Hyben er ud af alle andre planter, den plante med det højeste niveau af C-vitamin! I 100 g hyben kan du finde 426 mg, som er 7 gange mere end det daglige behov.

Hyben er en rose – latinsk navn rosa canina. Hyben er jordstængel for podning af roser, og det hører til familien af rosacea, sammen med æbler, pærer, abrikoser, blommer, kirsebær, og meget mere.

Hyben er i fokus for en masse forskellige undersøgelser, fra forebyggelse af fedme, slidgigtbehandling til forebyggelse af kræft.

Vægttab – indre mavefedt

I et studie foretaget i 2015, blev 32 personer med et BMI (body mass index) større end 25 og mindre end 30, delt tilfældigt i to grupper. Én gruppe tog 100 mg hybenekstrakt i 12 uger, de andre fik placebo.

Den gruppe, der tog hybenekstrakt fik signifikant reduktion i mavefedt, indre mavefedt, og generelt fedt, også med reduktion i BMI, sammenlignet med placebogruppen. Der var ikke nogen slags abnormiteter eller bivirkninger rapporteret fra nogen af dem.

Dette resultat øger optimismen i brug af hyben i forebyggelse og reduktion af fedme.

Slidgigt

Slidgigt er en tilstand, hvor leddene ikke fungerer ordentligt, og der er et mindre bevægelsesområde, stivhed og smerte som følge af beskadigede overflader af leddene.

To forsøg udførtes i klinisk effektivitet af hyben til patienter med osteoporose. Begge studier havde en placebo-kontrolgruppe. Ikke-placebogruppen fik tabletter (5 g hyben ekstrakt). Patienter i én gruppe havde slidgigt i hofte og knæ, den anden gruppe havde andre steder i kroppen.

Resultatet i en undersøgelse viste forbedring i hofte fleksibilitet, men ikke i komplet bevægelse og rotation. Reduktion i smerte var meget højere end placebogruppen, med 62% sammenlignet med placebogruppens 36%. Også morgenstivhed blev reduceret og sænkede doser af smertestillende medicin.

I den anden undersøgelse var reduktion i smerte, stivhed, smertestillende signifikant efter 15 uger sammenlignet med placebogruppen.

I begge studier var der kun mindre men tolereret gastrointestinale bivirkninger.

HybenLeddegigt

Leddegigt er en autoimmun sygdom, der forårsager betændelse i leddene.

Undersøgelsen blev udført med en testgruppe og en placebogruppe, i seks måneder, som fik enten 5 g hyben pulver eller placebotabletter, nonplacebogruppen viste signifikant forbedring i aktiviteter, livskvalitet og fysisk funktion sammenlignet med placebogruppen.

Største mængde af C-vitamin end nogen anden plante

For at imødekomme de daglige behov for C-vitamin er det nok bare at tage 14g hyben, som er det samme som 7 valnødder. Sammenlignet med for eksempel appelsiner, har hyben 8 gange mere vitamin C. Rygere, især storrygere, tilhører en gruppe, der har brug for mere vitamin C og derefter dagligt anbefales, fordi rygning i høj grad reducere C-vitamin i kroppen. Det er blevet anslået, at for hver cigaret, har kroppen brug for hele daglige anbefalede mængde af vitamin C. Flere cigaretter, betyder større behov for vitamin C.

C-vitamin er et vandopløseligt vitamin med stort antioxidant potentiale. Som vandopløseligt vitamin, skal det tages dagligt.

C-vitamin er vigtigt for normal vækst af væv og regeneration af væv. Det er vigtigt for produktion af kollagen i kroppen, heling af sår og gummernes sundhed.

Undersøgelser fandt ikke sammenhæng mellem højt indtag af C-vitamin og forebyggelse af forkølelse, selvom under forkølelses kan C-vitamin reducere en lille smule af symptomerne, og det kan forkorte perioden behov for genopretning.

Beta-karoten – pro-vitamin og antioxidant

Beta-karoten er provitamin A, hvilket betyder at det vil blive konverteret i kroppen i aktiv form af vitamin A – retinol. Beta-karoten er også en god antioxidant. A-vitamin har en vigtig funktion i vækst og udvikling, immunsystemets funktion og vision. Nogle undersøgelser viste forbindelser mellem beta-karoten tilskud og forbedring af immunsystemet, men det er uklart, er det som vitamin A funktion eller som et carotenoid.

