Graviditetstest – Undgå disse købsfejl

Når du har mistanke om, at du er gravid, er det altid en god idé at få vished – uanset resultatet. Derfor bør du tage en graviditetstest. Det er hurtigt og nemt og testen leverer et svar inden for blot et par minutter. Der findes mange produkter på markedet, der er til at stole på og lette at anvende. De helt modsatte graviditetstest er dog også derude og dem skal du undgå.

Hvad end du prøver på at blive gravid eller måske blot mærker symptomerne ud af det blå, bør du tage en graviditetstest. Når du er gravid, er der nemlig mange forholdsregler, du skal tage for at sikre dit barn den bedste start på livet. Og så er det jo ret praktisk som udgangspunkt i det mindste at vide, at der faktisk er et barn på vej.

Hvordan fungerer en graviditetstest?

Når du tager en graviditetstest og den viser et positivt resultat, er det, fordi den reagerer på hormonet Humant Chorion Gonadotropin, HCG. Dette hormon begynder din krop nemlig at danne kun kort tid efter, at et befrugtet æg har sat sig fast i din livmoder.

I de 10 første dage af din graviditet fordobles koncentrationen af HCG i dit system faktisk hver anden til tredje dag! Særligt i dit blod og din urin stiger mængden af hormonet voldsomt. Og det er netop dette, en graviditetstest udnytter.

Hvornår kan jeg tage en graviditetstest?

Det ideelle tidspunkt for at tage testen afhænger helt og holdent af den type graviditetstest, du vælger. Nogle graviditetstests skal tages på den dag, du ellers ville forvente din menstruation.

Andre kan tages allerede så tidligt som omkring otte dage efter den eventuelle befrugtning. Dette svarer til fem dage før din menstruation. Denne type graviditetstest kaldes den ”tidlige” type. Læs derfor altid på den medfølgende brugsanvisning og hav styr på din cyklus.

Hvor tidligt kan jeg tage en graviditetstest?

Generelt er det sådan med graviditetstest, at jo længere du venter med at tage den, jo mere kan du stole på det positive resultat. Der findes nemlig mange eksempler på, at et befrugtet æg udstødes af kroppen som følge af spontan abort.

Det vil sige, at ikke alle begyndende graviditeter bliver til et barn. Rent faktisk er det omkring halvdelen af alle befrugtede æg, der udstødes i løbet af de første seks uger. Vent derfor gerne tre dage til en uge, efter at din menstruation er udeblevet med at tage en graviditetstest. Selvom om det kan være svært at vente, er der rigtig mange gode grunde til rent faktisk at gøre det.

Hvilke graviditetstest skal jeg ikke købe?

Alle graviditetstests på det danske marked er så følsomme, at de viser dit resultat med 99,9 % sikkerhed. Dette er naturligvis forudsat, at du følger brugsvejledningen. Undgå derfor at købe graviditetstest, hvor brugsanvisningen er kompliceret eller måske udelukkende står på fremmedsprog.

At tage en graviditetstest er nemlig langt fra raketvidenskab og derfor bør brugsanvisningen ikke få det til at virke sådan. Desuden skaber uklare anvisninger en risiko for, at du kommer til at tage testen forkert.

Dette kan resultere i to scenarier. Enten at du tester positiv uden at være gravid, hvis testen ligger for længe og dermed bliver ugyldig. Eller at du tester negativ, men faktisk er gravid. Køb derfor en test, hvis fabrikat du stoler på og som er til at forstå.

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]