Jeg kom tilfældigvis til at se afslutningen på ugens ”Du er hvad du spiser” på TV3 …

Programmet afrundes hver gang naturligt nok med at Lene Hansson måler vægt og fedtprocent hos ugens deltagere. Deltagerne kan næsten hver gang konstatere et ganske fornuftigt vægttab – hvorefter Lene Hansson sætter trumf på med sin fedtmåler, og afslører at deltagerne faktisk har tabt meget mere end badevægten viser.

I denne uge havde de 2 deltagere tilsammen tabt 26 kg, men alligevel tabt 43 kg fedt! Det regnestykke kan jo kun gå op hvis de to deltagere tilsammen har taget 17 kg fedtfri kropsmasse på. Eller hvis Lenes fedtprocentmålinger er helt i skoven! Lene Hansson anvender en særlig fedtprocentsmåler, som kun måler et sted på kroppen. På trods af det, er den faktisk kendt for at ramme folks fedtprocent rimelig godt. Det den derimod ikke er særlig god til, er at måle ændringer over tid hos den samme person. Specielt de væskeforskydninger der sker i kroppen som følge af kostomlægning og vægttab får måleren til producere ret forskellige tal i før- og efter situationen.

Skal man forlange at Lene Hansson selv skal vide sådan noget? Næh, ikke nødvendigvis, men man kan forlange at hun som sundhedsekspert skal kunne bruge sin sunde fornuft. Selvom det er normalt, at man til en hvis grad øger kroppens fedtfri masse når man begynder at motionere, så er det jo fuldstændig urealistisk at personer, der er i gang med at tabe sig og som ikke dyrker målrettet styrketræning, skulle kunne tage 8-10 kg fedtfri masse på samtidigt. Der kan højest blive tale om 1-2 kg. Med andre ord, så er der tale om rent skærmfusk og det er faktisk lidt pinligt at man lader som om at det kan hænge sammen.

Det er egentlig lidt synd for resultatet er jo i bund og grund godt nok. Folk får ændret deres kost og motionsvaner i retning af noget meget sundere. Frugt, grønt, fisk og magert kød er stadig sundt, uanset at det bliver sovset ind i mærkelige teorier om hvad der må blandes og ikke blandes og der fuskes lidt med de opnåede resultater.

Dengang vi var hulemennesker, forklarede vi solens færd henover himlen med at en solgud hver morgen slyngede en ildkugle af sted. Forklaringen lød plausibel på det tidspunkt, og selv om den har vist sig ikke at holde, så står solen stadig op i øst og går ned i vest. Værre er det trods alt heller ikke med opdigtede forklaringer på rigtige ting.

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 14. oktober 2005

Diskutér evt. denne artikel her!

Link til programmets hjemmeside

Similar Posts

3 Comments

  1. Jeg tænker at fedt jo vejer omkring 1/4 del af hvad muskler vejer, så kunne det så ikke, hænge sammen på sådan vis, med de 43 kg fedt er rigtig no i forhold til fedt mængden kontra omregnet i kilo?

  2. Fedt og muskler vejer ca. det samme – forskellen er kun 10-15 %. Der findes ingen forklaring der kan få hendes målinger til at give mening.

  3. Jeg vil vove at påstå at fedt og muskler vejer det samme.
    1 kg muskler og et kg fedt, vejer det samme (sjovt nok), men fedt fylder mere (større massefylde).
    Jeg så ikke det pågældende afsnit.
    De har tabt 43 kg fedt, men til gengæld har de taget på i muskler og derfor ser regnestykket ikke helt rigtigt ud ved første øjekast 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *