Høreværn

Høreværn kan være nødvendige, og nogle gange endda påbudt, på forskellige arbejdspladser og i forskellige miljøer. Høreværn er din hørelses værn mod skader, derfor er det vigtigt at vide, hvornår man bør bruge værn i hverdagen og på arbejde.

Heldigvis kommer værnet i dag med forskellige smarte indbyggede elementer så som radio og bluetooth.

Læs med herunder for en guide i, hvilke værn du bør købe, og hvornår du og dine børn bør bruge dem.

Generelt om høreværn

Høreværnet skal bruges, når man er udsat for støj, der er til gene. Det vil typisk være den støj, der overstiger 80 dB(A). Selv korte intervaller uden høreværn på kan skade hørelsen betydeligt. Derfor er det vigtigt hele tiden at have værn på for at beskytte sin hørelse. Du kan kombinere værnet med ørepropper for ekstra beskyttelse. Det er blot vigtigt, at du ikke lukker al lyden ude. Du skal stadig kunne høre, hvad der sker omkring dig i dine omgivelser af sikkerhedsårsager. Derfor bør du gå efter aktive høreværn, frem for passive.

Dit høreværn skal være CE-mærket. Det betyder, at det overholder EU’s lovgivning for værn til beskyttelse af hørelse. For dig er det en klar mærkning for kvalitet. Desuden skal du være opmærksom på værnets dæmpningsværdier ved forskellige frekvenser, så du kan vurdere, om værnet skærmer nok for den lyd, din hørelse skal beskyttes fra. Høreværn sænker typisk støjen med 20 – 30 dB(A).

Rigtig mange maskiner kommer over det anbefalede decibel. Det gælder motorsaven, traktoren, båndpudseren, kædesaven og mange flere. Desuden overstiger sådan noget som et jetfly også niveauet ved afgang eller en jagtgevær ved affyring. Her kan du se, hvilke skader der er tale om, hvis ikke man gør brug af et værn, blot i korte tidsperioder eller ved et enkelt brag:

  • Smertegrænsen for støj nås ved cirka 120 dB(A).
  • tinnitus
  • permanent eller midlertidig tab af hørelse
  • permanent eller midlertidig høreskade.

Hvornår skal man bruge høreværn (påbudt)?

Det er påbudt at bruge høreværn, når støjbelastningen er over 80 dB(A), eller hvis spidsværdierne af impulser overskrider 135 dB(C). Det er arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at deres medarbejdere har egnede værn, hvis ikke det er muligt at bringe støjniveauet ned under 85 dB(A), og spidsværdierne af impulser ned under 137 dB(C).

Selv hvis støjniveauet ligger mellem 80-85 dB(A), anbefaler BFA Bygge & Anlæg stadig at bruge værn. Det samme gælder, hvis støjen på anden måde er til gene for dig som medarbejder.

Værnet skal ikke dæmpe lyden fuldstændig, men nedsætte støjbelastningen til under 80 dB(A) til cirka 70-75 dB(A). Det skal være sådan, at medarbejderne stadig kan høre, hvad der foregår rundt om dem i deres omgivelser. Man bør derfor være opmærksom på at købe aktive høreværn, fremfor passive, da de passive kan forværre ens situationsfornemmelse.

Høreværn med radio eller bluetooth til de lange arbejdsdage

Høreværn med indbygget radio eller bluetooth kan være en stor hjælp på lange arbejdsdage, så længe de ikke overdøver lydene fra dine øvrige omgivelser, eller bliver spillet så højt, at de forårsager skader på din hørelse.

Med høreværn med bluetooth kan du slå din mobiltelefons radio, musik, podcast eller lydbøger til, så du kan få lidt underholdning under det praktiske arbejde. Når man arbejder på for eksempel en byggeplads, er der nemlig ikke i lige så høj grad mulighed for at afspille musik, som man har, hvis man for eksempel arbejder ved sin computer. Her kan høreværn med radio eller bluetooth være en stor hjælp på de lange arbejdsdage.

Formstøbte høreværn til jagt, musik, motorcykel med mere

Formstøbte høreværn giver dig mulighed for at købe et værn til lige det, du skal bruge det til, hvad end det er et høreværn til skydning, til jagt, til koncerter og meget mere. Her kan du se en liste over de aktiviteter, du kan få værn til:

  • til jagt
  • til skydning
  • til musik
  • til motorcykler
  • til svømning
  • til industri.

Når du køber formstøbte værn, så er værnet allerede lavet til de decibels, du kan blive udsat for, når du arbejder med industri så som togtrafikken og vejarbejde, eller som musiker eller DJ til koncerter. Det giver dig mulighed for let at finde et værn, som passer til den aktivitet og dens støjniveau.

Ved nogle aktiviteter kan det svare sig at købe hørepropper, frem for hørekopper, men det er en god idé at være på den sikre side og undersøge, hvor højt et støjniveau du bliver udsat for ved den ene eller den anden aktivitet.

Undgå langvarige skader på hørelsen med høreværn til børn og babyer

Til babyer og børn er det lige så vigtigt at beskytte deres hørelser, hvis de skal undgå langvarige høreskader. Det er sådan med høreskader, at de ofte kommer snigende med årene. Så selv om barnet måske ikke lider høreskade, når de udsættes for et højt støjniveau, så kan det godt stadig vise sig i deres senere liv.

Både børn og babyer har en meget sarte ører, og de kan nemmere blive forskrækket eller nå til smertegrænsen, hvis de bliver udsat for høje lyde. Derfor er det vigtigt at beskytte sit barn eller baby med høreværn, hvis man for eksempel skal ud og rejse med fly, skal have dem med til koncert eller andre steder, hvor deres hørelse kan være udsat for høj støj.

Til dette er det muligt at købe specielle værn, der passer til børn og babyer i forskellige aldre. Det er vigtigt at finde de helt rigtige værn, der passer, så de beskytter bedst muligt og ikke er til anden gene for barnet.

Køb et høreværn fra ét af de førende mærker på markedet

Når du skal købe høreværn, er det en god idé at gå efter de førende mærker på markedet. Her er du sikker på, at du får et produkt af høj kvalitet, og dette er meget vigtigt, når det kommer til høreværn. Desuden er stort set alle værnene fra disse mærker alle CE-mærket, hvilket vil sige, at de er lever op til EU’s lovgivning om værn.

Herunder kan du læse mere om de forskellige mærker og finde det mærke, som passer bedst til dig eller din arbejdsplads.

Phonak

Phonak er en schweizisk producent af høreapparater, og deres produkter kan findes i over 100 forskellige lande. Dette er altså en af de førende på områder, derfor er de også tit hurtigst ude med de helt nye løsninger. Især er de kendt for deres tilbehør til høreværn, som gør det muligt at tilkoble en mikrofon til dine værn eller tilkoble dem til et Tv, hvis du ønsker det.

3M Peltor

3M Peltor er kendt for deres kommunikationsløsninger og deres værn, som kan bruges i mange forskellige miljøer. De sælger nemlig formstøbte høreværn til blandt andet jagt og maskinbrug, såvel som høreværn til børn, med DAB-radio og med bluetooth til dig, der ønsker det i dine værn. 3M Peltor står for stabile produkter, som er meget populære inden for blandt andet byggebranchen.

Beretta

Beretta er et italiensk firma, der er kendt for deres skydevåben og tilbehør hertil. Hvis du er jæger eller går til skydning, så finder du altså her et mærke, som specialiserer sig i høreværn til jagt og skydning. Deres produkter kommer i rigtig god kvalitet, og hvis du ønsker de helt rigtige formstøbte værn til jagt, så er dette det helt rigtige mærke for dig.

Earmor

Earmor specialiserer sig inden for høreværn med militære formål, men som også fungerer rigtig godt til byggepladser, hvor er brug for høreværn af høj kvalitet. Generelt har deres værn mange funktioner, så som mulighed for at slå al støj fra, skrue op for de mindre lyde under samtaler, headset med mere. Desuden er de dygtige til at lave værn, der passer til arbejdshjelme.

MSA Sordin

MSA Sordin arbejder ligeså med computerstyrede høreværn, så du selv kan indstille støjniveau med mere. Deres produkter kan bruges fra alt til minedrift til brandvæsenet, og de er derfor meget fleksible. Hvis du mangler et par gode værn til forskellige former for arbejde eller aktiviteter, så er høreværn fra MSA Sordin altså et rigtig godt bud på dette.