Skal jeg opsummere 35 års indtryk, så har der vel været en "revolution" inden for løbesko hver 2.-3. år. Lige nu er det Adistar Boost. Jeeeez ... Endnu en brik i det endeløse freakshow af mærkelige teknologier. Her siger jeg bare ganske stilfærdigt: Vi kan ikke "teknologificere" os til en mere naturlig måde at løbe på. Det kan vi kun ved at lytte til kroppen.

Og her er problemet: Den "almindelige motionist" stoler netop ikke på kroppen, men får en såkaldt løbetest og en lang forklaring i skobutikken om, at pronation er farligt, og at man skal lade "skoen gøre arbejdet" etc. Det gør blot fødder og ankler mere slappe, så får man indlæg, de bliver mere slappe og voila, vi har den negative spiral. Antallet af skader er jo ikke ligefrem for nedadgående ...

I min løbeungdom var Arthur Lydiard den helt store løbeguru. Han havde på mange måde fat i noget rigtigt. Når man i dag genlæser hans bog fra dengang, er der også nogle fuldstændig vanvittige ting, der nærmest lyder som voodoo. Når du siger en "virkelig kompetent person", så skifter det derfor med tiden, hvad man opfatter som kompetent. Det er et flydende begreb.

Det var sådan cirka verden ifølge undertegnede. Og bemærk: Ikke et ord om pose :laugh:

Link to comment
Share on other sites

Det kan vidst hurtigt blive en længere debat :smile:

Jeg er ikke sikker på vi er total uenige. Kropsholdning og tempo ser jeg ikke som decideret "løbeteknik", det går vist mere ind under "sund fornuft". Vi er helt enige om, at rigtig mange danskere har en elendig kropsholdning, og der bør man som enkeltperson helt klart stramme op. Kadence kan de fleste også lege med uden problemer. Der jeg mener man bør stoppe op og tænke sig om er, hvor man præcis skal lande på foden, hofterotation, knævandring, eller andre finurligheder der kraftigt ændre ens (naturlige)bevægemønster.

Du har nemlig ret i, at der er ingen grænser for vrøvl og BS rundt omkring. Der er f.eks. nogle der tror, man kan løbe hurtigere, hvis man læner sig forover :laugh:

Link to comment
Share on other sites

.... andre finurligheder der kraftigt ændre ens (naturlige) bevægemønster.

Det er vel lige præcis her, hunden ligger begravet, for hvad er ens naturlige bevægemønster? Er det den måde at bevæge sig på, som vi har udviklet os til gennem evolutionen - det vil sige vores naturlige udvikling som art? Eller er det den måde at bevæge sig på, som vi hver især er blevet "opdraget" til gennem vores barndom og ungdom, gennem sport, stillesiddende/aktivt arbejde, motion i hverdagen, brug af sko etc.?

Hvis vi taler om en "urmenneskelig" naturlighed, er det fx helt ved siden af at lande på hælen, når man løber, for det er en meget moderne opfindelse, der kun har kunne lade sig gøre på grund af kraftig polstring i skoene. Hvis det er den helt individuelle naturlighed, vi taler om, så kan hællanding være det mest naturlige, hvis man har været vant til det gennem mange år. Og som man siger: If it ain't broke, don't fix it. :laugh:

I øvrigt er det en meget udbredt misforståelse at poserunnning og den slags fokuserer på, hvordan man lander på foden. Det fokuserer man typisk slet ikke, men derimod på, hvordan "får benet med sig". Så må foden lande, som den nu engang gør. Det ender tit med at blive på en ret flad fod, faktisk. Så pose, chi etc. er ikke det samme som forfodsløb, hvad der er mange, der tror. Man skal heller ikke læne sig frem.

Link to comment
Share on other sites

"I recall the words of jordi, my trainer. Running is an art, he said, like painting a picture or composing a piece of music. And to create a work of art, you have to be clear about four basic concepts: technique, effort, talent and inspiration. And all this must be combined i dynamic equilibrium.

You must have perfect control of technique and avoid superfluous movements that dont help drive you forward and only waste energy.

You must husband your movements, care for and protect them.

Every runner has a natural way to run, that he must follow and perfect.

There are runners who take big strides and runners who prefer small steps.

There are runners who run with their head erect and runners who stoop.

There is no way of running that can be imposed on everyone. There is no perfect way for every runner.

But everybody has his perfect way of running.

We discovered mine: it is running In step with nature, trying to comunicate through my steps what nature is communicating to me. Not leaving a single trace on the terrain where im running, trying to be as silent as possible. Running as if i were floating over the path so that the earth hardly feels my feet brushing over its stones. Running and adapting to the terrain, taking small steps when running or big strides when walking up steep slopes, or trying to transform downhill stretches Into a flowing dance between my body and the terrain. Never straining, but taking steps that flow naturally, as if they were an extension of the terrain."

- Kilian Jornet.

Link to comment
Share on other sites

"... trying to be as silent as possible."

- Kilian Jornet.

Her har The Great Man fat i noget virkelig vigtigt. Måske er det i virkeligheden det vigtigste tip: Løb så lydløst som muligt. Så løber du også effektivt. Det har jeg selv slået til lyd for (hø-hø) mange gange. Det koster energi at frembringe lyd. Og når jeg løber sammen med en stor gruppe motionister, så dokumenterer deres tunge flap-flap-flap! mod asfalten, at en masse god energi går til spilde, som de i stedet kunne bruge til at komme fremad med.

Link to comment
Share on other sites

Så må foden lande, som den nu engang gør.

Præcis :smile:

Naturlig er netop sat i parentes, fordi det kan være svært at definere "naturligt". Alle har deres individuelle bevægemønstre under løb, som man skal passe på med at ændre væsentligt på. Begynder du at løbe uden sko, bliver man helt naturligt en forfodsløber. Igen, ændre du ikke dit bevægemønstre, du tager bare skoene af.

Jeg mener egentlig bare følgende:

Every runner has a natural way to run, that he must follow and perfect.

There are runners who take big strides and runners who prefer small steps.

There are runners who run with their head erect and runners who stoop.

There is no way of running that can be imposed on everyone. There is no perfect way for every runner.

But everybody has his perfect way of running.

Jeg bliver simpelthen nød til at spørge, og så kører jeg ikke mere i det. Er det ikke et helt fundamentalt princip i Pose, at man læner sig lettere fremad for at bruge "tyngdekraften" til at hjælpe en fremad?

Link to comment
Share on other sites

Jeg bliver simpelthen nød til at spørge, og så kører jeg ikke mere i det. Er det ikke et helt fundamentalt princip i Pose, at man læner sig lettere fremad for at bruge "tyngdekraften" til at hjælpe en fremad?

Det er da helt fint at spørge og "køre lidt rundt i det" :happy:

En fordomsfri debat om løbestil er altid en god ting! Så må Arcus bare finde sig i, at hans logbog er blevet hijacket, mens han er på ferie. Det er det, der sker, når man lader sin log være alene hjemme :4trumpet:

Lad mig lige sige, at jeg er ikke nogen kapacitet på området. Jeg har været til kursus hos posemanden, men er landet i min egen løbestil, som absolut ikke er 100 procent tro mod hans principper. Jeg tror nemlig heller ikke på, at der findes ét facit for alle, men at enhver fugl må synge med sit eget næb.

MEN jeg tør dog godt sige, at man netop ikke skal læne sig fremad, tværtimod. Kroppen holdes lodret, så hoften kommer med frem i bevægelsen. Langt de fleste motionsløbere løber netop lidt foroverbøjet og "jagter deres eget hoved". Og ja, jeg har også set de mystiske videoer med ham, der nærmest er ved at falde hele tiden. Det har intet med pose at gøre.

I mine øjne er den bedste introduktion til at få en mere økonomisk og "naturlig" (hvad det så end er) løbestil stadig Lee Saxbys meget pædagogiske forklaring i nedenstående video. Ja, det er en reklamevideo, men den forklarer emnet, så man kan følge med og få en god fornemmelse af, hvad principperne går ud på. Enjoy :bigsmile:

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Hvis vi ser bort fra den indirekte sætning, "det er forkert at løbe med traditionelle sko", så er det jo en ganske fin video.

Han snakker netop også om, at lade foden finde sit eget naturlige(det er virkelig et dårligt ord) bevægemønster. At rette op på kropsholdningen, er lige netop der jeg mener alle bør tage fat. Er man en garvet hund i faget, er det da også helt fint at analysere ens løbestil nærmere. Det er hr. og fru Danmark, jeg mener skal være påpasselige med at ændre deres løbestil markant, da de ofte vil rende i noget udokumenteret hokus-pokus. Jeg kan f.eks. garantere, at der er mange pose-runnere (og andre for den sags skyld) der læner sig lettere forover, selv om vi er helt enige om, at det er lidt noget vrøvl.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har det helt fint med at have en debat om løbestil i min log.

Og så længe der er kvalificeret uenighed er det endnu bedre.

Det der kan undre mig i debatten om fx løbestil og det eneste rigtige, er vel at når man lære svømning eller optimal cykling er der vel ikke den samme lazes fair tilgang til det, og sætninger som at vi jo alle svømmer forskelligt, fordi vi jo har forskel i arm lægter osv?

Mit indtryk er at man har en ret godt ide om hvordan man optimalt bevæger sig fra A til B når man svømmer fx Crawl?

Det der slår mig når man ser elite løber er faktisk at de alle sammen næsten løber ens. bevares de løber i forskellige tempi, men deres landing er meget kompakt, og ofte er den ikke på hælen, men på mellemfoden, fordi de netop trækker benet eksplosivt op.

Lur mig om ikke mange af dem har haft en træner der har haft fokus på hvordan de bedst kommer fra A til B, ved at bruge kræfterne optimalt.

Og ja jeg tror faktisk der er en "optimal" løbe stil, lige så vel som der er en optimal svømme stil, eller optimal måde at Squatte på.

Når snakken falder på "pose runners" og det at læne sig, hinter det kraftigt af en løber der måske har luret en Youtube video og læst lidt om stilen. Det er også ganske okay, men problemet, som jeg kender fra mig selv, er at man tager fragmenter af helheden, og fokusere på det. Det er nemt at læne sig fremad, så det er det man gør, men mange glemmer at det er et resultat af at trække sine ben og være afslappet i landingen. Jeg fik selv en øjenåbner da jeg så min egen løbestil :4crutches:

I Born To run får forfatteren på et tidspunkt at vide at hvis det føles nemt at omlægge din løbestil, så gør du det forkert. Det kræver energi og kræfter at indlære et nyt bevægelses mønster, lige som det kræver tid og kræfter at lære en ordenlig Squat osv.

Jeg tænker at reaktionen mod en optimal løbestil, kommer fordi vi alle mener at løb er lige til. Det er blot lidt tankevækkende at de færreste reagere med samme energi eller indignation når talen omhandler vægt løftnings teknik eller svømning.

Jeg har dog selv en rimeligt pragmatisk tilgang til emnet. Som Henrik siger, hvis din løbestil virker for dig så er alt jo fint, men jeg kan godt finde på at henvise til fx posemanden hvis jeg snakker med folk der løber og de klager over knæ og hofte problemer.

Jeg har som før nævnt læst en den forskelligt omkring løb, løbe stil og skader.

Jeg syntes fx det er problematisk at nogle af de undersøgelser der er lavet af skader osv, tager udgangspunkt i en gruppe løber der "lære" pose running og så måler man på dem over fx 2-3 måneder. Sansynligheden for at de har lært en ny løbestil er tvivlsom.

Men vi står jo alligevel tilbage med det samme ubesvarede spørgsmål. Hvis fx adidas boost eller Nike XXX er så gode som de er, og løberen har fået en løbestil test, hvorfor er der så det samme antal skader når man løber i en Moderne løbesko vs en sko der minder mere om en track sko fra 65??

Edited by Arcus
Link to comment
Share on other sites

Torsdag:

8 km @ 5.15

Var træt og uoplagt, så valgte at løbe min tur før jeg nappede en lur. Det resulterede i at jeg blev glad og from.

Fredag

Semi tempo tur

2 km opvarm

5 km @ 4.50-4.45 ish

Gode ben. Det var varmt og fugtigt, men det var skønt at få lidt fart i benene og pulsen op. Syntes selv teknikken spillede 85% af tiden.

Edited by Arcus
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share