Lycopen – antioxidant

Lycopen er carotenoid, samme som beta-karoten, en gruppe af plante pigmenter, men lycopen er ikke provitamin af vitamin A. Dog har lycopen også en antioxidativ funktion.

Lycopen i reduktion af udviklingen af prostatakræft

En undersøgelse udført på mænd (47,000 mænd igennem 8 år), som havde mad med forskellig mængder af lycopen i deres kost (ikke lycopen tilskud, kun lycopen fra mad), viste at manden med højere mængder af lycopen i kosten har 21% lavere risiko for prostatakræft end dem med laveste lycopen indtag.

Alligevel er der nogle undersøgelser med forskellige konklusioner og uden klar sammenhæng mellem øget niveau af lycopen og lavere risiko for prostatakræft.

Indtil videre har kort brug af høje mængder lycopen i kosten lovende udsigter, mens langsigtet brugs sikkerhed og effektivitet ikke kan bestemmes endnu.

Største mængde af lycopen i kosten i USA kommer fra kartoffel. Hyben har næsten 3 gange mere lycopen end kartoffel.

Lycopenodermia – orange farvning af huden som følge af højt indtag af fødevarer rige på lycopen.

Lutein + zeaxanthin – øjenbeskyttelse

Lutein og zeaxanthin er også carotenoider, og de kan findes i nethinden og linsen af øjet. Nogle undersøgelser har vist, at mad rig på lutein og zeaxanthin kan forårsage langsommere degeneration af øjets muskler og grå stær. Hyben har to gange mere lutein og zeaxanthin end broccoli, som blev anvendt i undersøgelsen.

De beskytter også øjnene ved at absorbere en del blåt lys, hvilket sænker chancerne for lys-induceret oxidativ beskadigelse.

Vigtigt – for at øge biotilgængeligheden af carotenoider (indtagelse fra maden i kroppen, under fordøjelsen), bør mad, der indeholder carotenoider være tilberedt / kogt med olie.

Lungekræft og carotenoider

Nogle undersøgelser har vist, at mænd og kvinder, som har højere indtag i lycopen og alfa-karoten, har lavere risiko for at udvikle lungekræft.

På den anden side blev høje mængder af beta-karoten forbundet med lungekræft hos rygere.

Høj mængde fibre

Fra 95% af kulhydrater, er 65% kostfibre. I 28g af hyben er 6,7g fiber, hvilket er 27% af det daglige behov for kvinder og omkring 22% for mænd.

Fibre er vigtige for korrekt afføring og det kan forhindre forstoppelse, hvilket er vigtigt i forebyggelsen af tyktarmskræft. Forbindelse mellem tyktarmskræft og forkert afføring er i det faktum, at hvis resterende mad efter fordøjelse (afføring) bliver længere i vores tarme, vil alle giftstoffer blive længere og være i stand til at interagere med andre molekyler hvilket skaber farlige produkter – frie radikaler. Dette er grunden til produkter som hjælper med rengøring / tømning af tarmen kan have det ‘populære’ navn afgiftere, og processen med rengøring kaldes afgiftning.

Fibrene kan også reducere niveauet af glukose i blodet ved at absorbere nogle mængder fra fødevarer under fordøjelsen. Det er en lignende proces som at sænke kolesterol i blodet, ved at absorbere en vis mængde af kolesterol fra fordøjet mad. For at kunne gøre dette, skal hyben spises umiddelbart før eller efter fødevarer højt indhold af sukker eller kolesterol. Ved at sænke sukkerniveauer kan hyben hjælpe med at forebygge type 2-diabetes, og ved at sænke kolesteroltallet kan hyben forbedre sundheden hos patienter, der allerede har forhøjet kolesterol eller det kan forhindre stigende kolesterol. På denne måde kan hyben hjælpe med at forebygge hjertekarsygdomme.

Hybenolie

Hybenolie er koldpresset hybenfrøolie.

Ifølge forskning fra ’88 siger en to år lang undersøgelse, at hybenolie reducerer rynker, ar på huden var meget mindre synlige, og tab af hudfarve blev genoprettet.

Den nyeste forskning med hybenolie fra 2015 angående post-kirurgiske ar viste, at der var generel forbedring, uden nogen negativ virkning. I 73% af patienter der fik behandling var der ingen erytem (hudtilstand karakteriseret ved rødme eller udslæt), sammenlignet med kontrolgruppen med 50% uden erytem.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *