Der bliver talt meget om fremtidens doping – anvendelse af genteknologi til at øge præstationsevnen hos idrætsfolk. Hvor tæt er det på? – Tættere end de fleste regner med!

I et studie på 2 bavianer lykkedes det for forskere fra USA, at indsætte genet der koder for EPO i abernes muskelceller. Resultatet var, at abernes muskler begyndte at producere EPO, således at aberne markant øgede deres produktion af røde blodlegemer. Effekten var faktisk så høj at forskerne var nødt til at tappe blod fra den ene af aberne og erstatte det med saltvand, for at blodet ikke skulle blive for tykt. Efter 10 uger var abernes hæmatokritværdier øget fra ca. 39 % til henholdsvis 62 % og 75 %. Disse værdier holdt sig i de 6 måneder forsøget varede.

Aberne havde udover det tykke blod ingen negative reaktioner på indsættelsen af EPO-genet i deres muskler.

Et af de største problemer ved at skulle eftergøre forsøget på mennesker er, at når genet først er indsat kan man ikke uden videre “slukke” for det igen.

Reference:
Zhou S, Murphy JE, Escobedo JA, Dwarki VJ. Adeno-associated virus-mediated delivery of erythropoietin leads to sustained elevation of hematocrit in nonhuman primates. Gene Therapy 1998 May;5(5):665-70

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *